News Flash:

Eugen Teodorovici, raspuns transant pentru Klaus Iohannis: Pana nu primim un răspuns pe Justitie, nu vorbim de politicile economice. Romania nu are riscuri fiscale

24 Mai 2018
1195 Vizualizari | 0 Comentarii
eugen teodorovici2

Ministrul Finantelor, Eugen Teodorovici, a declarat miercuri, la Guvern, ca presedintele Romaniei, Klaus Iohannis, ar trebui sa-si exprime mai intai pozitia fata de „ce se intampla azi in Justitie” si abia apoi sa vorbeasca despre politicile economice ale Guvernului si sa intrebe daca sunt bani.
„Am cautat sa vad care sunt atributiile presedintelui Romaniei si n-am gasit nicaieri atributia sa intrebe daca sunt bani pentru pensii si salarii. Atributiile dlui Iohannis sunt sa asigure functionarea institutiilor statului. As dori sa vad care este pozitia presedintelui fata de ceea ce se intampla astazi in Justitie. In Romania sunt oameni care au stat in mod nejustificat in inchisoare, dar de la dl presedinte vad doar atacuri nejustificate pe zona de politici economice”, a spus Eugen Teodorovici, intr-un briefing de presa care nu a fost urmat de intrebari/raspunsuri.

„Pana nu primim un raspuns pe Justitie, nu putem sa vorbim nimic altceva”, a precizat Teodorovici, pe un ton ferm, ca o replica la declaratiile recente ale presedintelui Romaniei.

Ministrul Finanntelor a prezentat o statistica potrivit careia Romania are in prezent o rata de absorbtie a fondurilor europene de 17,02%, apropiata de media UE de 18,26%, suma totala absorbita fiind de 5,25 miliarde de euro.
Marti, la Cotroceni, presedintele Klaus Iohannis a atentionat Executivul Dancila cu privire la absorbtia de fonduri europene, in contextul datelor de pe site-ul Comisiei Europene care arata ca tara noastra a folosit 2 miliarde de euro din cele 23 de miliarde alocate pentru fonduri structurale.

„Despre fonduri europene, vreau sa se inteleaga ca cele ce urmeaza reprezinta o atentionare pentru Guvern. Noi dispunem pentru perioada 2014-2020 teoretic 31 de miliarde de euro. Din acesti bani am folosit 4,9 miliarde de euro pana in momentul de fata, ceea ce inseamna 15,8%. Din 31 de miliarde pana acum nu am folosit nici macar 5 miliarde. Aceste date sunt oficiale atat de pe site-ul Comisiei Europene, cat si informatii oficiale de la Guvernul Romaniei. In dorinta de a prezenta o informare exacta, am cautat cele mai noi date de pe site-ul Guvernului si a Comisiei Europene. Ultima informare pe site-ul Guvernului este din 2 februarie a.c. Acum suntem aproape la jumatatea anului. Nu stiu de ce Guvernul nu publica date la zi. Unii vor crede ca se ascunde ceva sau au avut alta treaba decat sa informeze. Am luat date mai detaliate de pe site-ul Comisiei Europene, unde datele sunt evident la zi”, a declarat presedintele Klaus Iohannis.

Romania nu are riscuri fiscale, stirile privind banii de pensii si salarii sunt false

Romania nu se confrunta cu riscuri de sutenabilitate fiscala pe termen scurt si sunt contrazise toate stirile false alarmiste privind capacitatea statului de a plati pensiile si salariile, a precizat miercuri, la Guvern, ministrul Finantelor, Eugen Teodorovici.

Romania nu se confrunta cu riscuri de sutenabilitate fiscala pe termen scurt si sunt contrazise toate stirile false alarmiste privind capacitatea statului de a plati pensiile si salariile, a precizat miercuri, la Guvern, ministrul Finantelor, Eugen Teodorovici.

„Romania a inregistrat progrese pentru 68% dintre recomandarile UE. Este vorba de progresele inregisrate in privinta recomandarilor din ultimii 5 ani”, a spus Eugen Teodorovici, dupa ce Comisia Europeana a atentionat ca Romania trebuie sa adopte masuri pentru corectarea deficitului bugetar. Executivul european a atras atentia ca evolutiile politice din ultimul an „genereaza dubii privind ireversibilitatea progreselor in reformarea sistemului judiciar si in combaterea coruptiei la nivel inalt”.

In replica fata de mesajul Executivului comunitar, ministrul Finanteloir de la Bucuresti a aratat ca recomandarea din Semestrul European 2018 „solicita Romaniei sa ajusteze deviatia semnificativa care a avut loc in 2016”, sugerand astfel ca Guvernul (tehnocrat) Ciolos a provocat acea deviere. „Ajustarea va incepe in 2019, cand soldul ESA se va imbunatati cu peste 0,5 puncte procentuale si va continua in 2020”, a mentionat Eugen Teodorovici, intr-un briefing de presa care nu a fost urmat de intrebari/raspunsuri.

Potrivit unui document prezentat de ministrul Finantelor, 16 state din UE nu se incadreaza in 2018 in regula deficitului structural, conform prognozei de primavara 2018 a Comisiei Europene: Franta, Italia, Austria, Finlanda, Marea Britanie, Spania, Portugalia, Belgia, Ungaria, Polonia, Romania, Slovenia, Slovacia, Irlanda, Letonia si Cipru.

Din punctul de vedere al PIB potential, Romania ocupa locul 3 in UE, iar datoria guvernamentala a scazut de la 37,6% din PIB in 2016, la 35,2% din PIB in 2018. Din punctul de vedere al deficitului bugetar planificat, Romania se va incadra in limita de 3% din PIB deficit bugetar, onorand in acelasi timp angajamentul fata de NATO privind alocarea de 2% din PIB pentru Aparare, se mai arata in documentul citat.

Pentru atenuarea deficitului bugetar, Guvernul a luat masuri de crestere a veniturilor: „imbunatatirea colectarii accizelor la carburanti si tigarete, demararea licitatiilor 5G etc.”, iar la capitolul „reducerea cheltuielilor” sunt consemnate „inghetarea angajarilor in administratia centrala, mentinerea pensiilor special la nivelul din 2017, extinderea achizitiilor centralizate, analize pilot privind cheltuielile in domeniul transporturilor, sanatate, educatia”.

De asemenea, „Guvernul a luat o serie de masuri pentru combaterea evaziunii fiscale: introducerea de echipamente de scanare la toate punctele vamale, conectarea dispozitivelor fiscale la sistemul informatic al ANAF, controale inopinate privind emisiunea de facturi, monitorizarea importurilor cu risc ridicat, analiza riscurilor”, se mai arata in documentul prezentat de ministrul Finantelor.

In ceea ce priveste consolidarea guvernantei corporative a intreprinderilor publice - o alta recomandare a Comisiei Europene, ministrul Finantelor a precizat: „Amendamentul Parlamentului la Legea privind guvernanta corporativa (Legea nr. 111/2016), prin care se prevad derogari pentru aproape 100 de societati, inclusiv cele mai mari intreprinderi publice, de la aplicarea dispozitiilor OUG nr. 109/2011 privind guvernanta corporativa a intreprinderilor publice, cu modificarile si completarile ulterioare, „a fost declarat neconstitutional prin Decizia nr. 62 a Curtii Constitutionale a Romaniei din luna februarie 2018.


guvernului
Distribuie:  

Din aceeasi categorie

© 2024 - BZT.ro - Toate drepturile rezervate
Page time :0.1131 (s) | 43 queries | Mysql time :0.006067 (s)