News Flash:

Cele mai bune alimente care alunga stresul

17 Iunie 2015
1263 Vizualizari | 0 Comentarii
fistic stres
Una dintre strategiile care poate da roade pentru a face fata situatiilor stresante este atentia la alimentele pe care le consumam.

“Depinde de fiecare persoana in parte ce alimente prefera pentru a fi mai putin stresat. Pentru a ne simti mai confortabil, trebuie sa ne satisfacem placerile, motiv pentru care multi consuma cantitati mari de ciocolata. In alta ordine de idei, pentru a ne simti mai bine trebuie sa consumam alimente usor digerabile, in special fructe, deoarece contin vitamine si minerale care ajuta organismul”, recomanda medicul nutritionist Bogdan Guinea.

Fulgi de ovaz si cereale integrale

Carbohidratii “obliga” creierul sa produca mai multa serotonina. Pentru o aprovizionare constanta cu aceasta substanta, sunt recomandati carbohidratii complecsi, care se digera mult mai lent.

Cele mai bune alegeri ar fi cerealele integrale pentru micul dejun, paine, paste, precum si fulgii de ovaz. Dulciurile sau sucurile duc la imbunatatirea starii generale pentru o perioada scurta de timp, mai spun nutritio­nistii.

Portocale si avocado

Portocalele sunt in topul listei de fructe, in primul rand pentru continutul ridicat de vitamina C. Studiile au demonstrat ca aceasta vitamina este esentiala in reducerea nivelului hormonilor de stres si, in acelasi timp, ajuta la intarirea sistemului imunitar.

In cadrul unui studiu efectuat pe bolnavi cu tensiune arteriala crescuta, scaderea tensiunii si a nivelului de cortizol (un hormon de stres) a revenit la normal mai repede atunci cand a fost administrata vitamina C. Una dintre cele mai bune metode de reducere a presiunii arteriale este prin cresterea nivelului de potasiu din corp. Iar pentru asta avocado este excelent: o jumatate de avocado are mai mult potasiu decat o banana de exemplu.

Legume crude

Lipsa de magneziu poate declansa dureri de cap, migrene si senzatie de oboseala, exact efectele stresului. Nu este suficient consumul de spanac pentru a completa lipsurile de magneziu din corp, insa este un bun inceput.

Daca spanacul nu va atrage, alternativa ar putea fi boabele de soia fierte sau fileul de somon, de asemenea cu un nivel ridicat de magneziu. In general legumele cu frunze verzi sunt o sursa bogata de magneziu.

Mai mult de atat, legumele mancate crude pot ajuta la eliberarea de stres printr-un mod pur mecanic: ron­tairea unei frunze de telina sau a unui morcov ajuta la scaderea tensiunii unui maxilar inclestat.

Migdale si fistic

Fisticul, nucile sau semintele pot fi o sursa importanta de acizi grasi omega-3. Daca mananci in fiecare zi echivalentul a cate migdale poti tine intr-un pumn, este cantitatea suficienta pentru a-ti scadea nivelul colesterolului, pentru a reduce inflamatiile arterelor inimii, a riscului de diabet zaharat si constituie si o protectie impotriva stresului.

Migdalele sunt pline de vitamine: vitamina E care ajuta sistemul imu­­nitar, o gama de vitamine B care fac organismul mai rezistent in si­tuatiile de stres si ne feresc de de­presie. “Migdalele sunt re­co­man­date, dar in cantitati mici pentru ca ar putea duce la kilgrame nedorite in plus”, atentioneaza nutritionistul Bogdan Guinea.

Lapte cald

Laptele este un bun remediu pentru persoanele care sunt prea agitate inainte de ora de culcare sau pentru cei cu insomnii. Calciul continut de lapte ajuta la pastrarea unei dispozitii pozitive si inlatura starea de anxietate, mai ales pentru femeile aflate in perioada de menstruatie.

ALTE REGULI

De ce sunt bune exercitiile pentru dispozitie, iar carnea e contraindicata

Pe langa schimbarea dietei, unul dintre cele mai bune remedii pentru stres ramane miscarea. Exercitiile aerobice cresc oxigenarea sangelui si se produc endorfine, substante chimice care te fac sa te simti fericit. Pentru a obtine cele mai bune rezultate, 30 de minute de exercitii sunt recomandate de cel putin 3-4 ori pe saptamana.

“In schimb, consumul excesiv de carne ne poate da o stare generala de indispozitie tocmai pentru ca se digera greu si irita tubul digestiv”, mai comenteaza nutritionistul Bogdan Guiunea.

Medicii avertizeaza si asupra faptului ca oamenii care prin natura muncii lor sunt pusi sub o presiune constanta, sunt mai vulnerabili la orice: de la raceli la hipertensiune si boli de inima. (sursa: doctorulzilei.ro)

alimente ciocolata legume crude lapte cald alte reguli
Distribuie:  

Din aceeasi categorie

© 2024 - BZT.ro - Toate drepturile rezervate
Page time :0.1191 (s) | 43 queries | Mysql time :0.005991 (s)