News Flash:

Ce boala poate ascunde transpiratia excesiva

13 Iunie 2017
1216 Vizualizari | 0 Comentarii
transpira
Ce boala poate ascunde transpiratia excesiva?!
Persoanele care sufera de hipertiroidism transpira fara niciun motiv. Iar sistemul de control al temperaturii corpului mult prea solicitat le poate determina sa evite socializarea.
Deseori, hiperhidroza se instaleaza in copilarie, iar factorul genetic ar putea avea un rol in dezvoltarea acesteia.
Exista trei tipuri principale, fiecare avand propriul tratament:
Hiperhidroza focala primara: Persoanele care sufera de aceasta afectiune se pot trata medicamentos sau chirurgical. Transpiratia poate aparea la nivelul anumitor parti ale corpului, precum picioarele, mainile, fata sau la subrat.
In cazurile grave, transpiratia curge pe piele sub forma de picaturi, ceea ce provoaca anxietate si depresie sau iritatii si infectii.
Hiperhidroza idiopatica generalizata: Aceasta forma implica transpiratie excesiva pe o mare parte a corpului.
Hiperhidroza secundara generalizata:
Afectiuni medicale, precum menopauza, tulburarile tiroidiene sau diabetul, pot cauza aceasta forma de hipertiroidism. Poate fi provocata si de medicamente, sport sau caldura. Dermatologul poate stabili cauza si recomanda un tratament.
Hipotiroidismul consta in deficienta hormonilor tiroidieni.
Boala apare cand glanda tiroida nu produce suficienti hormoni, ai caror rol, printre altele, este de a controla felul in care organismul consuma energia. Deficitul hormonilor tiroidieni afecteaza toate sistemele organismului.
Riscul de a dezvolta hipotiroidism tinde sa creasca odata cu varsta. Femeile invarsta au cel mai mare risc.
In cazuri rare, hipotiroidismul apare la sugari si copiii mici. Sugarii au o crestere si o dezvoltare normala daca hipotiroidismul este tratat in timpul primei luni de viata. Hipotiroidismul infantil netratat poate duce la afectari ale creierului, ce implica un retard psihic si un retard al dezvoltarii.
Adolescentii cu hipotiroidism tipic, arata mult mai tineri decat varsta corespunzatoare. Cu tratament adecvat, un adolescent va recupera in greutate si inaltime si va ajunge tinerii de aceeasi varsta.
Hipotiroidismul netratat la adulti, poate duce la complicatii multiple, incluzand pericardita (acumularea de lichid in jurul inimii) si cresterea nivelului de colesterol si trigliceride (care creste riscul pentru boli ale arterelor coronare si pentru accidente vasculare cerebrale). Hipotiroidismul grav poate duce la complicatii serioase (coma mixedematoasa). Daca hipotiroidismul netratat se amelioreaza sau se agraveaza, depinde de etiologie si varsta.
Hipotiroidismul cauzat de tiroidita Hashimoto, o boala in care sistemul de aparare al corpului (imun) ataca glanda tiroida, ocazional, va disparea spontan (de la sine). Cele mai frecvente sunt situatiile in care functia tiroidiana scade treptat.
Femeile pot dezvolta hipotiroidism in timpul sau dupa sarcina. Hipotiroidismul dezvoltat inainte de sarcina se poate accentua in timpul sarcinii.
Simptome
Simptomatologia hipotiroidismului se dezvolta lent, in timp, de-a lungul a luni sau ani de zile.
Simptomele si semnele pot include:
-transpiratie excesiva
-par aspru si subtire
-pielea uscata
-unghii friabile
-tenta galbuie a tegumentelor
-lentoarea in miscari
-pielea rece
-intoleranta la frig
-senzatia de oboseala, slabiciune, toropeala, aspect adormit
-afectarea memoriei, depresie sau dificultati de concentarare
-constipatie
-cicluri menstruale abundente sau neregulate care pot tine mai mult de 5-7 zile.
Alte simptome mai putin frecvente:
-glanda tiroida marita (gusa)
-crestere moderata in greutate, adesea 4-5 kg sau mai putin
-edeme ale bratelor, mainilor, membrelor inferioare si a fetei cu aspect mixedematos, buhait, in special in jurul ochilor
-disfonie (voce ragusita)
-dureri musculare si crampe.
In general, severitatea simptomelor depinde de varsta, de perioada de timp de la debutul bolii si gravitatea conditiei. Simptomele pot fi atat de usoare si pot aparea atat de lent, incat pot trece neobservate ani de zile. Odata cu inaintarea in varsta, simptomele sunt mai notabile.
Hipotiroidismul usor (subclinic) adesea nu este asociat cu simptome sau prezinta simptome usoare, care pot fi atribuite inaintarii in varsta, ca de exemplu afectarea memoriei, pielea uscata si oboseala.
Simptomele hipotiroidismului in timpul si dupa sarcina, includ oboseala, pierderea in greutate, ameteala, depresia, problemele de concentrare si tulburarile de memorie. Unele femei dezvolta gusa.
Din cauza varietatii simptomelor, hipotiroidismul poate fi confundat cu depresia, in special in timpul si dupa sarcina. La persoanele invarsta poate fi confundata cu boala Alzheimer, dementa si alte boli care se asociaza cu pierderea memoriei.
Surse: doc.ro
www.sfatulmedicului.ro

hipotiroidismul -disfonie
Distribuie:  

Din aceeasi categorie

© 2024 - BZT.ro - Toate drepturile rezervate
Page time :0.1377 (s) | 32 queries | Mysql time :0.005085 (s)