News Flash:

Cel mai sanatos mod de a gati ciupercile

9 Septembrie 2017
1084 Vizualizari | 0 Comentarii
bruschetta cu ciuperci
Dupa cum spuneam mai sus, cea mai sanatoasa modalitate prin care poti gati ciupercile nu este prajirea lor intr-o tigaie. Ciupercile sunt niste alimente sanatoase pentru organism, deoarece acestea contin cantitati semnificative de fibre dietetice, proteine, aminoacizi, vitamine (inclusiv B1, B2, B12, C, D si E) si minerale, precum si faptul ca aceste legume au un continut scazut de grasimi si calorii.

Dar, potrivit cercetatorilor de la Centrul de Cercetari Tehnologice pentru Ciuperci din La Rioja, din Spania, compozitia ciupercilor, capacitatea lor antioxidanta si substantele nutritive pe care le contin pot fi afectate negativ de procesul de gatire pe care il alegi.
Pentru acest studiu, care a fost publicat in Jurnalul International al Stiintelor Alimentatiei, echipa de cercetatori a evaluat infuenta diferitelor tipuri de preparare a ciupercilor - fierbere, gatire la microunde, preparare pe gratar si prajire. De asemenea, au fost analizate si mai multe tipuri de ciuperci, astfel incat sa fie mai relevante cercetarile desfasurate. Dupa ce au preparat 4 tipuri de ciuperci, care au fost alese special, deoarece sunt cele mai raspandite specii de ciuperci din intreaga lume, cercetatorii au liofilizat si analizat probele, rezultatele fiind comparate cu versiunile crude ale ciupercilor.

Oamenii de stiinta au ajuns la concluzia ca cele mai bune modalitati de a gati ciupercile, astfel incat acestea sa isi pastreze proprietatile nutritionale, sunt prepararea acestor alimente la microunde sau gratar. Aceste modalitati de gatit sunt cele mai bune, deoarece ciupercile prajite si fierte au prezentat o activitate antioxidanta semnificativ mai mica. Ciupercile prajite, in special, au avut o pierdere severa a continutului de proteine si carbohidrati si, in acelasi timp, o crestere a grasimilor. Procesele de prajire si fierbere au produs pierderi severe la nivelul compusilor antioxidanti si proteici, acest lucru avand loc probabil din cauza scurgerii substantelor solubile in apa sau in ulei, ceea ce inseamna ca valoarea nutritiva a produsului final a fost influentata semnificativ, dupa cum a afirmat Irene Roncero, unul dintre autorii studiului.

sursa: eva.ro

ciupercile prajirea tigaie organism
Distribuie:  

Din aceeasi categorie

© 2024 - BZT.ro - Toate drepturile rezervate
Page time :0.1439 (s) | 43 queries | Mysql time :0.005903 (s)