News Flash:

Carmen Dan, despre jocul "Balena Albastra": Nu putem spune ca nu a patruns in tara. Vom merge in scoli

2 Aprilie 2017
1009 Vizualizari | 0 Comentarii
balena
Carmen Dan, ministrul Afacerilor Interne, sustine ca Politia Romana desfasoara activitati de prevenire si informare in ceea ce priveste pericolul jocului Balena Albastra, precizand ca marti reprezentantii ministrului si cei ai Primariei Capitalei vor merge in scolile din Bucuresti.
"Inca nu am putut stabili o legatura directa intre acest joc si situatiile nefericite, insa este foarte clar ca ne ingrijoreaza. Este motivul pentru care Politia Romana desfasoara activitati de preventie si informare, dar lucrul asta s-ar concretiza mai bine daca toti ne-am aduce suportul si aici ma refer, in primul rand, la profesori si parinti. Discutiile cu tanara generatie sunt foarte importante si riscurile la care se expun. Si in Parlament va fi discutata aceasta problema in Comisia SRI si este foarte bine. Am vorbit cu doamna primar general si marti vom avea o intalnire in scolile din Bucuresti si vom incerca sa le explicam elevilor cat este de periculos acest joc. Atata timp cat se poate accesa online, nu putem spune ca nu a patruns in tara", a declarat Carmen Dan.
Saptamana trecuta, sapte elevi au venit la scoala, intr-o comuna din Galati, taiati pe brate, iar una dintre eleve a recunoscut ca s-a ranit dupa ce a accesat jocul „Balena Albastra”. Alti zece copii de la doua scoli din Arges au avut nevoie de ingrijiri medicale dupa ce si-au provocat rani pe brate. In judetul Dambovita, un copil de 11 ani s-a spanzurat luni. Politistii spun ca minorul obisnuia sa acceseze internetul si povestea des despre un joc virtual, fiind vorba, din primele informatii, despre Balena Albastra.
Jocul "Balena Albastra", al carui final ar putea fi chiar decesul, a intrat in atentia autoritatilor din Romania. Dupa ce in alte state jocul a facut victime, politistii au demarat o campanie de prevenire. "Prieteniile din lumea virtuala pot fi fatale" este mesajul campaniei demarate de Politia Romana pornind de la jocul "Balena Albastra", in care participantul are de indeplinit mai multe sarcini care presupun autoizolarea, automutilarea si chiar suicidul. Autoritatile spun ca jocul nu este un fenomen in Romania insa campania este una de prevenire.
"Pe retele de socializare, mai ales in tari care folosesc limbi slavice, circula un joc pe calculator, care are 50 de niveluri si presupune indeplinirea de catre participant a unor sarcini pe care le primeste de la un “custode” sau “mentor”. Dupa intrarea in joc, mentorul distribuie participantului sarcini, iar ulterior, acesta trebuie sa faca dovada ca le-a indeplinit prin trimiterea de fotografii sau filmulete. Sarcinile, trasate pe parcursul a 50 de zile, se refera la automutilare, ascultarea unor melodii cu mesaje suicidale, trezirea in mod sistematic la ora 4:20, vizionarea de filme sau videoclipuri de groaza, escaladarea unor cladiri inalte, poduri, izolare de societate. Cazuistica din alte tari ne-a indicat ca acest joc nu este promovat doar pe retele de socializare, ci si pe forumuri private sau diferite canale pe web",explica reprezentantii Politiei Romane.
Potrivit sursei citate, jocul poate purta si alte denumiri, nu doar "Balena Albastra", asa cum a fost initiat, efectele lui fiind acelesi. Jocul a aparut in Rusia, unde a facut peste o suta de victime, extinzandu-se si in alte tari, printre care si Republica Moldova.
Psihologii spun ca motivele care il duc pe copil la astfel de gesturi extreme ascund nevoia de a apartine unui grup, simtind impulsul de a face gesturi periculoase pentru a primi admiratie. Specialistii sustin ca perioada preadolescentina si cea adolescentina reprezinta momentul in care copilul este tentat sa participe la astfel de jocuri. Psihologii atrag atentia asupra schimbarilor pe care parintii ar trebui sa le remarce la tinerii predispusi sa participe la joc. Mediafax.ro

politia romana
Distribuie:  

Din aceeasi categorie

© 2024 - BZT.ro - Toate drepturile rezervate
Page time :0.1112 (s) | 43 queries | Mysql time :0.006215 (s)