News Flash:

Seful Biroului de Combatere a Criminalitatii Organizate Alba Iulia, arestat pentru 29 de zile

25 Octombrie 2013
1407 Vizualizari | 0 Comentarii
Traian Berbeceanu

Seful Biroului de Combatere a Criminalitatii Organizate (BCCO) Alba Iulia, comisar sef Traian Berbeceanu, a fost arestat preventiv pentru 29 de zile în urma unei decizii luate joi seara de Curtea de Apel Alba Iulia.

Decizia nu este definitiva, competenta de solutionare a recursului revenind Inaltei Curti de Casatie si Justitie.

Sedinta de judecata a fost secreta, iar pronuntarea hotararii s-a facut în sedinta publica, în absenta lui Berbeceanu, dus anterior în arest, dar în prezenta a peste 20 de ofiteri si subofiteri BCCO Alba Iulia, a presei si a unora dintre avocati.

Dupa audieri, care au durat peste patru ore si o deliberare de circa trei ore, Curtea de Apel Alba Iulia a admis propunerea formulata de DIICOT Alba Iulia de arestare preventiva pentru 29 de zile a lui Berbeceanu si a sotilor Biriescu Titus Gabriel si Ramona Anisoara, oameni de afaceri din judetul Hunedoara.

Seful BCCO Alba Iulia este acuzat de procurorii DIICOT de savarsirea infractiunilor de sprijinire a unui grup infractional nestructurat, favorizarea infractorului, omisiunea sesizarii organelor judiciare, marturie mincinoasa si fals în declaratii.

Potrivit anchetatorilor, cei doi soti ar fi fost liderii unei grupari infractionale. Sotii Biriescu sunt acuzati, printre altele, de constituire a unui grup infractional nestructurat, evaziune fiscala cu produse petroliere, delapidare si înselaciune.

Procurorii sustin ca membrii gruparii au constituit un grup infractional începand cu anul 2003 pana în prezent si, folosindu-se de calitatea de asociati si administratori la mai multe societati comerciale, precum si de mai multe firme fantoma special create si/sau folosite în scopuri infractionale, au derulat operatiuni comerciale si financiare fictive (frauda tip carusel, privind comertul cu carburanti si alte produse petroliere - solventi, bitumuri, combustibili pentru focare).

Prin sustragerea de la plata accizelor, a impozitului pe profit si TVA-ului a fost prejudiciat bugetul statului cu aproximativ 3,5 milioane lei. Deopotriva, acestia si-au însusit fara drept prin utilizarea unor manopere frauduloase diferite sume de bani din patrimoniul unor societatilor comerciale, aproximativ 3,5 milioane lei, folosind înscrisuri false.
Procurorii sustin ca exista probe ca gruparea ar fi fost sprijinita în activitatea infractionala derulata, mai ales prin protectie, de seful BCCO Alba Iulia. De asemenea, potrivit procurorilor, din cauza sprijinirii grupului si deconspirarilor realizate de catre ofiter, nu s-a reusit probarea cauzei la întreaga ei dimensiune, respectiv nu s-a putut ajunge la persoanele care se ocupau în rafinarii sau care erau în linie, imediat dupa acestea, persoane care vindeau produsele obtinute sau contrafacute catre sotii Biriescu.

Procurorii DIICOT sustin ca cei doi soti ar fi fost informati în mod constant de catre Berbeceanu cu privire la înregistrarea, în 2011, si existenta unui dosar pe numele lor la DIICOT, precum si a obiectului cauzei si activitatilor desfasurate în cadrul acestuia. Sotii Biriescu ar fi fost de asemenea atentionati cu privire la folosirea telefoanelor mobile, care erau interceptate, astfel ca, sustin procurorii, nu s-a reusit probarea în cauza a tuturor activitatilor infractionale comise, în special a operatiunilor de anvergura, cu prejudicii foarte mari.

Berbeceanu a fost retinut în noaptea de miercuri spre joi de procurorii DIICOT.

Ofiterul a declarat anterior presei ca stie cine se afla în spatele a ceea ce el a numit 'cea mai mare marsavie', comisarul sef sustinand ca atat el, cat si politistii pe care-i coordoneaza sunt corecti si cinstiti.

Berbeceanu a adaugat ca o sa dea nume la timpul potrivit: ''Posibil si din mediul politic, si din mediul de afaceri, si din cei care ar trebui sa apere legea''.

Potrivit DIICOT, din actele si lucrarile dosarului rezulta ca, în exercitarea functiei, cu intentie, comisarul a ajutat învinuitii prin furnizarea de informatii cu privire la activitatile investigative desfasurate de catre DIICOT sau de informatii referitoare la stadiul unor dosare care aveau ca obiect comiterea unor infractiuni economice de catre membrii gruparii infractionale, ori cu privire la efectuarea unor activitati procesuale (perchezitii, audieri de martori etc.) sau prin comunicare de informatii cu privire la modalitatea în care vor putea evita probarea activitatilor infractionale desfasurate de acestia (atentionari cu privire la evitarea utilizarii comunicarilor prin telefon).

Totodata, comisarul sef al BCCO Alba Iulia, avand în virtutea atributiilor de serviciu date despre comiterea unor fapte prevazute de legea penala de catre membrii gruparii, nu a luat masurile legale, desi statutul de politist îl obliga în acest sens, precum si ca fiind audiat în calitate de martor într-un dosar penal a facut afirmatii neconforme cu realitatea referitor la împrejurari esentiale cu privire la care a fost audiat, potrivit DIICOT.

Acelasi lucrator de politie nu a consemnat în declaratia de avere înstrainarea unui autoturism marca VW Passat.
In calitatea sa de sef al BCCO Alba Iulia, Traian Berbeceanu s-a remarcat prin contributia adusa în destructurarea si anihilarea unor grupari infractionale, unele deosebit de violente, din cele trei judete aflate în competenta acestei structuri - Alba, Hunedoara si Sibiu. De-a lungul timpului, pe numele sau au fost facute, pentru prezumtive infractiuni, de catre inculpati din dosarele instrumentate, zeci de plangeri penale, printre cele mai recente fiind cele ale unor persoane trimise în judecata în procesul unei grupari infractionale specializate în savarsirea de furturi de utilaje din state ale Uniunii Europene, care a creat un prejudiciu de peste 4,5 milioane de euro. Printre inculpatii din dosar se afla fostul sef al Directiei Judetene de Informatii Alba, locotenent-colonel Ioan Tarnu, si un subcomisar de la BCCO Alba Iulia, Liviu Schiau.

Printre alte dosare instrumentate de catre BCCO Alba Iulia din 2005, de cand Berbeceanu se gaseste la conducerea acestei structuri, se afla cele mediatizate sub denumirile 'Hydra', în Hunedoara, 'Tamplaru', în Sibiu, 'Singer', în Alba, dar si ale unor dosare de trafic si consum de droguri, trafic cu tigari, camatarie, santaj si spalare de bani, proxenetism si prostitutie, trafic de minori etc. AGERPRES


traian berbeceanu berbeceanu
Distribuie:  

Din aceeasi categorie

© 2024 - BZT.ro - Toate drepturile rezervate
Page time :0.1146 (s) | 32 queries | Mysql time :0.005376 (s)