News Flash:

Bebelus nenorocit de medici in Timisoara

25 Octombrie 2013
1345 Vizualizari | 0 Comentarii

Un bebeluş din Timiş care a fost perfect sănătos în pantecele mamei, a ajuns să vină pe lume cu o condamnare la comă pe viaţă, într-o maternitate fără gardă proprie şi fără neonatolog în sala de naşteri. Părinţii acuză medicul care a asistat naşterea că i-a provocat copilului leziuni grave la creier pentru că l-ar fi scos cu forcepsul.

Maxi (Maximilian Simion Lupşa) a avut la naştere o greutate normală (3,650 de grame) şi a primit nota 8 în scorul Apgar (10 fiind nota maximă). După prima oră de viaţă a fost vizibil primul hematom la nivelul capului. Era localizat în zona parietală dreapta şi a fost descoperit de asistenta neonatolg a spitalului din Lugoj. Tot ei i s-a părus suspect că micuţul nu mişca braţul drept. Acesta era paralizat.

 
 Convulsii şi stop respirator imediat după naştere

După alte opt ore, din cauza presiunii asupra creierului şi distrugerii celulelor nervoase, copilul a făcut convulsii, apoi stop respirator, iar peste două ore a făcut stop cardio-respirator, fiind resuscitat după 10 minute.

După acest episod a fost preluat de un echipaj SMURD şi transferat la Spitalul de Urgenţă pentru Copii "Louis Ţurcanu" din Timişoara. Pană să plece, a fost perfuzat greşit cu adrenalină, la Lugoj, astfel încat i s-a necrozat braţul stang şi a avut nevoie de transplant de piele. Tot la Timişoara copilul a fost operat pentu hematomul extern de la cap (medicii extrăgand aproape 100 de mililitri de sange), şi urmează o nouă intervenţie, pentru un alt hematom intern, localizat către ceafă, în partea stangă.

La RMN s-a stabilit că, din cauza hematoamelor, copilul are creierul necrozat în toată partea din faţă (encefalomalacie chistică bilaterală). Numeroşii medici care au studiat actele medicale ale lui Maxi spun că, la cum se prezintă creierul său, are în faţă un viitor sumbru: va fi epileptic şi paralizat complet. Mental, nu va conştientiza starea în care se află. Se va afla cumva într-o stare de comă.

Medicul, după naştere: "Nu am avut de ales"

Mama îşi aminteşte că după ce a născut a asistat la un schimb de replici pe care nu şi-l poate scoate din minte. "O femeie, cadru medical, a exclamat şocată, către medic, imediat după naştere: «Ce-ai făcut!?», iar el a răspuns «N-am avut de ales, nu am avut loc». Mă obsedează schimbul acesta de replici. Cand am născut, mi-au spus că copilul e bine, ca a doua zi să aflu că are pareză la braţul drept şi hematom pe creier", îşi aminteşte Camelia Popovici. După ce a ajuns cu copilul la spital la Timişoara, mama a aflat că pe langă toate acestea mai era suspect şi de trei coaste rupte şi de o infecţie neonatală.

Disputa pe diagnostic

In sala de naşteri, pe 2 iunie, la 30 de minute după miezul nopţii, cand s-a consemnat venirea pe lume a micuţului Maximilian, s-a aflat dr. Cătălin Ardelean (foto), care a asistat naşterea. Este medicul la care mama mersese la control, în cabinetul privat. Potrivit dr. Theodora Mateescu, purtătorul de cuvant al Spitalului Municipal Lugoj, "mama s-a prezentat a spital la ora 18,00, pe 1 iunie, pentru contracţii uterine dureroase".

După cinci ore de travaliu a intrat în sala de naşteri. Medicul Ardelean spune că pruncul s-a născut perfect şi nu îşi explică complicaţiile ulterioare şi hematoamele pe creier altfel decat că "se mai întamplă".

"Probleme nu au fost la naştere, absolut nimic deosebit. A decurs totul normal, nu am folosit forceps sau videx tractor, pentru că noi nici nu avem aşa ceva în spital", a declarat dr. Cătălin Ardelean. In schimb, pediatrul Adrian Crăciun, de la "Louis Ţurcanu" notează într-o scrisoare medicală din 2 august că micuţul e "născut la termen cu aplicare de forceps cu suferinţă perinatală".

Doctorul şi asistenta, chemaţi la mediere

Săptămana viitoare părinţii lui Maximilian şi medicii implicaţi în venirea sa pe lume, ca şi reprezentanţii Spitalului Municipal Lugoj sunt invitaţi la o mediere. In mod curios, deşi pediatrul de la Lugoj confirmă primirea invitaţiei la mediere, cei implicaţi ne-a declarat "nu am fost chemat la nicio mediere". Mama micuţului speră ca operarea celui de-al doilea hematom să îi salveze copilul: "Numai eu ştiu cat mi-am dorit acest copil, şi vreau să îi ofer o viaţă, aşa cum va fi. Voi avea grijă de el, şi vom face recuperare. Dumnezeu face minuni". EVZ.ro

Distribuie:  

Din aceeasi categorie

© 2024 - BZT.ro - Toate drepturile rezervate
Page time :0.1197 (s) | 43 queries | Mysql time :0.006324 (s)