News Flash:

BREAKING NEWS: Greva GENERALA in sanatate, decisa de sindicate. Data la care cadrele medicale vor iesi in strada

19 Aprilie 2018
863 Vizualizari | 0 Comentarii
img

Sindicatul Sanitas a anuntat, joi, ca pe data de 26 aprilie va fi un miting, urmand ca pe 7 mai sa aiba loc o greva de avertisment, iar pe 11 mai, angajatii din sanatate vor iesi in strada intr-o greva generala. Sindicalistii sustin ca sunt scaderi salariale cuprinse intre 500 si 1.100 de lei.
"Sunt scaderi uriase. Unele merg de la 500 de lei pana la 1.100 de lei. Sunt schimbari uriase din cauza neincadrarii in acel 85%, multi nici nu pot atinge pragul de 55-85%. Toti le stiu pe toate, dar nimeni nu intelege nimic, iar vinovatii de serviciu sunt cei care lupta pentru oameni. (...) Atunci cand noi am cerut ca legea sa fie modificata, nu cum ne doream noi, ci cum trebuia sa fie la acel moment, nu a fost facuta. Cerem crestere salariala pentru toti colegii nostri din sistemul de sanatate. (...) Pacat de lege, ca am ajuns astazi sa spunem ca mai bine nu eram de acord cu aceasta crestere salariala. Este extrem de complexa si este un haos total", a declarat Leonard Barascu, presedintele Sindicatului Sanitas.

Intrebat daca situatia se va schimba in cazul in care se va modifica regulamentul de sporuri, Barascu a raspuns: "Dupa parerea mea, nu schimbarea regulamentului de sporuri, care a fost facut impreuna cu noi si care este foarte bun, poate rezolva aceasta problema".

Acesta a precizat ca, la mitigul programat pe 26 aprilie, sunt asteptati peste 10.000 de angajati din sanatate sa iasa in strada.
"Sunt spitale in care nu s-au luat salariile, atat in Bucuresti, cat si in tara. Sunt pierderi de venituri raportat la luna anterioara la mai multe categorii profesionale. (...) Din pacate, ducem discutia pana la legea salarizarii, care se va aplica etapizat pana in 2022 si vorbim ca nu pierde nimeni. Aceasta lege a fost creata sa aduca castiguri pentru toata lumea. Astazi vorbim doar ca nu sunt pierderi, vreau sa vorbim si despre castiguri", a precizat vicepresedintele Sanitas, Iulian Pope.

Anuntul facut de Sanitas vine dupa ce, in ultimele saptamani, sute de angajati ai spitalelor din toata tara au protestat fata de regulamentul sporurilor, care a dus la scaderea veniturilor acestora.

Joi, peste 50 de persoane, asistenti medicali, infirmieri, brancardieri si membri ai personalului auxiliar s-au adunat in curtea Spitalului de Pneumoftiziologie din Galati pentru a protesta dupa ce le-au scazut veniturile, in urma modificarii regulamentului de acordare a sporurilor.

„Eu lucrez aici de 28 de ani. Am fost in concediu luna trecuta. Veniturile le am cu 600 de lei mai mici, dar cam cu 300 de lei mi-a scazut leafa, dupa cum am calculat. Ne descurcam greu, avem rate, banci, s-au scumpit toate: lumina, gazele. Lucram in ture, la patul bolnavului, schimbam bolnavii, facem curatenie, lucram la sala de mese, este foarte greu. Suntem foarte putine pe tura, muncim, nu ne ferim de munca, dar intram in contact cu microbii, tot felul de microbi au aparut si nu-i corect sa ni se ia din salariu, mai avem un pic pana la pensie", a spus una dintre angajate.

Ministrul Sanatatii, Sorina Pintea, a mentionat, vinerea trecuta, ca managenrii de spitale trebuie sa se "gospodareasca mai bine", astfel incat sa reuseasca sa suplimenteze sporurile din bugetele proprii.

Distribuie:  

Din aceeasi categorie

© 2024 - BZT.ro - Toate drepturile rezervate
Page time :0.1217 (s) | 32 queries | Mysql time :0.005660 (s)