News Flash:

6 lucruri pe care nu le stiai despre grasimea corporala

3 Iulie 2014
1595 Vizualizari | 0 Comentarii
Stiai ca grasimea corporala este considerata un organ endocrin important? Dar ca grasimea care nu se vede este mai periculoasa decat cea vizibila? Afla mai multe lucruri interesante despre grasimea corporala!

Grasimea corporala este necesara pentru supravietuire...
... dar si pentru starea de bine. Tesutul adipos, adica grasimea corporala, are rolul de a stoca energie - de fapt, grasimea este o rezerva de energie pe care organismul o face ca sa aiba ce folosi in caz de infometare - de a izola termic corpul, de a-l proteja impotriva socurilor, etc. La femei, procentul minim de grasime corporala este de 10-13%. Daca slabesti asa de mult incat procentul de grasime scade sub aceste valori, primul efect va fi disparitia menstruatiei. Vor urma si alte efecte negative: dispare libidoul, scade imunitatea, se instaleaza oboseala cronica, etc.

Procentul de grasime corporala este mai important decat greutatea
Sigur cunosti si tu cel putin o persoana care pare atat de slaba incat ai jura ca este anorexica. De fapt, greutatea de pe cantar nu spune mare lucru despre sanatatea noastra. Exista persoane care par foarte slabe, dar au suficienta grasime corporala incat sa fie sanatoase tun, asa cum exista persoane care par sa aiba o silueta normala, dar au un procent de grasime atat de mare incat risca sa faca boli metabolice. Procentul de grasime corporala este cel mai bun indiciu privind starea ta de sanatate. Din pacate acesta a cam greu de masurat, iar metodele cele mai accesibile, de exemplu impedanta magnetica, nu sunt foarte exacte.

Exista mai multe feluri de grasime corporala
Exista obezi care sunt foarte sanatosi si au analizele perfecte, dar exista si obezi care, din cauza grasimii, s-au ales cu diabet, colesterol mare, hipertensiune si o multime de alte probleme catalogate, impreuna, drept "sindrom metabolic". De ce exista aceasta diferenta uriasa intre persoane care au acelasi numar de kilograme? Se pare ca la obezii sanatosi tesutul adipos se comporta altfel: atunci cand este nevoie sa se mareasca, el creaza noi celule adipoase mici. La obezii bolnavi, tesutul adipos nu poate crea noi celule, iar cele deja existente se umfla pana ating o limita. În acel moment se instaleaza inflamatia, ca proces generalizat in tot organismul si incepe sa apara grasimea de pe organe, foarte periculoasa pentru sanatate.

Sportul poate sa schimbe ADN-ul celulelor adipoase
Silueta ta depinde in mare parte de mostenirea genetica, dar daca parintii tai sunt obezi, nu inseamna ca esti condamnata neaparat la aceeasi soarta. Un studiu din Suedia a demonstrat ca doua ore de efort fizic intens pe saptamana schimba ADN-ul celulelor adipoase, astfel incat te vei ingrasa mai greu si iti vei reduce riscul de diabet, boli cardiovasculare si alte probleme asociate cu obezitatea.

Grasimea abdominala este cea mai periculoasa
Grasimea ne deranjeaza mai mult din punct de vedere estetic - colacei, coapse groase, brate lasate, etc. Aceasta este grasimea subcutanata, cea pe care o poti apuca intre degete si pe care o vezi cu ochiul liber. Mult mai periculoasa este insa grasimea pe care nu o vezi si pe care nu o poti apuca, cea viscerala. Grasimea viscerala, cunoscuta mai bine drept "burta de bere", este localizata in interiorul abdomenului, printre organele interne, caror le perturba activitatea, putand duce la boli grave de inima sau ficat.

Grasimea corporala este un important organ endocrin
Chiar daca nu ti s-a spus asta la orele de biologie, grasimea corporala este un organ endocrin important pentru ca produce la fel de multi hormoni ca si tiroida, ovarele sau hipofiza. Grasimea produce, printre altele, estrogen, un hormon feminin, si leptina, un hormon care regleaza senzatia de foame. Asa se explica de ce persoanele obeze au adesea probleme hormonale.

Sursa: unica.ro
Distribuie:  

Din aceeasi categorie

Comentarii (0)

Introduceti comentariul dumneavoastra

© 2024 - BZT.ro - Toate drepturile rezervate
Page time :0.1106 (s) | 43 queries | Mysql time :0.006860 (s)