Statistic noastre indica faptul ca peste 15% din tentativele suicidare au loc intr-o zi de luni, iar cea de-a treia zi de luni din an e recunoscuta pentru rata crescuta a invoirilor de la locul de munca, ce ajunge pana la 25% cat si pentru randamentul profesional redus. In aceasta zi tentativele suicidare sunt mai numeroase si mai grave, in special datorita asocierilor medicamentoase precum si datorita utilizarii unor substante cu toxicitate ridicata.
19 ianuarie este considerata de psihologi drept cea mai deprimanta zi din an, curisc major suicidar, in special datorita asocierii factorilor precipitanti si favorizanti ai tentativelor suicidare. Printre acestia se numara intoarcerea la un program de munca ce pare mult mai solicitant dupa vacanta de sarbatori, acumularea conflictelor sociale si de la locul de munca, termenele scadente de plata a datoriilor sau ratelor, impozitele de la inceput de an, lipsa de motivatie si faptul ca se contureaza ca dorintele si planurile facute la sfarsit de an nu au mari sanse de a fi realizate, precum si variatiile termice neobisnuite sau meteosensibilatea.
Pentru evitarea unor gesturi suicidare, mai ales pentru persoanele vulnerabile, recomandam evitarea stresului, asigurarea unui climat psihoprotectiv, asigurarea unei activitati fizice in aer liber si consultul psihologic la cei care se remarca modificari comportamentale.
In ceea ce priveste tentativele suicidare din aceasta zi, remarcam ca Ingestia de medicamente este cea care domina aceasta patologie si ca cel mai frecvent utilizate sunt hipnoticele, sedativele si anxioliticele.
Ca noutate constatam cresterea numarului tentativelor de sinucidere pe fondul consumului de alcool precum si utilizarea din ce in ce mai frecventa a medicatiei cardiovasculare si oncologice, prosibil legata de disponilitatea acestei medicatii prin prevalenta acestor boli in patologia genarala precum si a asocierilor medicamentoase, ducand la forme clinice extrem de grave. In cazul toxicelor domestice pe primele locuri se situeaza intoxicatiile cu insectid si corozive urmate de cea cu detergenti.
Depresia este boala ce va domina acest secol iar interrelatia sinucidere-depresie va necesita noi abordari in preventie si terapie. De aceea am propus printr-un proiect legislativ introducerea asistentei psihologice in UPU si a liniilor telefonice la care sa fie asigurat suportul psihologic pentru toti cei aflati in dificultate.
Sunt necesare si alte modificari in legislatia privind asigurarea asistentei psihologice si ii invit si azi pe cei care lucreaza in acest domeniu sa ne ofere noi solutii pentru ca aceasta asistenta sa poata fi asigurata unitar.
Dr.Tudor Ciuhodaru
medic primar medicina de urgenta
Comisia de Sanatate
Comentarii (0)