News Flash:

Anima Nostra, un after school din Timisoara dedicat copiilor defavorizati

25 Iulie 2021
745 Vizualizari | 0 Comentarii
anima nostra

La Timisoara exista un after school dedicat copiilor care provin din medii defavorizate, din diverse colturi ale tarii. Pentru ei, Anima Nostra nu este doar un loc unde-si fac temele si servesc un pranz cald. Este si locul unde se dezvolta, fac art-terapie, terapie cu animale si au parte de consiliere in mod gratuit. Chiar daca pandemia a dat peste cap planurile asociatiei, a fost si un mare plus, reusind sa ajunga de la cinci beneficiari, la aproape 90 si la tot mai multi voluntari dornici sa-i ajute pe cei mici.

Erzsebet Zelinka iti dorea de mult timp sa-ti deschida o institutie caritabila, sa ajute copiii. In 2017, cand s-a intors in Romania, dupa ce a urmat studii in strainatate si a fost si cadru universitar, s-a decis sa ajute in domeniul educatiei. Vedea in fiecare duminica, la biserica, multe persoane care ar avea nevoie de ajutor in acest domeniu. Asa s-a nascut Anima Nostra, un after school dedicat copiilor din medii defavorizate, singurul de acest gen din tara, toate serviciile fiind gratuite.

„Am vorbit pentru chirie cu preotii din Balcescu si si-au dat acordul sa deschid acolo Anima Nostra, pentru o chirie simbolica si acolo am pornit in octombrie 2019, in format fizic, de luni pana vineri, de la ora 12-16. Erau cinci-sase copii, iar mai apoi opt. Aveau un program destul de fix si de ordonat. Incepeam la ora 12 cu pranzul, felul intai si felul doi (…) si apoi treceam la facutul temelor, daca ne ramanea timp, si de obicei, ne cam ramanea, atunci ne jucam diferite jocuri de dezvoltare personala”, spune fondatoarea asociatiei.
Apoi insa s-a trecut in online, din cauza pandemiei. Tot ma multi beneficiari au aflat de acest after school, ajungand de la sapte-opt din martie 2020, la 85 din noua judete. Anima Nostra a deschis parteneriate cu SOS – Satele Copiilor, reusind sa patrunda in zone foarte greu accesibile si defavorizate, iar Directia de Asistenta Sociala Calarasi i-a ajutat cu cazuri din judet.

„Copiii s-au trezit brusc in aer, parintii s-au trezit acasa, toata lumea disperata. Nu functionau inca sistemele acestea de Google Meet si de Zoom si eu am primit niste laptopuri, niste tablete si continuand cursurile la Asistenta Sociala in online, studentii au ajuns sa-mi aduca cu zecile. Am ajuns de la sapte-opt copii in martie, la 85 din noua judete. Daca in fizic lucram cu copilasi din Elisabetin, in online s-a diseminat ajutorul oferit de Anima Nostra in noua judete, iar de o saptamana in zece”, ne-a povestit Erzsebet Zelinka.

Voluntari de la Facultatea de Sociologie si Psihologie
Sunt foarte multi studenti voluntari de la Facultatea de Sociologie si Psihologie, unde preda si Erzsebet Zelinka. Se discutau cu parintii beneficiarilor, se fixa o ora si o zi la care se intalneau pe Google Meet sau pe Zoom sau daca nu aveau copiii aceasta posibilitate, pe Facebook si se lucra unu la unu sau in grupuri de doi-trei. Unii voluntari lucrau pe stiinte reale: geometrie, mate, fizica, chimie, iar altii faceau terapie cu ei, pentru ca acestia sunt copii care au nevoie de terapie, care au niste traume in familie, iar altii erau pe romana si limbile straine sau pe desen.

„Din Anima Nostra s-a desprins un alt proiect «Lanturi rupte», platforma de consiliere atat pentru beneficiari sau parintii care ii cresc pe acesti copii sau tutorii legali. Ofera posibilitatea de consiliere si pentru studentii care au nevoie”, a spus Erzsebet.

In vara lui 2020, ducand lipsa de fonduri si sponsori a inceput proiectul „Tort pentru educatie”. Erzsebet facea toruri si alte produse de patiserie, oamenii donand ingredientele necesare si cumparand deserturile pentru diverse ocazii si virand banii in contul Anima Nostra.

Excursii in natura
„Cand a venit toamna, am inceput sa discut cu colegii mei de la Asociatia de Speologie Prusik daca nu am puteam sa facem niste excursii cu copii, in cadrul proiectului «Invatam sa iubim natura» pentru ca am observat ca pe mine ma linistea natura de mic copil si ma gandeam ca deseori acesti copii nici nu pot sa iasa din casa lor, ce ar fi sa-i ducem in munte o zi, deci de dimineata pana seara, cu masinile nostre”, a spus fondatoarea asociatiei.

Au inceput chiar si workshopuri de stiinte reale – astronomie, joi fiind al doilea, online despre galaxii, istoria planetelor, sistemul solar. Si terapia asistata de animale a dat roade pentru copii. In total, sunt 14 proiecte derulate.

„Ca un pom, am plecat cu o singura ramura si aia slaba si foarte greu de dus si a inflorit cu ramuri si avem acum 14 proiecte. Am colaborat si cu Spitalul Judetean «Prius Branzeu» cand a fost nevoie la «Lanturi rupte» si cu Policlinica Nr. 3 pentru ca unii beneficiari au avut nevoie de investigatii, cu Teatrul Basca”, ne-a povestit Erzsebet.

Note mai mari
Evolutii s-au vazut si la mediile copiilor, de minimum un punct. Peste vara, asociatia isi continua activitatea, dar cu mai putini elevi, fiind in vacanta sau in zone in care nu au internet.

Nu conteaza cat de mari sunt problemele celor mai mici, exista doar cateva criterii dupa care sunt luati la Anima Nostra: „sa fie corecti si sa mentina acel orar stabilit cu studentul care este in charge si sa nu ne trezim ca contramandeaza in ultima secunda sau ca nu-si face exercitiile sau ca mint ca n-au teme sau parintii sa fie de incredere”.

Daca doriti sa sprijiniti singurul after school la nivel national, care se adreseaza educatiei si consilierii copiilor din medii defavorizate, o puteti face donand la:

Asociatia Anima Nostra Timisoara
Cod IBAN BRD: RO60BRDE360SV51035093600.

Distribuie:  

Din aceeasi categorie

© 2024 - BZT.ro - Toate drepturile rezervate
Page time :0.1154 (s) | 43 queries | Mysql time :0.006166 (s)