Prima pagina

 Ultima ora

 Actualitate

 Expres

 Magazin

 Economic

 Sport

 National

 International

 Sanatate

 Advertoriale

 Poza zilei

 Bancul zilei

 BZT.ro

 BZC.ro

 BZV.ro

Titlul Zilei

26 Aprilie 2024
 48    0

Timisoreanul Horia Colibasanu a renuntat la expeditia de pe Everest din cauza riscului de avalansa de zapada si gheata

Horia Colibasanu2

Alpinistul timisorean Horia Colibasanu a anuntat ca renunta la incercarea de a cuceri Everestul pe o ruta noua, din cauza riscului de avalansa de zapada si gheata, dar ca aceasta incercare va ramane un proiect de viitor pentru el si pentru partenerul sau de ascensiune, alpinistul Peter Hamor.
Potrivit unui comunicat de presa de joi al reprezentantilor alpinistului timisorean, Horia Colibasanu se pregateste sa se intoarca in tara si renunta la expeditia de pe Everest.

”Sportivul timisorean a revenit in Kathmandu si se pregateste sa se intoarca in tara, dupa ce, impreuna cu partenerul sau Peter Hámor (53) au hotarat sa renunte la ascensiunea finala din cauza riscului foarte mare de avalanse in placi de zapada”, se arata in comunicat.

Alpinistul povesteste ca din cauza zapezii si a soarelui puternic, s-a creat o placa de gheata care pluteste peste zapada si care atunci cand cineva calca pe ea, vibreaza si se crapa.

“A nins foarte mult, s-a depus un strat de jumatate de metru, apoi a fost soare puternic. S-a creat o placa de gheata care pluteste pe zapada pufoasa. Cand mergeam pe ea vibra sau se crapa. Riscul ca placile sa se rupa si sa porneasca o avalansa era foarte mare. Dintr-o astfel de avalansa nu ai nicio sansa sa scapi. Am hotarat sa renuntam anul acesta, cu regret pentru toata munca pe traseul pe care l-am echipat, avand entuziasmul de la inceput”, a spus Horia Colibasanu, anuntand astfel ca proiectul deosebit pe care l-a pregatit in 2018 nu a putut fi dus la final.

Horia si Peter au urcat anul acesta pana la altitudinea de aproximativ 7.500 de metri si asteptau conditii de vreme buna si conditii de zapada pentru a putea continua ascensiunea. Aveau nevoie de aproximativ patru zile fara furtuni, vant puternic si ninsoare la inaltime, si de strat de zapada stabil pe care sa se poata avansa.

Proiectul din acest an presupunea expunerea la mare altitudine (peste 8000 metri), pe un traseu dificil, care poate fi parcurs in 4-5 zile.

Horia Colibasanu a plecat in exeditie in 28 martie 2018, iar conform planificarii urma sa se intoarca in tara la inceputul lunii iunie.

Anul acesta, a avut loc cea de-a XX-a expeditie internationala a lui Colibasanu si cea de-a 15a in Himalaya.

Citeste si...

Comentarii

+ Adauga Comentariu