News Flash:

Bodog: "Romania are asigurat stocul de vaccin antirujeolic pentru acest an"

19 Mai 2017
956 Vizualizari | 0 Comentarii
vaccin
Ministrul Sanatatii, Florian Bodog, a declarat, vineri, la Falticeni, ca Romania are asigurat stocul de vaccin antirujeolic pana la sfarsitul lui 2017, in cursul acestei saptamani fiind transmise in teritoriu alte 109.000 de doze.
''Vaccinul ROR a ajuns la Unifarm zilele trecute si am semnat alaltaieri ordinul. Au fost transmise in teritoriu 109.000 doze. Mai vin cele 10.000 pe care le-am adunat de la depozitele din tara si am identificat o cantitate de 300.000 de doze. Intre timp si celalalt producator s-a mobilizat'', a spus Bodog.
El a precizat ca a solicitat OMS sa repartizeze vaccin antirujeolic in Romania si a primit un raspuns favorabil, astfel incat sa fie asigurat necesarul de vaccin pentru tot acest an.
''Am facut apel la Organizatia Mondiala a Sanatatii sa mobilizeze resurse de vaccin in Romania, pentru ca epidemia de rujeola nu este o epidemie doar a Romaniei. Stim foarte bine ca epidemia nu are granite. Nu sta la frontiere sa-si prezinte pasaportul. Rujeola poate trece si in tarile vecine, motiv pentru care s-au mobilizat stocuri alocate altor tari europene pe care le-au adus spre Romania si, noi, in momentul de fata, suntem in procedura sa le achizitionam. Aceste doze vor asigura necesarul de vaccin rujeolic al Romaniei pentru tot anul'', a afirmat Bodog, adaugand ca s-a constituit un comitet interministerial pe care-l coordoneaza, pentru a se analiza toate modificarile legislative si procedurile facute astfel incat sa nu se mai ajunga in situatii similare cu cea de acum.
In opinia ministrului Sanatatii, se impun contracte multianuale in vederea achizitionarii acestor vaccinuri pentru a oferi predictibilitate si siguranta.
''S-a ajuns in aceasta situatie pentru ca in anii trecuti nu s-au facut contracte pe termen lung. Noi toate contractele le facem pe perioada de patru ani, cu specificarea foarte clara, contractuala, a cantitatilor, astfel incat firmele sa stie ca pentru Romania, in 2018, trebuie sa producem 400.000 de doze sau 500.000 de doze. Vaccinul nu este un medicament care se produce in doua-trei-saptamani sau o luna. Sunt procedee care dureaza treizeci de luni, patruzeci de luni si trebuie sa asiguram predictibilitate si pentru producatori'', a aratat Florian Bodog.
Potrivit acestuia, noua lege a vaccinarii prevede constituirea unui stoc pentru minimum sase luni, stoc care in prezent, din punct de vedere legal, nu se putea constitui.
''Aceste stocuri au rolul de a asigura copiii din Romania ca in situatii de epidemie suntem pregatiti sa actionam'', a mai spus Ministrul Sanatatii.
AGERPRES
Distribuie:  

Din aceeasi categorie

© 2024 - BZT.ro - Toate drepturile rezervate
Page time :0.1254 (s) | 43 queries | Mysql time :0.012174 (s)