News Flash:

4 cauze ale nasului infundat mai putin cunoscute

12 Iunie 2015
1481 Vizualizari | 0 Comentarii
nas infundat
Nas infundatdificultati de respiratie, ziua, dar si noaptea, la cald sau la frig,rinoree, batiste care niciodata nu sunt de ajuns. Va este cunoscut tabloul? Ne confruntam cu cea mai comuna situatie de disconfort iarna, care de multe ori ascunde o raceala. Dar nu intotdeauna. Pentru ca nu toata lumea stie ca un nas infundat poate avea si alte cauze care nu au nimic de-a face cu o raceala si este bine sa se identifice imediat pentru a fi tratate corespunzator. 

1. Polipii nazali
Polipii nazali sunt formatiuni moi, nedureroase, necanceroase ce cresc siobstructioneaza caile nazale si sinusurile. Ei atarna ca niste ciorchini de struguri si rezulta din inflamatia cronica a mucoasei. Cauzele aparitiei polipilor sunt necunoscute in totalitate dar un rol important il au terenul alergic, infectiile recurente, sensibilitatea la medicamente sau anumite boli autoimune.

Polipii nazali de mici dimensiuni pot sa nu determine simptome. Cei de dimensiuni crescute sau grupurile de polipi pot bloca caile nazale si pot determina probleme de respiratie, pierderea mirosului si infectii frecvente.

2. Deviatie de sept nazal
Deviatia de sept este o afectiune in care septul nazal (osul si cartilajul care impart cavitatea nazala in jumatate) este deplasat spre stanga sau spre dreapta, ingreunand respiratia. 

Majoritatea oamenilor au un anumit tip de dezechilibru in ceea ce priveste marimea pasajelor respiratorii. De fapt, estimarile indica faptul ca 80% dintre oameni prezinta o nealiniere a septului nazal.

Unele persoane se nasc cu o deviatie de sept, in timp ce altele dezvolta aceasta afectiune dupa leziuni sau traumatisme la nivelul nasului.

Cel mai frecvent simptom al deviatiei de sept este congestia nazala, impreuna cu dificultatile de respiratie. Infectiile repetate ale sinusurilor pot fi, de asemenea, un semn al deviatiei de sept. Alte simptome frecvente includ: sangerarile nazale, durere faciala, durere de cap, hipersecretie, respiratie zgomotoasa si sforait in timpul somnului.

3. Sinuzita 
Este o complicatie a unei raceli comune sau a unei rinite cronice. Sinusurile sunt spatii goale in interiorul oaselor fetei, in spatele si deasupra ochilor si nasului. Ele servesc la umidificarea si incalzirea aerului pe care-l respirati, va ajuta simtul mirosului si imbunatatesc sunetul vocii. 

De asemenea, secreta mucus, care curata si umezeste caile nazale. Sinusurile dreneaza in cavitatea nazala prin mici deschideri numite ostia. Cand ostia se blocheaza, mucusul se acumuleaza in sinusuri. 

Microorganisme ca virusurile si bacteriile se pot inmulti si pot produce infectii. Infectia produce tumefiere, care poate scadea drenarea sinusurilor. 

Uneori, alergiile respiratorii repetate pot conduce la infectarea sau inflamarea cavitatilor sinusale, producand durere si dificultate la respiratia pe nas. Daca aveti sinuzita de 3 saptamani sau mai mult si nu raspunde la antibiotice, puteti avea sinuzita cronica produsa de alergii. 

Sinuzita cronica se deosebeste de sinuzita acuta produsa de o infectie bacteriana, care, de obicei, raspunde la tratament in cateva saptamani. Sinuzita cronica se asociaza cu polipii nazali.

4. Alergii
Daca pe langa nasul infundat mai aveti ochi inrositi, mancarimi oculare si nazale, si atacuri de astm ar putea fi o forma de alergie. Alergiile pot sa apara brusc. Antibioticele din familia penicilinelor, antiinflamatoarele, precum aspirina, intepaturile de insecte, praful, mucegaiul, igrasia, detergentul, produsele cosmetice, parfumurile, dar si anumite alimente, precum peste, nuci, oua, alune si lapte pot provoca reactii alergice.

Medicii alergologi spun ca de cele mai multe ori reactiile alergice apar in cel mult cinci minute. Un simplu stranut, lacrimarea ochilor, inrosirea ochilor, senzatia de mancarime - toate acestea sunt semne simple prin care organismul reactioneaza in fata unui factor alergen.

nas infundat rinoree raceala polipii nazali sinuzita alergii
Distribuie:  

Din aceeasi categorie

© 2024 - BZT.ro - Toate drepturile rezervate
Page time :0.1326 (s) | 43 queries | Mysql time :0.007610 (s)