News Flash:

Basescu ii cere lui Ponta sa opereze astazi, prin OUG, modificarile la Codul de procedura penala

31 Ianuarie 2014
1018 Vizualizari | 0 Comentarii
Presedintele Traian Basescu îi cere premierului Victor Ponta sa opereze, vineri, prin Ordonanta de urgenta a Guvenului modificarile la Codul de procedura penala, mentionând ca acestea au fost solicitate înca din luna septembrie a anului trecut. Premierul Victor Ponta a declarat agentiei MEDIAFAX ca nu a primit vineri nicio solicitare din partea presedintelui Traian Basescu.
Potrivit unui comunicat de presa al Administratiei Prezidentiale, "presedintele României, Traian Basescu, îi cere prim-ministrului Guvernului României, Victor-Viorel Ponta, sa opereze astazi, prin ordonanta de urgenta a Guvenului, modificarile la Codul de procedura penala solicitate, înca din luna septembrie a anului trecut, de presedinta Înaltei Curti de Casatie si Justitie (ÎCCJ), Livia-Doina Stanciu, si de procurorul-sef al Directiei Nationale Anticoruptie (DNA), doamna Laura-Codruta Kövesi".
Premierul Victor Ponta a declarat agentiei MEDIAFAX ca nu a primit vineri nicio solicitare din partea presedintelui Traian Basescu.
"Nu am primit astazi (vineri-n.r.) nicio solicitare de la presedinte", a spus Ponta.
Solicitarea presedintelui Traian Basescu vine la o zi dupa ce seful statului a declarat, la Cotroceni, ca daca premierul Victor Ponta nu îsi asuma emiterea unei OUG care sa corecteze neajunsurile articolului 140 din Codul de procedura penala, este emblema coruptiei, si "devine scutul oamenilor corupti".
"Daca primul ministru nu îsi asuma emiterea unei OUG care sa corecteze neajunsurile articolului 140 din Codul de procedura penala, este emblema coruptiei. Are destule altele care l-au situat deja în sfera omului corupt, prin utilizarea actelor normative, ba pamânturile la CJ Braila, ba problema Rompetrol, ba problema ASF, toate astea îl arata ca fiind un om corupt, dar în cazul în care nu face urgent modificarile care trebuie facute acestui articol, el devine scutul oamenilor corupti si devine primul responsabil ca nu a actionat când trebuia", a afirmat seful statului.
Iesirea publica a presedintelui a urmat prezentarii de catre Guvern a unei scrisori pe care seful statului i-a transmis-o, joi, premierului, în care solicita adoptarea unei Ordonante de Urgenta privind noul Cod penal si Codul de procedura penala, dar si a raspunsului în care seful Guvernului amintea ca cele doua Coduri au fost initiate de Guvernul Boc.
Presedintele atentiona ca, fara o Ordonanta de Urgenta, exista un risc semnificativ ca probatiunea în cauzele penale sa devina extrem de dificila, iar premierul îi cere sa îsi asume raspunderea pentru ca a promulgat cele doua Coduri.
În scrisoarea de raspuns, premierul  îi amintea însa ca aceste Coduri au fost adoptate de Guvernul Boc si îi cerea sa îsi asume public raspunderea pentru faptul ca le-a promulgat.
Ponta  precizeaza totodata ca ministrul Justitiei va prezenta Guvernului propuneri de modificare a legislatiei, dupa discusia avuta, joi, la CSM.
Conform alineatului 1 al articolului 140 din noul CPP, "supravegherea tehnica poate fi dispusa în cursul urmaririi penale, pe o durata de cel mult 30 de zile, la cererea procurorului, de judecatorul de drepturi si libertati de la instanta careia i-ar reveni competenta sa judece cauza în prima instanta sau de la instanta corespunzatoare în grad acesteia în a carei circumscriptie se afla sediul parchetului din care face parte procurorul care a formulat cererea".
Formularea "supravegherea tehnica poate fi dispusa în cursul urmaririi penale" implica de fapt limitarea posibilitatii procurorului de a supraveghea tehnic persoana vizata si înaintea începerii urmaririi penale. Conform procedurilor judiciare, la momentul începerii urmaririi penale, persoana respectiva trebuie anuntata. Mediafax.ro

victor ponta traian basescu
Distribuie:  

Din aceeasi categorie

© 2022 - BZT.ro - Toate drepturile rezervate
Page time :0.1025 (s) | 33 queries | Mysql time :0.037901 (s)