News Flash:

Cand ne dam seama ca o alunita poate fi cancerigena

17 Decembrie 2016
1757 Vizualizari | 0 Comentarii
alunita

Alunitele, numite si melanocite, au forma unor pete mici cu forma neregulata, de culoare galbena, cafenie, bruna, neagra sau albastruie. Spre deosebire de pistrui sau pete, acestea nu isi schimba culoarea si nu se estompeaza, au pigmentul mai dens si mai profund in piele. Majoritatea alunitelor sunt inofensive, insa, in anumite cazuri acestea pot deveni cancerigene. Daca apar noi alunite, sau se maresc, isi modifica forma, sau apar mancarimi in jurul lor este semn semn al melanomului, cel mai periculos tip de cancer de piele.

Dermatologii spun ca o suta de alunite sunt prea multe pentru o persoana. Ele apar in primii 30 de ani de viata, rar pot aparea dupa varsta de 40 de ani, iar la 50-60 de ani numarul lor scade. Cancerul de piele produs de alunite poate fi depistat printr-un examen la dermatolog, cu ajutorul unui dermatoscop, care depisteaza ceea ce medicul nu poate vedea cu ochiul liber.

Deoarece cancerul de piele se raspandeste foarte repede, extirparea alunitelor ce prezinta riscuri trebuie sa se faca imediat. Nu exista niciun risc daca interventia chirurgicala este executata corect. O alunita normala are de obicei forma regulata, o marime de 6 milimetrii, maxim, in diametru, si o culare de maro inchis.

Alunitele maligne sunt in primul rand asimetrice, cu marginile neregulate, sunt impartite neregulat pe corp, au o culoare neobisnuita, fie exagerat de negre, albe sau rosii, sau au mai mult culori impartite neregulat pe suprafata. Supuse unui risc major sunt si alunitele a caror culoare se schimba in timp.

Ce trebuie sa eviti
-Zgarierea, inteparea sau ruperea alunitelor 
-Expunerea exagerata la soare sau la razele ultraviolete 
-Daca ai fire de par in alunita, nu le epila sau nu le smulge, ci taie-le cat mai scurt cu o forfecuta 
Factori de risc care favorizeaza aparitia cancerului de piele: 
-razele ultraviolete 
-radiatiile actinice 
-factori de ordin genetic 
o vizita anuala la dermatolog te ajuta sa depistezi la timp riscul de melanom.


cancerigene dermatologii alunitele maligne -zgarierea dermatolog
Distribuie:  

Din aceeasi categorie

© 2024 - BZT.ro - Toate drepturile rezervate
Page time :0.1166 (s) | 32 queries | Mysql time :0.004688 (s)