News Flash:

Comisie de ANCHETA pentru arhiva SIPA, infiintata in Parlament

27 Septembrie 2017
982 Vizualizari | 0 Comentarii
arhiva sipa
Plenul Parlamentului a aprobat, miercuri, infiintarea Comisiei de ancheta pentru a clarifica aspectele ce tin de desfiintarea Directiei Generale de Protectie si Anticoruptie, PNL si USR impotrivindu-se constituirii comisiei.
Constituirea Comisiei parlamentare de ancheta a Camerei Deputatilor si Senatului pentru a clarifica aspectele ce tin de desfiintarea Directiei Generale de Protectie si Anticoruptie a fost adoptata cu 153 “pentru” si 51 “impotriva”.
Liberalul Daniel Fenechiu a declarat, in plen, ca PNL va vota impotriva constiturii comisiei, insa, daca ea va fi infiintata liberalii vor participa la lucrari.
USR a criticat infiintarea comisiei, in plen, senatorul Mihai Gotiu afirmand ca obiectivele comisiei depasesc atributiile Parlamentului si ca institutia nu dispune de instrumentele necesare pentru indeplinirea obiectivelor asumate.
In randul obiectivelor comisiei se numara: "stabilirea rolului activ al ministerului de resort la adoptarea HG 127/2006 precum si ce acte au fost intocmite in intervalul celor 3 luni, prevazut de HG 127/2006, de ce nu s-au finalizat procedurile de desfiintare prevazute in art. 3 si 4 si de ce nu s-a emis o noua Hotarare pentru prelungirea termenului”, identificarea si audierea persoanelor care au avut acces in arhiva fara respectarea conditiilor legale (...), precum si la solicitarea cui au accesat arhiva, verificarea autenticitatii informatiilor cuprinse in raportul 096/17-04.2008 si imprejurarile in care s-a dispus la data de 18 august 2016 sporirea gradului de secretizare.
Un alt obiectiv asumat de comisie este identificarea persoanelor care in luna ianuarie 2005 au sustras din arhiva SIPA registrul de intrari-iesiri, documente secrete si strict secrete, care inseamna nume de persoane semnalate, continutul foarte succint, de unde proveneau si beneficiarii informatiilor.
Membri ai Comisiei din partea PNL vor fi deputatul Gabriel Andronache si senatorii Cristina Traila si Daniel Fenechiu. ALDE va avea un singur reprezentat in persoana deputatului Marius Surgent. USR va fi reprezentat de senatorul Mihai Gotiu si il va avea ca supleant pe senatorul George Dirca. Si PMP va avea un membru in Comisie, respectiv deputatul Robert Turcescu. Grupul parlamentar al UDMR va fi reprezentat de senatorul Lóránd Turos.
PSD a propus ca din comisia de ancheta sa faca parte Serban Nicolae, Marian Pavel, Adrian Diaconu, Alexandru Balanescu, Costel Dunava, Liviu Plesoianu si Mihai Popa.
VEZI AICI CELE 10 OBIECTIVE ALE COMISIEI 
Distribuie:  

Din aceeasi categorie

© 2024 - BZT.ro - Toate drepturile rezervate
Page time :0.1235 (s) | 32 queries | Mysql time :0.005334 (s)