Prima pagina

 Ultima ora

 Actualitate

 Expres

 Magazin

 Economic

 Sport

 National

 International

 Sanatate

 Advertoriale

 Poza zilei

 Bancul zilei

 BZT.ro

 BZC.ro

 BZV.ro

Titlul Zilei

Acum 4 ore
 28    0

Metodele cu care sa combati FICATUL GRAS

„Ficatul gras“ apare cel mai des ca urmare a consumului exagerat de alcool, din cauza obezitatii, a diabetului sau a disfunctiilor endocrine.

Medicii afirma ca se poate vorbi despre steatoza hepatica, cum este cunoscut „ficatul gras“ în termeni medicali, atunci cand în compozitia ficatului se regaseste 5-10% grasime. Acest incovenient apare din cauza consumului exagerat de alcool, dar poate fi si urmarea unor afectiuni. „Bolile în care steatoza este asociata, de obicei, din stadiile incipiente si constituie factor de risc sunt: dislipidemiile (cresteri ale nivelului colesterolului si trigliceridelor), bolile cardiovasculare (cardiopatia ischemica, hipertensiunea arteriala),diabetul zaharat, obezitatea, hipotiroidia si hepatitele cronice virale“, afirma medicul specialist gastroenterolog Marian Zota, cu competente în ecografie, de la Centrul Medical Med-AS din Bucuresti.

Uneori, steatoza hepatica apare si urmare a consumului de medicamente timp îndelungat.

Este necesara ecografia

In majoritatea cazurilor, steatoza hepatica nu prezinta simptome. Chiar si în situatia în care acestea apar, ele nu sunt caracteristice (rezistenta scazuta la efort sau jena la nivelul ficatului). De aceea, diagnosticul poate fi stabilit numai dupa efectuarea unei ecografii abdominale si, la recomandarea medicului, de o punctie a ficatului.
 

Alimentatia echilibrata si miscarea, esentiale

Medicii atrag atentia ca, odata stabilit diagnosticul, fiecare bolnav de steatoza hepatica trebuie sa înteleaga ca cea mai importanta masura terapeutica este respectarea unui stil de viata echilibrat, cu renuntarea la consumul de alcool si cu reducerea aportului caloric. „Atentie însa, aceasta reducere nu trebuie sa genereze scaderi dramatice în greutate în timp scurt, caci acestea pot avea un efect contrar celui scontat“, recomanda medicul Marian Zota. Scaderea ponderala nu trebuie sa depaseasca 1-3 kg lunar. In acest sens, specialistii recomanda înlocuirea mancarurilor grase, procesate, care contin E-uri sau cele prajite cu fructe si legume. Activitatea fizica, practicata de cel putin trei ori pe saptamana, cate jumatate de ora, ajuta si ea la detoxifierea ficatului.

Citeste si...

Comentarii

+ Adauga Comentariu