News Flash:

Mihai Fifor: Pana la finele anului, Armata Romana va achizitiona primul sistem Patriot

27 Septembrie 2017
810 Vizualizari | 0 Comentarii
mihai fifor
Armata Romana va achizitiona, pana la sfarsitul anului, primul sistem de rachete Patriot, solicitarea din partea tarii noastre fiind ca plata sa fie facuta esalonat, iar mentenanta sa fie realizata in Romania, a declarat, miercuri, ministrul Apararii, Mihai Fifor.
"Ce pot sa va spun si ce pot sa va asigur este ca, pana la finele anului, Armata Romana va achizitiona primul sistem Patriot. Asteptam scrisoarea de acceptare din partea Statelor Unite pentru a putea sa trecem la contractare si sa putem achizitiona primul program", a spus acesta, la Global SOF Symposium Europe, ce se desfasoara la Bucuresti.
El a vorbit despre recenta sa intalnire, in SUA, cu secretarul american al Apararii, James Mattis.
"Noi am solicitat (...) esalonarea platii sistemului Patriot pentru ca este pe de o parte o dovada de predictibilitate, pe de alta parte este mult mai convenabil pentru noi sa putem sa asiguram pe urmatorii ani achizitionarea acestor sisteme", a afirmat ministrul.
Potrivit acestuia, achizitionarea sistemului Patriot este una de tip ''guvern la guvern'', iar "mentenanta se va face in Romania la unele dintre companiile romanesti".
Fifor a descris vizita sa in Statele Unite ale Americii drept una "de succes". "Intalnirea cu secretarul Apararii, domnul Mattis, a fost cat se poate de concludenta in acest sens. Partea americana a intarit inca o data rolul pe care il are Romania in acest Parteneriat Strategic cu Statele Unite", a precizat ministrul roman.
El a dezvaluit ca, in cadrul convorbirilor, James Mattis a vrut sa stie "cum vede Armata Romana ceea ce se intampla in momentul de fata in aceasta zona a Flancului Estic al NATO".
"L-am invitat pe domnul Mattis in Romania si speram sa si confirme o vizita in perioada imediat urmatoare", a mai spus Fifor.
In ceea ce priveste alocarea de fonduri pentru inzestrarea Armatei, Fifor s-a aratat optimist.
"Eu zic ca nu avem o problema in cheltuirea fondurilor alocate pentru anul acesta. Din 2% pe care ii avem din Produsul Intern Brut, in jur de 38% sunt sumele alocate pentru inzestrarea Armatei. Este un program care se intinde pe 10 ani", a explicat el.
Ministrul a aratat ca miercuri au fost programate discutii intre reprezentanti ai Ministerului Economiei si cel al Apararii, ce au ca tema bugetul Armatei.
"Sunt companii interesate sa vina sa investeasca in industria de aparare romaneasca pentru ca, asa cum a spus si primul-ministru, (...) noi nu am plecat la cumparaturi cu banii statului roman, ci ne dorim ca, prin parteneriatele pe care le avem cu companiile din industria Apararii, (...) sa putem sa retehnologizam industria de aparare romaneasca, sa repornim aceasta industrie, sa facem transfer de tehnologie", a adaugat ministrul Apararii.
Fifor considera ca este important ca banii investiti "sa se intoarca, in buna masura, si in industria de Aparare romaneasca".
AGERPRES
Distribuie:  

Din aceeasi categorie

© 2024 - BZT.ro - Toate drepturile rezervate
Page time :0.1179 (s) | 43 queries | Mysql time :0.006429 (s)