News Flash:

Ce boli tratau bunicii nostri cu malai

13 Martie 2018
1099 Vizualizari | 0 Comentarii
mamaliga

Un aliment traditional in gastronomia romaneasca, mamaliga, continua sa fie subiect de cercetare pentru specialisti.

Deocamdata, niciun studiu nu a scos in evidenta o contraindicatie in folosirea ei.

Malaiul este un inlocuitor de nadejde al produselor de panificatie, numit de specialisti „prietenul intestinului subtire“.

Dispretuit pe nedrept, acest medicament traditional aduce numai beneficii atat omului sanatos, cat si celui care sufera de boli grave.

„Desi figureaza mai rar pe lista meniului nostru cotidian, mai ales la oras, faimoasa mamaliga romaneasca s-a dovedit un aliment-medicament cu ajutorul caruia se trateaza o varietate de boli.

Ea nu trebuie sa lipseasca din alimentatia suferinzilor, dar nici din hrana oamenilor sanatosi, cand acestia vor sa-si mentina starea de sanatate”, precizeaza Eugen Giurgiu, doctor in biochimie cu competenta in fitoterapie si nutritie.

Iata care sunt cele mai importante dintre acestea

Potrivit nutritionistilor, malaiul natural (nu cel grisat, care este mult mai sarac in substante nutritive) nu ar trebui sa lipseasca din lista alimentelor de baza, deoarece proprietatile terapeutice il recomanda pentru mai bine de 70 de afectiuni, scrie click.ro.

Printre altele, acest aliment reduce aciditatea (avand o actiune calmanta si sedativa in gastrita hiperacida si in ulcer), contribuie la detoxifierea ficatului, creste imunitatea, regleaza nivelul colesterolului din sange si combate obezitatea.

In acelasi timp, dieta cu mamaliga reduce stresul, amelioreaza anexita, incontinenta urinara, reumatismul si diabetul, iar lista beneficiilor este mult mai lunga.

Leac pentru…viata lunga

Cei care mananca zilnic fie mamaliga, fie produse din porumb, se bucura de longevitate.

Aceasta este concluzia unor studii desfasurate pe parcursul mai multor ani.

Cercetatorii edocrinologi considera ca un consum zilnic de mamaliga scade cu 60% riscul de boli psihice generate de disfunctii tiroidiene.

De asemenea, consumul de mamaliga regleaza concentratia de glucoza in sange, fiind de folos diabeticilor.

Reduce cantitatea de colesterol din sange, scazand astfel riscul de ateroscleroza si, implicit, de infarct. Mai mult, banala mamaliga revitalizeaza functiile sexuale, in special feminine.

Rezultatele cercetarilor romanesti efectuate de antropologi in regiunea Bran-Rucar (unde mamaliga e mai des pe masa romanilor), arata ca 9% din femeile de peste 65 de ani au avut o activitate ovariana foarte intensa, manifestata si prin prelungirea vietii sexuale chiar si dupa varsta de 72 de ani.

De asemenea, consumul de mamaliga este raspunzator si de longevitate. Multa lume crede ca mamaliga ingrasa.

Ei bine, mamaliga moale are de patru ori mai putine calorii fata de paine.

Iar mamaliga virtoasa are jumatate din caloriile painii. inca din cele mai vechi timpuri, romanii au folosit mamaliga ca leac.

De exemplu, doar pentru a evita pelagra, este suficient consumul zilnic de mamaliga cu o jumatate de litru de lapte si un ou. Terapia a dat rezultate sute de ani.

De ajutor in obezitate

Mamaliga s-a dovedit benefica in tratamentul persoanelor care sufera de obezitate.

Datorita fibrelor continute, mamaliga este satioasa si, contrar unor opinii, aceasta nu ingrasa. Cu un continut bogat in vitamine din complexul B, in potasiu si in calciu, mamaliga este mult mai saraca in calorii.

De aceea, poate fi consumata la mesele principale in locul painii. In curele de slabire, mamaliga trebuie consumata cu iaurt si cu branza slaba.

Cand este combinata cu alimente grase (unt, slanina sau smantana ), atunci meniul are efectul unei mese copioase.

Daca vrem sa socotim cate calorii consumam zilnic, atunci trebuie sa tinem seama ca 100 g de malai are 351 calorii, in timp ce 100 grame de pufuleti contin 520 calorii.

De ajutor ficatului si intestinelor

Un aliment traditional cum e mamaliga a fost de multe ori subiect de cercetare al specialistilor, fara a i se putea gasi o contraindicatie.

Fierturile de porumb au fost apreciate inca din vremea lui Columb, dar, ulterior, au ajuns sa fie considerate hrana saracilor.

Studiile recente au scos in evidenta faptul ca media de viata a triburilor amerindiene care se hraneau cu porumb crud sau fiert era mult mai mare decat a altor comunitati invecinate, carora le lipsea din dieta acest aliment.

Recent, s-a descoperit prezenta in boabele de porumb a unor substante derivate ale acizilor arahidic si palmitic, extrem de importante pentru sanatatea organismului.

Acesti acizi se absorb in intestin cu mare usurinta, fara a suferi transformari chimice decat in proportie de 22-28%. Ajunsi in sange, se transforma in hidroxiacizi care vor purifica sangele de unele substante toxice.

Efectul detoxifiant al substantelor din porumb usureaza efortul ficatului de neutralizare a substantelor toxice, reducand considerabil riscul la insuficiente si ciroze hepatice. La populatiile unde se consuma zilnic terci de malai, incidenta bolilor hepatice este de 10 ori mai mica, iar copiii au o dezvoltare mai buna.

Cataplasme aplicate pe piept

Tratamentele pe care ni le faceau bunicile noastre in copilarie ne vindecau si ne fereau de utilizarea abuziva a antibioticelor.

Mamaliga era la loc de cinste printre leacurile vechi. Pentru durere in gat si raceala, se pun pe o tabla incinsa doua linguri de malai si se sta cu nasul deasupra fumului produs, amestecand continuu. in plus, se bea seara inainte de culcare un terci, ca o mamaliga subtire, in care se pune o bucatica de unt.

A doua zi, va veti simti infinit mai bine. in popor, unul din adjuvantele cu o eficienta incredibila in pneumonie este tot faimoasa mamaliga romaneasca.

Se lasa sa se raceasca, cat poate suporta pielea, dupa care se intinde pe zona pieptului intr-un strat de doua degete pe torace si se tine 15 minute, dupa care se inlatura, iar pielea se sterge cu un tampon inmuiat in spirt camforat.

Cataplasma cu mamaliga calda e buna si in bronsite, gripa, tuse cronicizata. Aceeasi aplicatie se face in zona rinichilor pentru tratarea colicilor renale si a nefritelor, pe zona inferioara a abdomenului, ca remediu rapid pentru anexite si cistite.

Mamaliga vindeca urciorul si lipomul

Se pune mamaliga calda pe pleoape, schimband-o cat se poate de des. In caz de lipom, se poate face un tratament cu cataplasme cu mamaliga tare.

Se pune in strat de 3-4 cm pe locul lipomului, avand grija ca partea care vine in contact cu pielea sa fie presarata cu tamaie fin pisata, asa cum se pune sare pe o felie de paine cu unt. Se aplica fierbinte, cat suporta pielea, si se acopera cu un obiect de lina, pentru a mentine temperatura locala ridicata.

Tratamentul se face in fiecare seara si se tine pana se raceste mamaliga.

De folos si in obezitate

Mamaliguta e utila si celor care sufera de obezitate, deoarece acest aliment confera o senzatie de satietate extrem de rapida, datorita fibrelor alimentare din compozitia sa.

Studiile de specialitate au aratat ca la persoanele care consuma regulat porumb, anumite probleme generate de hipotiroidie, cum ar fi ingrasarea, somnolenta, lipsa de tonus fizic si mental, sunt reduse considerabil.

Gastrita hiperacida si ulcerul sunt ameliorate de consumul de mamaliga calda in loc de paine, malaiul avand, pe linga efectul de reducere a aciditatii, si o actiune usor calmanta, sedativa.

Studiile de nutritie si biochimie alimentara au aratat ca mamaliga consumata frecvent amelioreaza si afectiuni cum ar fi reumatismul, diabetul, menstruatiile dificile cu sangerari abundente, anexita si metroanexita, litiaza renala, hepatita.

Mamaliga elimina pietrele de la fiere

Mamaliguta mareste secretia de bila si faciliteaza evacuarea sa, avand si efecte antiinflamatoare biliare. Este de ajutor in afectiuni ca dischinezie biliara, dispepsie, colecistita. pentru eliminarea pietrelor la fiere, se face urmatorul tratament: la ora 8,00 se mananca o felie de paine prajita cu branza de vaci.

La ora 10,00, se aplica pe piele in zona bilei si ficatului un prosop inmuiat in ceai fierbinte de musetel, la fiecare 15 minute. La ora 12,00 se mananca o farfurie de gris cu lapte cat mai fierbinte. Peste 20 de minute, se pune o mamaliga fierbinte facuta din 1 kg malai, invelita intr-un prosop in zona ficatului.

Aceasta incalzire dilata canalul coledoc, ceea ce permite eliminarea pietrelor din vezica biliara. Peste 15 minute, se beau 100 ml de ulei de masline sau floarea-soarelui la 37 de grade C, apoi imediat suc de la o lamaie.

La ora 17, 00, se bea o ceasca de cafea neagra. Noaptea se vor elimina pietrele. Daca apare senzatia de voma, putem bea suc de lamaie.

Pentru stimularea cresterii parului, foarte eficient este masajul cu malai. Cu un pumn de malai se maseaza bine scalpul timp de cateva minute. Se scutura bine malaiul, dar nu se spala parul. Se repeta tratamentul 2-3 zile, abia apoi se spala bine parul.


malaiul obezitate mamaliga
Distribuie:  

Din aceeasi categorie

© 2024 - BZT.ro - Toate drepturile rezervate
Page time :0.1268 (s) | 43 queries | Mysql time :0.006643 (s)