Prima pagina

 Ultima ora

 Actualitate

 Expres

 Magazin

 Economic

 Sport

 National

 International

 Sanatate

 Advertoriale

 Poza zilei

 Bancul zilei

 BZT.ro

 BZC.ro

 BZV.ro

Titlul Zilei

26 Aprilie 2024
 41    0

Centrul Militar Zonal Timis a aniversat 95 de ani de la infiintare

Centrul Militar Zonal (CMZ) Timis a sarbatorit, marti, implinirea a 95 de ani de fiintare, printr-un ceremonial militar-religios, marcand astfel momentul in care, pe 5 august 1919, in oras s-au pus temeliile Centrului de Recrutare, dupa retragerea trupelor sarbesti din Banatul Romanesc.
Comandantul CMZ Timis, col. dr. Mircea Cosor, a trecut in revista cele mai importante momente ale evolutiei Centrului, din momentul in care, la trei zile dupa intrarea primelor trupe romanesti in Timisoara, conduse de col. Virgil Economu, pana astazi.
'Recrutarile din perioada februarie-aprilie 1920 au ajuns la 9.559 de tineri, cifra record a vremii, iar in fiecare an, in luna noiembrie, cei lasati la vatra seprezentau la Cercul Militar pentru vizarea livretelor militare. (...) Azi suntem o institutie care de-a lungul timpului, s-a asezat cu suflet si devotament in slujba Romaniei', a afirmat col. Mircea Cosor.
El a subliniat faptul ca Centrul de Recrutare a fost o necesitate atat in perspectiva Armatei Romane si a Romaniei Mari, cat si prin aceea a dorintei romanilor din Banat de a-si afirma apartenenta la statul roman modern.
De-a lungul timpului, CMZ si-a modificat structura si si-a dimensionat misiunile in functie de nevoile vremii.
Astazi, CMZ Timis se prezinta ca o institutie moderna, subordonata Statului major General, destinata, printre altele, promovarii profesiei militare si recrutarii candidatilor pentru institutia militara si a rezervistilor voluntari, evidenta militara a cetatenilor cu obligatii militare pe durata starii de razboi, a starii de mobilizare si a celei de asediu.
In mesajul adresat CMZ Timis, seful Statului Major General, gen. locotenent dr. Stefan Danila, a remarcat faptul ca la 95 de ani de la infiintare, Centrul continua o misiune importanta a Armatei Romane, aceea de a asigura resursele umane si materiale necesare institutiilor din domeniul securitatii si apararii nationale, dar in acelasi timp ramane si interfata institutiei militare in raport cu societatea civila.
'Profesionalismul personalului ce incadreaza CMZ Timis a fost si continua sa fie dovedit prin adaptarea permanenta la cerintele specifice angajamentelor asumate de Romania in NATO si UE, precum si la contextul procesului general de restructurare si modernizare a Armatei', a aratat gen. loc. dr. Stefan Danila. AGERPRES

Citeste si...

Comentarii

+ Adauga Comentariu