News Flash:

Cercetatori: Moartea este „mai placuta decat isi imagineaza oamenii”

13 Decembrie 2017
935 Vizualizari | 0 Comentarii
moartea

Perspectiva mortii inevitabile ii face pe cei mai multi dintre oameni sa se teama, insa persoanele aflate in pragul mortii experimenteaza emotii si senzatii pozitive, care sunt mai placute decat isi imagineaza majoritatea semenilor lor, potrivit unui studiu realizat de curand in Statele Unite, informeaza telegraph.co.uk.

„Atunci cand ne imaginam emotiile pe care le vom trai in momentele in care ne apropiem de moarte, ne gandim cu precadere la tristete si groaza”, a spus cercetatorul Kurt Gray de la Universitatea North Carolina din Chapel Hill. „Dar din cate se pare, moartea este mai putin trista si infioratoare — si mai fericita — decat ati crede”, a adaugat profesorul american.

Profesorul Gray si colegii lui, al caror studiu a fost publicat in revista Psychological Science, au analizat mesajele publicate pe bloguri de pacientii aflati in stadii terminale ale unor boli precum cancer si scleroza laterala amiotrofica, dar si ultimele cuvinte rostite de condamnatii care au primit pedeapsa capitala.

Ele au fost comparate cu o selectie de mesaje publicate pe un blog al „ultimelor cuvinte”, creat de voluntari care au fost rugati sa isi imagineze ca se aflau in aceeasi situatie.

Cercetatorii americani au descoperit astfel ca oamenii, cu cat se apropie mai mult de moarte, cu atat au tendinta de a folosi cuvinte pozitive.

Atat pacientii in stadii terminale, cat si detinutii care urmau sa fie executati au parut ca se concentrau mai mult pe chestiuni precum religia si familia, determinandu-i pe autorii studiului sa sugereze ca aceasta strategie le ajutau pe acele persoane sa isi reprime anxietatea generata de apropierea mortii.

„Oamenii sunt incredibil de adaptabili — atat fizic, cat si emotional — si noi ne vedem de vietile noastre zilnice indiferent daca suntem pe moarte sau nu”, a spus profesorul Gray.

„In imaginatia noastra, moartea presupune ideea de singuratate si o lipsa de inteles, dar mesajele finale publicate pe bloguri de pacientii terminali si ultimele cuvinte rostite de detinutii condamnati la moarte sunt pline de iubire, intelesuri si conexiuni sociale”.

„In prezent, sistemul medical este orientat spre evitarea mortii — o evitare care este adeseori motivata de parerea ca moartea este ingrozitoare si tragica”, au adaugat autorii studiului.

„Aceasta abordare este de inteles, tinand cont de povestile din cultura populara despre negativitatea mortii, insa rezultatele noastre sugereaza ca moartea este mai placuta decat s-ar astepta oamenii: sa te intalnesti cu doamna cu coasa nu e chiar atat de infiorator precum pare”.

sursa: libertatea.ro

Distribuie:  

Din aceeasi categorie

© 2024 - BZT.ro - Toate drepturile rezervate
Page time :0.1093 (s) | 32 queries | Mysql time :0.004733 (s)