News Flash:

Asociatiile de pacienti cer urgentarea proiectului privind legea tuberculozei

10 Iunie 2017
957 Vizualizari | 0 Comentarii
spital shutterstock
Asociaţiile de pacienţi cer urgentarea proiectului privind legea tuberculozei, la un an de când acesta a fost depus în Parlament, astfel încât acesta să fie dezbătut şi votat în sesiunea parlamentară din toamnă.

Asociaţiile pacienţilor care au suferit de tuberculoză au început o campanie de strângere de semnături pentru a impulsiona dezbaterea şi votarea proiectului privind Legea Tuberculozei. Proiectul a fost depus la Senat, în urmă cu un an, pe 7 iunie 2016, fiind în prezent în Camera Deputaţilor, for decizional.

"Tuberculoza se ia prin aer, de oriunde şi de oricine. Tuberculoza poate fi invinsă dacă este tratată corespunzător. Cu toate acestea, România ocupă primul loc în Europa în privinţa îmbolnăvirilor şi a deceselor provocate de TBC", se arată în comunicatul de presă al reprezentanţilor asociaţiilor.

Proiectul de lege prevede, printre altele, o indemnizaţie lunară de hrană, pe toată perioada de tratament în ambulatoriu, în prezent pacienţii fiind obligaţi să facă naveta cel puţin o dată pe lună de la domiciliu până la dispensarul TBC la care sunt arondaţi, acolo unde primesc medicamentele.

Totodată, proiectul mai stipulează şi dreptul la concediu şi indemnizaţie pentru incapacitate temporară de muncă, fără condiţii de stagiu de cotizare, pe toată perioada de tratament, până la vindecare pentru toti pacienţii. În clipa de faţă, legea permite maximum un an de zile de concediu medical plătit 100% de statul român, transmit reprezentanţii asociaţiilor, asta deşi există forme grave de tuberculoză care au nevoie pentru vindecare de un termen de până la doi ani şi jumătate. "Statul nu mai plăteşte concediu în această perioadă, ci obligă bolnavul să iasă în pensie de boală de câţiva lei, deşi acesta este perfect reintegrabil după vindecare", se mai arată în comunicat. Totodată, informarea şi educarea în mod continuu a populaţiei generale şi educarea şi consilierea pacienţilor cu tuberculoză cu privire la măsurile de igienă sunt prevăzute de asemenea.

Petiţia este iniţiată de mai multe organizaţii non-guvernamentale printre care Asociaţia pentru Sprijinirea Pacienţilor cu Tuberculoză Multidrog Rezistentă, Asociaţia Română a Bolnavilor de Tuberculoză, Coaliţia Organizaţiilor Pacienţilor cu Afecţiuni Cronice din Romania sau Uniunea Naţională a Organizaţiilor Persoanelor Afectate de HIV/SIDA.

 

Potrivit datelor oficiale ale Programul Naţional de Prevenire, Supraveghere şi Control al Tuberculozei, în fiecare zi, trei români mor din cauza tuberculozei, iar 12.000 de români se îmbolnăvesc anual.

Distribuie:  

Din aceeasi categorie

© 2024 - BZT.ro - Toate drepturile rezervate
Page time :0.1192 (s) | 32 queries | Mysql time :0.004915 (s)