Chevron nu mai vrea gazele de sist din Romania. Anuntul a fost facut de purtatorul de cuvant al gigantului american, la doar o luna de la abandonarea unui alt proiect pe care Chevron il desfasura in Europa. Chevron a finalizat, in 2014, activitatile de explorare la prima sonda din Romania, in localitatea Silistea-Pungesti. Compania detine alte trei acorduri de mediu in judetul Vaslui pentru explorarea gazelor de sist in Paltinis - Bacesti, Popeni - Gagesti si Puiesti. Anul trecut, americanii au obtinut si cea de-a doua autorizatie de construire pentru amplasarea unei noi sonde la Puiesti. Gigantul energetic s-a aratat interesat si de trei perimetre din Dobrogea, la Vama Veche, Costinesti si Adamclisi.
Americanii de la Chevron anunta ca vor renunta la proiectului din Romania de explorare si posibila exploatare a gazelor de sist. Acesta era al doilea cel mai mare proiect al grupului gigant in Europa, anunta Wall Street Journal. Anuntul vine la scurt timp dupa ce americanii au renuntat la activitatile de explorare a gazelor de sist din Polonia, iar anul trecut au incheiat acordurile pe care le aveau cu Lituania si Ucraina tot in privinta gazele de sist.
"Ramane Romania, unde ne aflam in proces de a renunta la interesele noastre de concesiune", a spus purtatorul de cuvant al Chevron. El nu a dat insa nicio lamurire cu privire la elementele care au determinat compania sa ia aceasta hotarare, scrie Romania Journal.
Reprezentantii Chevron Romania confirma anuntul facut de purtatorul de cuvant al grupului american. "Chevron Romania confirma intentia de a renunta la planurile sale pentru aceste concesiuni in 2015. Aceasta este o decizie de afaceri luata in urma evaluarilor proiectului dinRomania, care nu poate concura in acest moment intr-un mod favorabil cu alte oportunitati din portofoliul global al Chevron", au explicat ei pentru Digi 24.
"Rezultatele lucrarilor din Romania vor fi predate ANRM si vor ramane in custodia statului. Confidentialitatea informatiilor de acest gen este mentinuta in conformitate cu legislatia din Romania ", au mai adaugat ei.
Anul trecut, Chevron Romania a finalizat activitatile de explorare pe care pe avea pe perimetrele de la Barlad. Tot in 2014, a fost finalizat si studiul geofizic 2-D pentru doua dintre cele trei perimetre concesionate in Dobrogea.
Chiar luna aceasta, premierul Victor Ponta a mers in Statele Unite si cu scopul de a atrage investitori si a participat la o masa rotunda la care au venit reprezentanti ai mai multor firme americane, inclusiv Chevron. Cititi mai multe despre vizita premierului AICI.
Pentru unele guverne europene, retragerea Chevron va reprezenta o dezamagire, avand in vedere ca o serie de state erau nerabdatoare sa se bucure un boom al gazelor de sist asemanator celui de care au avut parte americanii. Exploatarea gazelor de sist le-ar fi ajutat, totodata, sa reduca dependenta de gazele de import, provenite, in special, din Rusia.
Dezvoltarea sectorului gazelor de sist a inaintat insa greoi in Europa. In Polonia, rezultatele operatiunilor de explorare au fost dezamagitoare, iar in alte colturi ale Europei opozitia locala intampinata impotriva fracturarii hidraulice, tehnica utilizata pentru eliberarea gazelor de sist din roca, au reprezentat un obstacol pentru americani.
Numeroase proteste impotriva exploatarii gazelor de sist au fost organizate si in Romania. Manifestatii masive au aparut, in special, in urma operatiunilor desfasurate pe perimetrele de la Pungesti, din judetul Vaslui. In cadrul acestora se realiza doar explorarea prin metode de foraj conventionale, nu prin fracturare hidraulica.
Comentarii (0)