Prima pagina

 Ultima ora

 Actualitate

 Expres

 Magazin

 Economic

 Sport

 National

 International

 Sanatate

 Advertoriale

 Poza zilei

 Bancul zilei

 BZT.ro

 BZC.ro

 BZV.ro

Titlul Zilei

Acum 59 minute
 10    0

Din weekend, se elimină restricţiile de noapte, iar masca nu mai e obligatorie în exterior. Klaus Iohannis a prezentat noile măsuri de relaxare

Klaus

Preşedintele Klaus Iohannis a anunţat, în această seară, noile măsuri de relaxare care vor intra în funcţiune chiar din acest weekend. Astfel, din 15 mai se elimină portul măștii la exterior (cu câteva excepții), se elimină restricțiile de circulație noaptea și magazinele revin la program normal. De asemenea, se deschid stadioanele pentru un grad de ocupare a tribunelor de 25%.

Preşedintele Klaus Iohannis a anunţat că a particpat la o şedinţă cu premierul şi unii miniştri, în urma cărorar s-au luat unele decizii.

“Am discutat despre pandemie, campania de vaccinare și măsuri de relaxare. Datorăm mulțumiri personalului sanitary. Trebuie să ne fie foarte clar că suntem deja în plină pregătire pentru România post-pandemică. Dacă ne vaccinăm cu toții, pandemia se va reduce și se va termina. Nu îmi doresc ca România post-pandemie să fie identică cu cea de dinaintea pandemiei. Am suferit mult, am învățat mult, avem șansa să facem o Românie mai bună. E timpul să facem reforme, școli mai sigure, sistem sanitar mai sigur, în care economia crește, în care facem investiții, în care salariile cresc”, a declarat Iohannis.

Preşedintele a afirmat că, în ultimele săptămâni, s-a observat o evoluție încurajatoare, numărul de bolnavi a scăzut, a scăzut numărul de persoane la ATI și numărul de decese de Covid. De asemenea, campania de vaccinare a prins viteză.

În privinţa măsurilor de relaxare, preşedintele a anunţat că vor fi mai multe etape, prima începând chiar din 15 mai.

Astfel, din 15 mai se elimină portul măștii la exterior cu câteva excepții (piețele, târgurile, stațiile de transport public, mijloacele de transport public).

Din 15 mai se elimină restricțiile de circulație noaptea și se elimină restricțiile de funcționare ale magazinelor.

Tot din 15 mai, activităţile sportive în aer liber vor fi posibile cu 25% din locurile de spectatori ocupate.

La nunți, botezuri, mese festive, de la 1 iunie pot participa la exterior maxim 70 de persoane. La interior pot participa maximum 50 de persoane. Dacă organizatorul garantează că toate persoanele sunt vaccinate, dispar restricțiile

În sălile de sport, dacă organizatorul garantează că toți participanții sunt vaccinați, numărul de persoane poate crește.

„În ceea ce privește școlile, păstrăm în continuare normele care țin de rata de incidență. Aceste lucruri se aplică ca și până acum. Este previzibil ca toate localitățile să intre în scenariul verde. Se aplică normele de până acum, însă relaxarile sunt valabile pentru toată lumea. Este foarte probabil ca anul școlar să se încheie cu elevii în clase și este de dorit să se încheie cu toți românii vaccinați”, a mai spus Klaus Iohannis

Citeste si...

Comentarii

+ Adauga Comentariu