News Flash:

Busuiocul, planta sfanta care trateaza nenumarate afectiuni

9 Aprilie 2018
1101 Vizualizari | 0 Comentarii
busuioc

Busuiocul este folosit inca de mii de ani ca leac pentru diverse probleme de sanatate. Indienii il folosesc in medicina ayurvedica de peste 5000 de ani si este considerat “regina plantelor”. De altfel, denumirea indiana a plantei, Tulsi, se traduce din Sanskrita ca “inegalabila”.
Busuiocul este una dintre plantele “sfinte”, cu o inalta vibratie energetica. In credinta populara ii sunt atribuite diverse proprietati magice, incepand de la sfintirea apei si pana la punerea busuiocului sub perna de Boboteaza pentru ca fetele nemaritate sa isi viseze viitorul sot.
Busuiocul este folosit ca planta de leac atat in medicina traditionala romaneasca, cat si in cea a altor popoare, pentru combaterea unor afectiuni precum: boli digestive, probleme ale intestinelor, boli renale, afectiuni pulmonare, infectii, febra, secretie lactata scazuta.
In alimentatie este folosit ca planta aromatizatoare, sub forma cruda sau uscata, stimuland digestia alimentelor.

Busuiocul are in compozitia sa 90% apa, Vitamina B1 (Tiamina), Vitamina B2 (Riboflavina), Vitamina B3 (Niacina), Vitamina B5, Vitamina A (Retinol), Beta-caroten, Vitamina B6, Vitamina C, Vitamina E, Vitamina K, magneziu, calciu, mangan, fier, fosfor, potasiu, sodiu, zinc si fibre alimentare.
Actiunea busuiocului pentru vindecarea diabetului zaharat a fost testata in mod oficial. Intr-un studiu efectuat in 2004 si publicat in Jurnalul Indian de Fiziologie si Farmacologie, o echipa de cercetatori au raportat ca administrarea busuiocului la iepurii de laborator, a redus semnificativ nivelul zaharului din sange, dupa 30 de zile de suplimentare a dietei cu frunze de busuioc proaspat, in cantitatea de 2 grame/kilogram corp. In alt studiu efectuat recent pe un lot de 40 de pacienti suferinzi de diabet non-insulino dependent, cei care au consumat 2 grame de busuioc uscat in fiecare dimineta, au aratat reduceri semnificative a glucozei din sange. Intrucat busuiocul are capacitatea de a inactiva radicalii liberi, cercetatorii au concluzionat ca reducerea nivelului glucozei din sange se datoreaza proprietatilor anti-oxidante ale plantei. De asemenea, uleiurile esentiale continute de busuioc, ajuta pancreasul sa isi imbunatateasca functiile si sa produca mai eficient insulina. Diabeticii ar trebui sa includa aceasta planta in dieta lor de zi cu zi, adaugand busuiocul la salate, sucuri, supe si alte preparate. In lipsa busuiocului crud, diabeticii pot consuma pana la 2,5 grame pe zi de busuioc uscat.


Efect anti-imbatranire
Antioxidantii protejeaza celulele impotriva distrugerilor cauzate de radicalii liberi. Radicalii liberi sunt atomi carora le lipseste un electron. Pentru a echilibra situatia, radicalii liberi se ataseaza altor atomi pentru a “fura” electronii lipsa. Daca se intampla aceasta, acel atom devine el insasi un radical liber. In final, se produce o reactie in lant ce provoaca distrugerea celulelor organismului, in care atomii respectivi formeaza nucleul. Antioxidantii (anumite vitamine si minerale) neutralizeaza radicalul liber prin donarea benevola a unui electron. Astfel, antioxidantii stopeaza formarea reactiei in lant a atomilor ce fura electroni unul de la altul. Asadar, celulele sunt protejate. Vitamina C, A, fitonutrientii si uleiurile esentiale, continute de busuioc sunt antioxidanti importanti ce protejeaza organismul impotriva distrugerilor cauzate de radicalii liberi. De aici si efectul anti-imbatranire (anti-age) al busuiocului.


Pentru efectele negative cauzate de radiatii
Datorita proprietatilor anti-0xidante, busuiocul protejeaza impotriva radiatiilor si repara celulele expuse la radiatii. In urma studiilor efectuate, s-a aratat ca datorita compusilor sai, busuiocul a diminuat efectul radiatiilor asupra maduvei spinarii si tractului digestiv, la animalele de laborator. Mai multe studii au demonstrat ca busuiocul are capacitatea sa protejeze celulele sanatoase, de efectele negative asociate cu tratamentele anticancer (chimioterapie si radioterapie)
Folosit ca si condiment, in mod obisnuit, se recomanda ca acesta sa fie adaugat preparatelor in stare proaspata, la finalul pregatirii pentru a nu i se distruge aroma. Retetele cu specific mediteranean si asiatic folosesc in mod frecvent busuiocul. Bucataria chineza foloseste specialitati de busuioc proaspat sau uscat pentru supe si alte feluri de mancare. Acesta este gatit cateodata cu fructe proaspete sau adaugat in gemuri de fructe, sosuri si sucuri.
In scop medicinal, de la busuioc se folosesc frunzele si florile. Recoltarea lor incepe spre sfarsitul lunii iunie si continua pana toamna tarziu. Compozitia bogata in substante benefice, cu actiuni antimicrobiene sau antiinflamatorii, face ca busuiocul sa fie de un real ajutor in tratamentul multor afectiuni.

Citeste si De ce e bine sa prinzi busuioc in grinda casei - Bunicile noastre respectau cu sfintenie acest lucru

Busuiocul intareste sistemul imunitar, regleaza functiile glandelor endocrine si metabolismul celular, tonificand intregul organism. Studiile de specialitate au aratat ca uleiul volatil de busuioc, are proprietati antiseptice, bactericide, antiinflamatorii si cicatrizante. Este recomandata infuzia din frunze si flori de busuioc. In cosmetica se foloseste infuzia sub forma de comprese sau pulverizari in cazul tenului gras si acneic.
Frunzele de busuioc utilizate sub forma de suc, ceai sau decoct au rol tonic si revigorant pentru memorie, imbunatatesc functia digestiva si induc transpiratia abundenta. Pulberea de busuioc are actiune energizanta si antidepresiva, inlaturand efectele surmenajului si echilibrand starea psihica si emotionala. Ceaiul de busuioc are efect calmant, antidepresiv, diuretic si tonic digestiv. Studii recente arata ca frunzele de busuioc pot oferi o protectie semnificativa impotriva stresului, prin mestecarea acestora de doua ori pe zi. Este recomandat si sub forma de tinctura in caz de depresie, migrena, imbatranire precoce, guturai, colita si ulcer.

Nota importanta: Materialele de sanatate prezente pe acest site au caracter pur informativ. Inainte de a incepe un tratament naturist, trebuie sa faceti un test de alergie la tipurile respective de produse. Plantele sunt, in general, un mod sigur de a consolida si tonifia organismul, remediile naturiste sau nutritionale sunt alternative viabile, dar ar trebui sa discutati cu medicul dumneavoastra inainte de a incepe orice fel de tratament.
 

Distribuie:  

Din aceeasi categorie

© 2024 - BZT.ro - Toate drepturile rezervate
Page time :0.1541 (s) | 43 queries | Mysql time :0.006621 (s)