Publicatia germana Der Spiegel publica un articol in care avertizeaza ca influenta Moscovei in Republica Moldova este prea mare, iar Vladimir Putin isi concentreaza atentia asupra acestei tari..
La alegerile din 30 noiembrie 2014, cele trei partide pro-europene au obtinut o majoritate slaba in Parlamentul Republicii Moldova, iar ulterior Partidul Liberal s-a retras din negocierile pentru formarea unei coalitii, deoarece nu a reusit sa isi impuna cerintele referitoare la reformarea justitiei si lupta impotriva coruptiei. Saptamana trecuta, Partidul Liberal Democrat si Partidul Democrat au format un guvern minoritar, cu sprijinul comunistilor. ''Majoritatea observatorilor sunt convinsi ca acest guvern va intoarce Republica Moldova de pe calea pro-europeana si o va readuce aproape de Rusia'', e de parere jurnalistul german Keno Verseck, autorul articolului din Der Spiegel.
De altfel, scrie Verseck, Rusia se implica in soarta Republicii Moldova inca de la formarea acestei tari, in 1991. Republica Moldova este dependenta in proportie de 100% de resursele energetice rusesti, in special de gaz, Gazprom detinand jumatate din compania de stat Moldovagaz. Der Spiegel scrie ca, de fiecare data cand Chisinaul a incercat sa se opuna influentei rusesti, Moscova a exercitat presiuni, prin intermediul livrarii de gaze, dar si impunand sanctiuni in ceea ce priveste importul de produse din Republica Moldova.
Publicatia germana mai scrie ca rusii finanteaza cateva partide din Republica Moldova, iar oligarhii moldoveni nu sunt interesati de procesul de integrare europeana deoarece au ''afaceri ascunse cu Rusia''.
Desi noul premier, Chiril Gaburici (38 de ani), este un sustinator al integrarii europene, Der Spiegel scrie ca, potrivit analistilor, el este o ''marioneta'' in mainile oligarhilor, deoarece in primele sale comentarii refuza sa critice actiunile Rusiei in Ucraina si ii invita pe separatistii din tara sa la ''un dialog constructiv''.
In plus, in Gagauzia vor avea loc alegeri in martie, iar liderii acestei regiuni autonome ameninta de mult timp cu separarea si unirea cu Rusia. In aceste conditii, si tinand cont si de faptul ca Transnistria cauta demult o modalitate prin care sa se alature Rusiei, Der Spiegel avertizeaza ca Republica Moldova s-ar putea dezmembra.
Comentarii (0)