News Flash:

BREAKING NEWS: Viorel Hrebenciuc, condamnat la doi ani de inchisoare cu executare in dosarul retrocedarilor

9 Mai 2018
1002 Vizualizari | 0 Comentarii
hrebenciuc2

Viorel Hrebenciuc a fost condamnat, miercuri, de magistratii Inaltei Curti de Casatie si Justitie, la doi ani de inchisoare cu executare in dosarul retrocedarilor ilegale de paduri. Decizia instantei supreme nu e definitiva.
Andrei Hrebenciuc, fiul lui Viorel Hrebenciuc, a fost condamnat, miercuri, de catre Inalta Curte de Casatie si Justitie la doi ani de inchisoare cu suspendare, pentru infractiunea de complicitate la trafic de influenta. Instanta suprema a decis, totodata, sa il achite pe Andrei Hrebenciuc pentru infractiunea de constituire de grup infractional, sa schimbe incadrarea juridica la acesta din spalare de bani in instigare la spalare de bani si, totodata, sa-l achite pentru infractiunea de instogare la spalare de bani.

Gheorghe Paltin Sturdza, beneficiarul a peste 43.000 de hectare de padure din judetul Bacau, a fost condamnat la 3 ani de inchisoare cu executare, in timp ce fostul ministru al Justitiei, Tudor Chiuariu, a fost achitat pentru infractiunile de constituire de grup infractional organizat, trafic de influenta, spalare a banilor.

Judecator Lorand Andras Ordog, de la Tribunalul Covasna, a fost condamnat la 3 ani de inchisoare cu executare pentru luare de mita, Dan Costin Bengescu a fost condamnat la 2 ani si luni pentru trafic de influenta, Iosif Kadas a fost condamnat la 2 ani si 6 luni de inchisoare pentru cumparare de influenta, iar Sorin Ion Iacob, la 2 ani si 6 luni de inchisoare, tot pentru cumparare de influenta.

In acelasi dosar, fostul deputat Ioan Adam, acuzat de instigare la abuz in serviciu, constituirea unui grup infractional organizat, cumparare de influenta, a fost condamnat la doi ani de inchisoare cu executare.

Gabriela Sturdza a fost condamnata la doi ani de inchisoare cu suspendare pentru complicitate la cumparare de influenta, judecatoarea Anca Roxana Adam, de la Tribunalul Brasov, a fost condamnata la 2 ani de inchisoare cu suspendare pentru complicitate la cumparare de influenta.

Fostul sef Romsilva, Adam Craciunescu, a fost achitat pentru infractiunile de constituire de grup infractional organizat si abuz in serviciu.

Si Iulian Burlan, Ioan Gheorghe Varga, Daniel Constantin Calugar, Ioan Matasel au fost achitati.

Decizia instantei supreme nu este definitiva.

La ultimul termen in dosarul retrocedarilor ilegale de paduri, procurorii DNA au cerut pentru toti inculpatii pedepse privative de libertate orientate spre maximum.

In dosarul retrocedarii ilegale de paduri au fost trimisi in judecata fostul deputat Viorel Hrebenciuc, fiul acestuia, Andrei Hrebenciuc, fostul deputat Ioan Adam, Tudor Chiuariu si alte 13 persoane. Astfel, au fost judecati Gheorghe Paltin Sturdza, beneficiarul a peste 43.000 de hectare de padure din judetul Bacau, judecatorul Lorand Andras Ordog, de la Tribunalul Covasna, fostul sef Romsilva, Adam Craciunescu, judecatoarea Anca Roxana Adam, de la Tribunalul Brasov, sotia lui Ioan Adam, Dan Costin Bengescu, Iosif Kadas, Sorin Ion Iacob, Janica Poenaru, Ioan Gheorghe Varga, Daniel Constantin Calugar, Ioan Matasel, Rodica Gabriela Zaharia si Iulian Durlan.

Procurorii sustin ca, in 2012, prin intermediul lui Ioan Adam, Paltin Gheorghe Sturdza le-a cerut judecatorilor Ordog Lorand Andras si Gabriel Uta, de la Tribunalul Covasna, sa pronunte o hotarare judecatoreasca in favorarea sa. Tribunalul Covasna a dispus punerea in posesia lui Strudza a unei suprafete de 43.227 de hectare de padure in Bacau, producand astfel Romsilva un prejudiciu de 303.888.615 de euro.

Imediat dupa decizia din 17 aprilie 2012 a Tribunalului Covasna, Sturdza, impreuna cu Ioan Adam, Daniel Constantin Calugar, Ioan Gheorghe Varga, Dan Costin Bengescu si Viorel Hrebenciuc a constituit si coordonat un grup pentru a urgenta punerea in posesie si eliberarea titlului de proprietate precum si o cat mai rapida vanzare a terenului forestier dobandit.

Pentru a pune in aplicare decizia instantei, obtinuta fraudulos, Sturdza si Adam le-ar fi promis lui Viorel Hrebenciuc, Calugar, Varga si Bengescu bani sau alte foloase. In schimbul banilor, acestia ar fi promis ca vor determina functionarii de la Comisia Judeteana de Fond Funciar Bacau, Directia Silvica Bacau, comisiile locale de fond funciar Asau, Dofteana, Brusturoasa, Palanca, OCPI Bacau si ITRSV Suceava sa urgenteze indeplinirea actelor pentru punerea in posesie si eliberarea titlului de proprietate pentru terenul de peste 43.000 de hectare de padure.

Procurorii mai arata ca Andrei Hrebenciuc l-a ajutat pe tatal sau, fostul deputat Viorel Hrebenciuc, sa comita infractiunea de trafic de influenta.

Anchetatorii sustin ca Andrei Hrebenciuc, in baza unei intelegeri cu Dan Costin Bengescu, Viorel Hrebenciuc si cu avocatii Victor Adrian Prodan si Nicolae Mergeani, ar fi determinat-o pe Carmen Elisabeta Dragoi, administrator al SC Resedinta Varstnicilor SRL, sa incheie un contract cu Paltin Gheorghe Sturdza, prin care societatea a dobandit calitatea de promitent cumparator, alaturi de Bengescu, pentru suprafata de 43.277 de hectare de teren forestier.

Pretul tranzactiei a fost stabilit la 2.500 de euro pe hectar, acesta fiind de aproximativ trei ori mai mic decat valoarea de piata, "intrucat contractul masca, in cuprinsul sau, si cumpararea de influenta de la autoritatile din judetul Bacau", a aratat DNA.

Potrivit anchetatorilor, toate persoanele implicate, respectiv Andrei Hrebenciuc, Viorel Hrebenciuc, Paltin Gheorghe Sturdza, Dan Costin Bengescu si Ioan Adam, cunosteau faptul ca s-a stabilit un pret mult mai mic decat cel real, deoarece diferenta de pret ce urma sa fie obtinuta din vanzarea padurii reprezenta folosul lui Viorel Hrebenciuc si al lui Dan Bengescu in schimbul exercitarii de influente fata de functionarii cu atributii privind punerea in executare a deciziei din 2012 a Tribunalului Covasna.


viorel hrebenciuc justitie andrei hrebenciuc
Distribuie:  

Din aceeasi categorie

© 2024 - BZT.ro - Toate drepturile rezervate
Page time :0.1290 (s) | 43 queries | Mysql time :0.008124 (s)