News Flash:

Ce sa mananci in perioada sarbatorilor, in functie de boala de care suferi

30 Decembrie 2017
964 Vizualizari | 0 Comentarii
meniu boala

1. Pentru bolnavii de diabet
Acestia trebuie sa controleze in mod riguros glucidele a carui procent este stabilit de catre medic, consumul lipidelor fiind si el limitat. Zaharul trebuie eliminat, alimentele dulci la fel. Cantitatile de alimente bogate in lipide trebuie masurate si repartizate in trei mese principale.

 

Atentie: poti consuma la aperitiv sau la desert (salata de orez, gris cu lapte) iar ca garnitura alege doar legume verzi. Nu inlatura din alimentatie pastele, painea, cartofii, dar ai grija la cantitatea ingerata pe zi. Este preferabil sa consumi alimente cu IG (index glicemic) ridicat care ridica rapid glicemia la sfarsitul mesei sau la gustare insotite de un aliment proteic: un iaurt si un fruct.

 

De evitat: mezelurile, produsele de patiserie, fructele uscate, fructele oleaginoase, caramelul, ciocolata si alte dulciuri. Urmeaza sfaturile medicului in ceea ce priveste cantitatile si frecventa meselor. Atentie la maioneza, smantana proaspata si toate sosurile grase, fripturile, consumul de alcool, evita sampania, cidrul, cocktail-urile, punch-ul, berea.

 

Ce trebuie sa consumi: toate tipurile de carne, oua, peste, branza dar in cantitate limitata, suc de rosii. Poti consuma dar cu moderatie vin rosu fara zahar. Mizeaza pe bauturile light.

 

2. Pentru bolnavii de pancreatita cronica
Este important sa ai o alimentatie echilibrata si sa limitezi alimentele prea grase pentru a usura digestia si asimilarea. Legumele trebuie consumate decojite, bine fierte, tip piure de legume sau in supe pentru a facilita digestia. Mizeaza pe alimente fierte dietetice, fara materii grase.

 

Alimente de evitat: alcoolul in special. Limiteaza produsele dulci sau consuma-le la sfarsitul mesei. Evita sa consumi bauturi dulci.

 

Alimente pe care le poti consuma: bauturile fara alcool si cele fara zahar: sucurile light sau sucurile de legume. Alege carne si peste slab, crustacee sau scoici. Mizeaza pe uleiurile bogate in acizi grasi de buna calitate precum Omega 3 (ulei de rapita, de nuci) pentru asezonare. Consuma alimente cu IG scazut.

 

3. Pentru bolnavii de ciroza 
Evita pe cat posibil alimentele bogate in lipide si alimentele bogate in zahar. Consuma carne slaba, peste sau fructe de mare. In caz de ascita, limiteaza sarea si produsele afumate. Nu este recomandat sa consumi bauturi alcoolice, ficatul de gasca, mezelurile, uleiul, untul, margarina, biscuiti sarati, branza, smantana proaspata, maioneza, fructele oleaginoase, ciocolata. Consuma alimente precum: peste afumat, carne de fazan, de porumbel, de curcan, de mistret, de strut, salata de fructe exotice, compoturi din fructe de iarna, bauturi light, creveti, scoici.


diabet
Distribuie:  

Din aceeasi categorie

© 2024 - BZT.ro - Toate drepturile rezervate
Page time :0.1379 (s) | 32 queries | Mysql time :0.005062 (s)