Prima pagina

 Ultima ora

 Actualitate

 Expres

 Magazin

 Economic

 Sport

 National

 International

 Sanatate

 Advertoriale

 Poza zilei

 Bancul zilei

 BZT.ro

 BZC.ro

 BZV.ro

Titlul Zilei

Acum 3 ore
 31    0

Românii cu credite cu rata curentă variabilă în funcție de ROBOR vor plăti mai puțin începând din această lună

Românii care au credite cu rată variabilă în funcție de ROBOR beneficiază de o scădere a plăților lunare începând cu 1 ianuarie. Cei cu credite ajustate în funcție de indicele de referință pentru creditele acordate consumatorilor (IRCC) vor vedea o reducere a dobânzilor începând cu 1 aprilie. Cu toate acestea, ratele lunare cu adevărat mai mici vor fi observate abia după o eventuală reducere a dobânzii cheie de către banca centrală. 

Excedentul record de lichiditate din sectorul bancar aduce o relaxare suplimentară a referințelor la credite, deși banca centrală nu a modificat încă dobânda de politică monetară. Ambele medii ROBOR la 3 și 6 luni au înregistrat scăderi în trimestrul al patrulea din 2023, reflectând o tendință descendentă. 

În schimb, cei cu credite legate de IRCC vor beneficia de scăderi ale dobânzilor începând cu 1 aprilie 2024, odată cu aplicarea valorii IRCC calculate pe baza datelor din octombrie-decembrie, ce indică un nivel de 5,79%, cel mai redus după trimestrul al doilea din 2022.


 

Citeste si...

Comentarii

+ Adauga Comentariu