News Flash:

Basescu: Avem o resursa mult mai valoroasa decat aurul si gazele de sist

30 Martie 2014
965 Vizualizari | 0 Comentarii
Preşedintele Traian Băsescu a declarat, sâmbătă, că România are o resursă mult mai valoroasă decât aurul de la Roşia Montană şi decât gazele de şişt, şi anume inteligenţa, adăugând că ar trebui ca ţara noastră să urmeze exemplul Japoniei, care a pus accentul pe inteligenţa poporului. Băsescu a precizat, în discursul rostit la gala de premiere a câştigătorilor Maratonului de Programare organizat la Braşov de Universitatea "Tansilvania", că informatizarea ţării este una din soluţiile de recuperare rapidă a decalajelor rapide dintre România şi statele vechi membre ale UE, transmite corespondentul MEDIAFAX.

"Un astfel de eveniment întâmplat la Braşov, aflându-se la prima ediţie, eu fiind la ultima ediţie, nu putea să mă lase în afara interesului de a participa la această ceremonie, pentru că astăzi dascălii dumneavoastră vor pune laurii pe capul câştigătorilor. Este un eveniment care arată două lucruri: inteligenţă şi generozitate. Înţeleg că programele pe care le-aţi realizat vor fi dăruite Uniunii Europene pentru a fi distribuite în orice stat al UE", a spus preşedintele în discursul rostit în faţa studenţilor.

El a subliniat că în România există condiţii ca o industrie IT să se dezvolte în cele mai bune condiiţi şi că România are "toate ingredientele şansei de a valorifica inteligenţa românească". "Avem un sistem internet care este printre cele mai performate din lume din punct de vedere al vitezei, suntem, din câte ştiu, în primele cinci ţări din lume şi cred că nu este greşit. Avem un sistem fiscal pentru companiile IT favorabil şi avem cel mai important lucru: inteligenţă şi plăcerea tinerilor români de a se afla în faţa unui calculator. Cred că 90 la sută dintre români, dacă le pui în faţă o sapă şi un calculator, vor prefera să se aşeze în faţa calculatorului şi înseamnă că nativ ne îndreptăm către o muncă intelecutală, către valorificarea inteligenţei şi mai puţin către dat cu sapa, ceea ce nu-i cel mai rău lucru. Slavă Domnului că avem 10 la sută care se îndreaptă şi către dat cu sapa", a mai spus preşedintele.

Băsescu a dat ca exemplu şi faptul că România are cel mai mare număr de start-up-uri, de firme nou-înfiinţate de tineri.

"Deci ştim să pornim o mică afacere şi atunci aş valorifica această resursă care este mult mai valoroasă şi decât aurul de la Roşia Montană, şi decât gazele de şişt: inteligenţa. Avem o probă în lume. O ţară cu zero resurse, Japonia, unde a putut să ajungă folosind inteligenţa acelui popor. Avem şi noi şi şansa să avem această avere uriaşă, inteligenţa românilor în general şi a tinerilor în special, pasiunea lor pentru această minune a tehnicii care înseamnă informatica şi tot ce ţine de informatizare şi avem şi banii de care avem nevoie, totul este să-i luăm. Eu văd România capabilă să-şi valorifice resursa de inteligenţă pe care o au generaţiile tinere şi să ajungă unul din campionii modernizării. Sigur sunt mulţi dintre aceia care spun că România trebuie să devină peste noapte a şaptea putere economică a UE. Este greu pentru că avem un PIB mult prea mic faţă de primii 15, dar putem foarte bine să devenim campioni în acest domeniu. Iar apelul meu către toate instituţiile statului, în mod deosebit către mediul universitar este: valorificaţi banii pe care îi avem de la UE pentru a pune în valoare inteligenţa studenţilor pe care îi avem la cursuri" a spus Băsescu. Mediafax.ro

Distribuie:  

Din aceeasi categorie

© 2021 - BZT.ro - Toate drepturile rezervate
Page time :0.0924 (s) | 33 queries | Mysql time :0.032480 (s)