Prima pagina

 Ultima ora

 Actualitate

 Expres

 Magazin

 Economic

 Sport

 National

 International

 Sanatate

 Advertoriale

 Poza zilei

 Bancul zilei

 BZT.ro

 BZC.ro

 BZV.ro

Titlul Zilei

Acum 5 ore
 30    0

Operatie endovasculara, in premiera nationala, realizata de chirurgii de la Spitalul Judetean Timisoara

medici operatie

O echipa medicala condusa de seful Clinicii de Chirurgie Vasculara a Spitalului Judetean Timisoara, prof. dr. Mihai Ionac, au efectuat cu succes o procedura endovasculara, in premiera nationala, la un tanar de 19 ani, care a suferit cea mai grava forma de tromboza venoasa profunda a membrului inferior, in urma unui accident sportiv, si care era in pericol de amputare. 

Procedura endovasculara aplicata se numeste trombaspiratie venoasa iliofemurala, urmata, de stentare, prin care s-a deblocat o vena importanta din abdomenul tanarului student al Universitatii de Medicina si Farmacie din Timisoara. 

"In urma unui traumatism inghinal stang, suferit de tanar in cursul unui joc de fotbal, acesta s-a prezentat in Unitatea de Primiri Urgente a spitalului, cu cresterea semnificativa in volum a membrului inferior stang, absenta pulsului si tulburari de sensibilitate si motilitate. Pacientul a fost internat de urgenta in Clinica de Chirurgie Vasculara cu diagnosticul de phlegmasia coerulea dolens, cea mai grava forma de tromboza venoasa profunda a membrului inferior", se arata intr-un comunicat al Spitalului Judetean Timisoara, transmis duminica AGERPRES. 

Avand in vedere gravitatea extrema a bolii, prin faptul ca blocarea circulatiei venoase a produs si oprirea circulatie arteriale, cu risc semnificativ de amputatie majora, medicii au optat pentru aspiratia pe cale endovasculara, cu ajutorul unui sistem modern, a cheagurilor de la nivelul venelor, redand astfel permeabilitatea axului venos al membrului inferior stang. 

Procedura, finalizata cu montarea unui stent destinat special pentru sistemul venos, a fost incununata de succes. Pana la recuperarea completa, pacientul va mai urma cateva proceduri, dar acest tip de interventie, realizat pentru prima data in Romania, i-a oferit tanarului sansa unui tratament echivalent cu cele europene si evitarea producerii unui handicap major. 

Materialele necesare interventiei au fost achizitionate in totalitate din fondurile spitalului. AGERPRES 

Citeste si...

Comentarii

+ Adauga Comentariu