News Flash:

Bolul de cersit - Poveste cu talc

6 Mai 2018
1092 Vizualizari | 0 Comentarii
bol

Astazi am sa-ti impartasesc o scurta poveste, una din acelea care iti pot opri timpul in loc, facandu-te sa te intrebi ce ai facut din viata ta si ce iti doresti de la viata... 

Intr-o dimineata, pe cand iesea din palatul sau, unui rege i-a sarit in ochi un cersetor, si l-a intrebat, "Ce iti doresti?" Cersetorul a izbucnit in hohote de ras si i-a spus, "Ma intrebi ca si cum mi-ai putea implini dorinta!" Ofensat, regele i-a raspuns, "Desigur ca pot. De ce n-as putea?" Cersetorul l-a avertizat, "Gandeste-te de doua ori inainte de a promite ceva."

Cersetorul nu era, de fapt, unul obisnuit, ci maestrul spiritual al regelui din viata sa anterioara, care ii fagaduise, "Voi veni sa te destept in urmatoarea noastra viata. Ai ratat aceasta viata, dar voi veni din nou sa te ajut."

Fara a-si recunoaste vechiul prieten, regele a insistat, "Iti voi da orice imi ceri, caci sunt un rege foarte puternic, care poate indeplini ori dorinta." Cersetorul i-a zis, "Nu am decat o dorinta, una foarte simpla. Poti sa-mi umpli acest bol de cersit?" "Desigur!" a exclamat regele, si i-a poruncit vizirului sau, "Umple cu bani bolul de cersit al omului asta." Vizirul a facut intocmai, insa cand banii au fost turnati in bol, au disparut pe data. Vizirul a desertat alte monede in bol, dar si acestea s-au facut nevazute.


Bolul de cersit ramanea mereu gol.
Zvonul despre aceasta intamplare s-a raspandit repede in regat, si o multime de oameni s-au adunat in fata palatului. In joc erau prestigiul si puterea regelui, asa ca acesta i-a spus vizirului, "Daca e sa-mi pierd regatul, sunt gata sa-l pierd, dar nu ma pot lasa umilit, infrant de acest cersetor." Asa ca a continuat sa-si reverse averea in bol.

Diamante, perle, smaralde. Visteria sa se golea vazand cu ochii.
Cu toate astea, bolul de cersit parea sa fie fara fund. Orice se punea in el, disparea ca prin minune!
In cele din urma, in vreme ce multimea statea inmarmurita, intr-o tacere deplina, regele a cazut la picioarele cersetorului si si-a recunoscut infrangerea. "Ai castigat, dar inainte de a pleca, satisface-mi curiozitatea. Care este secretul bolului de cersit?"
Cersetorul i-a raspuns cu umilinta, "Nu este nici un secret. Este facut, pur si simplu, din dorinta omeneasca."

Acesta poveste reprezinta, cred, o lectie de viata foarte importanta. Nu poti satisface niciodata dorinta umana. Imboldul de a cere mai mult, si mai mult, este adanc implantat in natura noastra. Din aceasta cauza, suntem ispititi sa adunam bunuri materiale, averi, uitand cateodata cine suntem cu adevarat, pierzandu-ne idealurile, credintele, visele. 
 


poveste cersetorul
Distribuie:  

Din aceeasi categorie

© 2024 - BZT.ro - Toate drepturile rezervate
Page time :0.1185 (s) | 43 queries | Mysql time :0.006126 (s)