'Cine l-a ucis pe opozantul rus Boris Nemtov?' este intrebarea cea mai auzita in ultimele zile si la care analistii politici si presa incearca sa raspunda avansand teorii ce se sustin fiecare pe anumite argumente, dar deocamdata fara dovezi, comenteaza luni presa internationala.
Presedintele rus Vladimir Putin sau sistemul sau, serviciile secrete occidentale, cele ucrainene, mafia rusa, opozitia rusa si chiar jihadistii — toti sunt tinta banuielilor ca ar avea o legatura cu acest asasinat. Astfel, in timp ce presa apropiata Kremlinului sustine ca este vorba despre o operatiune a serviciilor secrete occidentale si/sau ucrainene, care ar incerca sa destabilizeze Rusia, adversarii lui Putin cred ca asasinatul este un rezultat al campaniei de ura lansate de sistemul in fruntea caruia se afla acesta. Cei mai multi dintre acesti adversari sunt insa de parere ca este putin probabil ca liderul de la Kremlin sa fie direct implicat, el mai degraba creand conditiile propice unei asemenea crime.
Indiferent daca uciderea lui Boris Nemtov a fost pusa la cale de cercurile apropiate Kremlinului sau chiar de aliatii lui Nemtov, ce ar fi dorit eventual sa profite de pe urma imaginii de martir a acestuia, asasinatul comis in stil mafiot chiar in apropierea Kremlinului il pune intr-o situatie extrem de delicata pe presedintele Putin, mai ales ca Nemtov ii era un adversar inversunat ce a atras mereu atentia asupra coruptiei generalizate din administratie si s-a impotrivit implicarii Rusiei in razboiul din Ucraina.
De altfel, anticipand ca el va fi vazut ca principal suspect, liderul de la Kremlin i-a cerut imediat purtatorului sau de cuvant sa spuna ca este vorba despre 'o provocare', fara sa speculeze insa si cine ar fi in spatele acestei provocari. Au facut-o in schimb unii dintre aliatii lui Putin, care au acuzat direct serviciile secrete occidentale sau ucrainene. 'Este modul lor de a actiona: mai intai iau pe cineva sub aripa lor, il transforma in prieten al SUA si al Europei, iar apoi il sacrifica cu scopul de a acuza autoritatile locale. Condamnarea la moarte (a lui Nemtov) a fost pronuntata intr-o capitala occidentala si este posibil sa fi fost executata de serviciile secrete ucrainene', spune liderul cecen Ramzan Kadirov, citat de AFP si a carui opinie este preluata pe larg de mass-media pro-Kremlin.
La randul sau, un fost sef al Serviciilor federale de securitate ruse (FSB, fostul KGB), Nikolai Kovaliev, sustine ca uciderea lui Nemtov 'se inscrie in razboiul informational condus de SUA si Europa impotriva lui Putin si a Rusiei'.
Vicepresedintele Dumei de Stat, Ivan Melnikov, face chiar o paralela intre uciderea lui Nemtov si doborarea Boeing-ului malaezian deasupra Ucrainei din iulie anul trecut, in opinia sa in ambele cazuri fiind vorba despre o 'provocare sangeroasa' menita sa destabilizeze Rusia si sa 'dezlantuie isteria antirusa in strainatate'.
Cei care sustin asemenea teorii ce incrimineaza serviciile occidentale si ucrainene invoca si frecventele calatorii la Kiev facute de Nemtov, dar si misterul iubitei ucrainene a acestuia, manechinul Anna Duritkaia. Aceasta se afla impreuna cu el in momentul crimei, dar nu a dat nicio informatie anchetatorilor, afirmand ca totul s-a petrecut foarte repede si nu a apucat sa vada fata criminalului. Tot legat de Anna Duritkaia, despre care mass-media rusa mai afirma ca ar fi fost recent in Elvetia pentru a face un avort, altii acrediteaza si ipoteza unei crime din gelozie.
Este insa de remarcat faptul ca acest asasinat, ce se inscrie intr-o lunga lista a opozantilor rusi ucisi in ultimii ani, se produce in contextul unei intense campanii propagandistice conduse de mass-media pro-Kremlin impotriva statelor occidentale si a opozantilor lui Putin, acestia din urma fiind calificati in mod constant drept 'tradatori de tara', 'agenti straini', 'dusmani din interior' sau 'membri ai coloanei a cincea'. Aceasta campanie s-a intensificat de la inceputul razboiului din Ucraina, unde Moscova sustine politic si militar insurgenta separatistilor. 'Era previzibil ca ura ce se revarsa in fiecare zi pe posturile de televiziune oficiale sa se sfarseasca in sange', declara, conform AFP, jurnalista Xenia Sobceak, o apropiata a lui Nemtov.
Un alt detaliu interesant este ca ucigasul s-a expus foarte mult alegand sa-l impuste pe Nemtov intr-un loc public, pe podul Bolsoi Moskvoretki, unde ar fi trebuit sa se astepte sa fie vazut de numerosi martori si sa fie surprins de camerele de supraveghere din zona, dar despre care acum se stie ca multe nu erau functionale. In plus, este cunoscut faptul ca Nemtov era supravegheat de serviciile secrete ruse, iar in mod normal orice criminal ar trebui intr-un astfel de caz sa ia in calcul si posibila prezenta a unor agenti in apropierea tintei sale.
Cat despre comisia oficiala de ancheta, aceasta vehiculeaza ipoteza unei razbunari a jihadistilor fata de atitudinea favorabila a lui Nemtov fata de revista franceza Charlie Hebdo, versiune ce pare insa cea mai putin credibila in momentul de fata.
O ipoteza mai des analizata o constituie o reactie determinata de atitudinea lui Boris Nemtov fata de criza ucraineana. Conform agentiei Associated Press, Nemtov a afirmat ca are dovezi ce atesta implicarea armatei ruse in conflictul din Ucraina, iar prezentarea unor astfel de dovezi evident ca nu ar fi fost pe placul Kremlinului. De asemenea, manifestatia pe care Nemtov dorea sa o organizeze duminica impotriva presedintelui Vladimir Putin si a sustinerii separatistilor prorusi din Ucraina ar putea sa fi fost picatura ce a umplut paharul si i-a pecetluit soarta opozantului rus.
De altfel, Nemtov se astepta la o asemenea soarta, declarand cu doua saptamani in urma unei publicatii ruse cu tiraj scazut ca se teme pentru viata sa.
In ceea ce-l priveste pe adversarul sau, Vladimir Putin, indiferent daca a contribuit sau nu la aceasta crima, el a mai scapat acum de un opozant redutabil. Situatia creata este pentru liderul de la Kremlin o buna ocazie de a vedea daca o asemenea lovitura poate determina firava opozitie sa se mobilizeze. Deocamdata, Putin nu pare sa aiba motive de ingrijorare, lucru dovedit si de marsul de duminica in memoria lui Boris Nemtov, desfasurat pasnic si bine tinut sub control. De asemenea, succesiunea de asasinate politice carora le-au cazut victime opozanti de-ai sai nu i-au afectat nici dominatia asupra puterii, nici popularitatea. Ramane de vazut daca Putin va trece cu bine si de acest test.
AGERPRES
Comentarii (1)