News Flash:

Ancheta DNA la Primaria Timisoara

2 Februarie 2015
1420 Vizualizari | 0 Comentarii
Procurorii DNA au inceput o ancheta la Primaria Timisoara, privind vanzarea mai multor locuinte din oras in baza Legii 112, care permite cumpararea acestora de catre chiriasi, primarul Nicolae Robu declarand ca fosti si actuali angajati ai institutiei au fost chemati la audieri. 
Primarul Timisoarei, liberalul Nicolae Robu, a declarat, vineri, intr-o conferinta de presa, ca structura centrala a DNA a deschis o ancheta privind vanzarea de imobile in timpul mandatelor altor primari, pe Legea 112/1995.
Edilul a spus ca DNA a cerut un numar mare de documente si ca angajati ai primariei muncesc zilnic pentru a multiplica diferite acte pentru a le transmite apoi procurorilor anticoruptie.
”Nu e in regula sa se lase impresia din scrieri sau din relatari ca acum s-a facut o fapta care face obiectul DNA. Eu sper sa nu se fi intamplat asa ceva cat am fost eu primar. Se ancheteaza, ca ancheta de anvergura, vanzarea de case pe Legea 112/1995. S-au vandut mii de case si evident ca nimeni nu stie apriori ce s-a vandut corect si ce s-a vandut incorect. Nimeni nu stie clar, e un volum urias de documente care sunt cerute si se va continua. DNA poate sa vina cand considera ca e cazul, sa stea si de vorba cu oamenii care pot sa dea informatii, lamuriri. Dar nu e nimic spectaculos si nici iesit din comun, e firesc, a inceput o ancheta. In fiecare zi exista oameni in primarie care multiplica documente si le transmit celor care fac anchetele. Au fost chemati (la audieri - n.r.) fosti angajati si actuali angajati si vor mai fi”, a afirmat primarul Timisoarei.
Robu a adaugat ca pe el, ca primar, il intereseaza ca imobilele vandute ilegal, in cazul in care se va stabili ca au existat ilegalitati in actele de vanzare-cumparare, sa revina in patrimoniul municipalitatii, scrie ziuadevest.ro.
”Pe mine, ca primar al Timisoarei, ma intereseaza in primul si in primul rand, ca patrimoniul Timisoarei, care a fost subtiat incorect, ilegal, sa fie reintregit. Daca dupa aceasta ancheta se vor identifica situatii in care ilegal au fost vandute case, atunci noi suntem multumiti daca primaria va ajunge fie sa primeasca inapoi ce s-a dat in mod ilegal, fie sa primeasca bani, contravaloarea acelor lucruri. Deci suntem interesati sa se ajunga la un final cu toate aceste anchete si la sentinte in instanta”, a spus Robu.
Intrebat cine ar putea fi vinovat de incalcarea legii in acest caz, primarul a spus ca instanta va fi cea care va decide vinovatii.
”Eu nu comentez de niciun fel. Cine a gresit trebuie sa dea socoteala, iar daca se va demonstra ca nu a gresit nimeni, foarte bine. Deocamdata nu ne putem antepronunta, se desfasoara o ancheta si se va parcurge cursul firesc al lucrurilor. Sa nu facem comentarii care pot perturba ancheta in sine. Nu ma intereseaza cine este anchetat, este problema DNA, a procuraturii, a Politiei si in final in instanta sa se stabileasca vinovatii, nevinovatii”, a adaugat Robu.
Fostul primar al Timisoarei Gheorghe Ciuhandu si fostul director al Directiei de Patrimoniu din Primarie Nicusor Miut au fost audiati in noiembrie 2014, respectiv noiembrie 2013, la Parchetul Curtii de Apel Timisoara, intr-un dosar privind retrocedarea unor imobile.
Nicusor Miut a fost trimis in judecata in 24 ianuarie 2014, dosarul aflandu-se in lucru.
La Timisoara, mai multe familii de romi detin sute de proprietati in centrul orasului.
In oras au fost inventariate peste 14.500 de imobile considerate istorice, construite inainte de anul 1945, iar dintre acestea 938 sunt monument istoric, conform legii. Cateva sute dintre aceste cladiri, aflate in zona centrala, au fost cumparate de romi. Initial, familiile de romi au cumparat un singur apartament, iar apoi, prin amenintari sau sicane, au determinat familiile ramase in cladire sa vanda sub pretul pietei.
Una dintre cele mai bogate familii de romi din Timisoara este familia Carpaci, care are 144 de proprietati - vile, case, apartamente, terenuri, garaje si diferite spatii -, majoritatea in zona centrala a orasului, potrivit reprezentantilor Directiei Judetene de Finante Timis. Printre imobilele intrate in proprietatea acestei familii se numara si o cladire apartinand Spitalului de Copii ”Louis Turcanu”.
Presa locala a relatat deseori despre Visinel Stanca si Ionelas Carpaci ca fiind conducatorii unor clanuri de romi care s-au imbogatit in timpul administratiei fostului primar al Timisoarei Gheorghe Ciuhandu, al carui nume a fost asociat cu clanurile de romi care au acaparat mai multe strazi din centrul orasului, in urma unor retrocedari.
Presa a relatat ca, avand ajutorul unor functionari din Primarie, romii sau avocatii lor au aflat cine sunt mostenitorii carora urma sa li se retrocedeze imobile istorice in valoare de milioane de euro. Odata ce aflau numele mostenitorilor, romii ii convingeau pe acestia sa le vanda vilele sau macar apartamente din aceste vile. Dupa ce reuseau sa intre in imobil, se trecea la faza a doua, in care, prin diferite modalitati, ii obligau pe proprietarii celorlalte apartamente sa le vanda la pret redus locuintele, pana deveneau proprietari pe intregul imobil.

procurorii dna primaria timisoara robu
Distribuie:  

Din aceeasi categorie

© 2024 - BZT.ro - Toate drepturile rezervate
Page time :0.1230 (s) | 32 queries | Mysql time :0.005928 (s)