News Flash:

Brexit afecteaza si fotbalul din Europa: 400 de jucatori isi vor pierde dreptul de a juca

24 Iunie 2016
1085 Vizualizari | 0 Comentarii
liga 1 minge
Cetatenii Marii Britanii au votat, joi, in cadrul unui referendum, pentru iesirea din Uniunea Europeana, iar mutarea intitulata Brexit va avea consecinte ample si asupra ligilor de fotbal din Europa, noteaza Deutsche Welle.
Cel mai popular sport de pe continent este in acelasi timp o industrie in valoare de multe miliarde de euro in Marea Britanie si restul Europei. La ora actuala, fotbalistii se pot transfera dintr-o tara in alta pentru sume uriase si foarte putine obstacole.
Dupa intrarea in vigoare a iesirii britanicilor din Blocul Comunitar, peste 400 de jucatori din cele patru federatii de fotbal ale Regatului Unit isi vor pierde dreptul de a juca in ligile respective. In prezent, fotbalistii din interiorul Uniunii Europene sunt liberi sa joace in Marea Britanie, in timp ce extracomunitarii trebuie sa primeasca un permis de lucru pentru a obtine accesul. Aceste autorizatii de joc sunt bazate pe clasamentele FIFA si pe procentajul de meciuri jucate pentru echipa nationala de catre fotbalistul respectiv, in ultimii doi ani. Dupa ce britanicii vor parasi spatiul comunitar, fotbalistii de pe continent vor trebuie sa depuna cereri inainte de juca pentru cluburi din Anglia, Scotia, Tara Galilor sau Irlanda de Nord.
Cele mai importante ligi de fotbal din Europa vor trebui sa-si modifice modul de a face afaceri. In prima liga de fotbal din Germania, Bundesliga, sunt desfasurate anual tranzactii de sute de milioane de euro cu jucatori din primul esalon din Anglia, Premier League. 220 de milioane de euro au fost cheltuiti de cluburile de prima liga engleza pe jucatori din Bundesliga, majoritatea germani sau din alte tari membre UE. Dupa ce nu va mai exista libera circulatie intre cele doua tari, cei mai buni fotbalisti din Germania nu vor mai fi atractivi pentru formatiile potente financiar din Anglia.
Unii specialisti din Germania sustin ca Bundesliga depinde in buna masura de banii veniti din Premier League, in urma transferurilor de jucatori. Cautarea inteligenta a tinerelor talente, educatia solida si nivelul ridicat al competitiei atrag afaceri profitabile pentru cluburile de fotbal din Germania, dar acest lucru se va schimba dupa Brexit.
Desi unii fani germani ar putea fi incantati de ideea ca formatiile din Bundesliga si-ar pastra cei mai bun fotbalisti, Deutsche Welle considera ca aceasta mutare ar destabiliza modul de operare al unor cluburile de fotbal din Germania. Borussia Mönchengladbach sau Bayer Leverkusen profita de pe urma faptului ca formatiile engleze au bugete mari de transferuri si astfel cresc cota de piata a celor mai buni fotbalisti.
Distribuie:  

Din aceeasi categorie

© 2024 - BZT.ro - Toate drepturile rezervate
Page time :0.1186 (s) | 32 queries | Mysql time :0.004846 (s)