News Flash:

Chisinaul si Tiraspolul au convenit sa inspecteze situatia scolilor romanesti din Transnistria

28 Ianuarie 2014
1183 Vizualizari | 0 Comentarii
Grupurile de lucru de la Chisinau si Tiraspol, în domeniul educatiei, au ajuns luni la un acord privind inspectarea în comun a situatiei scolilor cu predare în limba româna din stânga Nistrului, relateaza agentia Novosti Pridnestrovia, în pagina electronica.
"Am reusit sa ajungem la un acord cu privire la inspectarea acestor institutii de învatamânt de catre un grup format din reprezentanti (...) ai Transnistriei si Republicii Moldova, precum si din membri ai OSCE, în calitate de observatori. Inspectia urmeaza sa aiba loc în perioada 10-20 martie", a declarat ministrul transnistrean al Educatiei, Svetlana Fodeeva.
Ea a mentionat ca aceasta inspectie va oferi sansa de a verifica cum sunt respectate normele antiincendiare, sanitare si de igiena la scolile cu predare în limba româna din stânga Nistrului.
"Aceste actiuni au scopul de a proteja sanatatea elevilor din aceste scoli", a afirmat Fadeeva, adaugând ca elevii liceului teoretic cu predare în limba româna Lucian Blaga nu beneficiaza de mâncare calda.
"Ei (elevii) primesc doar compot adus de la o scoala din apropiere. Suntem nemultumiti de o astfel de alimentatie a copiilor transnistreni. Anume din acest motiv am propus o inspectie comuna si am primit un raspuns pozitiv", a relatat ea.
Fadeeva a mentionat ca unele scoli, începând din iunie 2013, nu au platit chiria pentru spatiile în care se desfasoara procesul de învatamânt.
De asemenea, ea a denuntat faptul ca "profesorii de la aceste scoli nu platesc impozite, însa pensii urmeaza sa primeasca din bugetul Transnistriei".
"Chisinaul a evitat sa discute astazi despre aceasta problema, afirmând ca mai are nevoie de timp", a adaugat Fadeeva.
Anterior, Tiraspolul a blocat conturile liceului teoretic Lucian Blaga, care la începutul lui decembrie a fost perchezitionat de catre angajatii procuraturii transnistrene.
Autoritatile transnistrene au acuzat Chisinaul ca îi foloseste pe elevii scolilor cu predare în limba româna din stânga Nistrului în calitate de "instrument de confruntare politica". Mediafax.ro

svetlana fodeeva
Distribuie:  

Din aceeasi categorie

© 2024 - BZT.ro - Toate drepturile rezervate
Page time :0.1257 (s) | 43 queries | Mysql time :0.009264 (s)