Prima pagina

 Ultima ora

 Actualitate

 Expres

 Magazin

 Economic

 Sport

 National

 International

 Sanatate

 Advertoriale

 Poza zilei

 Bancul zilei

 BZT.ro

 BZC.ro

 BZV.ro

Titlul Zilei

26 Aprilie 2024
 65    0

Cum se inmulteste lavanda - Sfaturi de la gradinari profesionisti

lavanda

Daca iti doresti sa cultivi lavanda in gradina sau in ghiveci, atunci citeste aceste sfaturi practice pentru cultivarea lavandei. Tot ce trebuie sa stii.
Lavanda sau levantica, este una dintre cele mai aromate plante, descoperita inca din antichitate. De origine mediteraneana, uleiul extras din aceasta planta se foloseste in industria parfumurilor, dar si in aromaterapie.

Desi regiunea Provence, din Franta, este renumita pentru cultivarea lavandei, trebuie sa stii ca ea se poate cultiva si la noi, fie pe suprafete mari, devenind astfel un business, fie in curtea sau gradina proprie, cu utilizare personala.

Ce trebuie sa stii despre lavanda, daca vrei s-o cultivi:
– Este o planta perena, un arbust de talie mica, cu o inaltime de maxim 50 cm
– Se planteaza sau se rasadeste primavara
– Infloreste din mai pana in august, in functie de soi

– Culoarea florilor: albastre, mov sau violet
– Are nevoie de mult soare, de aceea e recomandat s-o plantati intr-un loc unde este complet expusa soarelui
– Tipul de sol de care are nevoie este unul obisnuit, usor calcaros, chiar saracacios

– Aciditatea solului trebuie sa fie neutra
– Ii plac solurile uscate, deci nu va creste cu muta umezeala
– Se inmulteste in 2 feluri: prin seminte, primavara sau prin butasire in lunile iulie-august.

Sfat: cresterea dureaza mai mult daca alegi sa plantezi seminte, de aceea e de preferat sa rasadesti direct firele de lavanda

Lavanda de balcon
Daca nu stiai, lavanda se poate cultiva si in ghiveci, pe balcon. Exista varietati pitice care dau rezultate excelente in jardiniere. Ghiveciul trebuie sa un diametru de 30 cm, iar volumul de doua ori mai mare decat al radacinii. Pentru a recrea un sol calcaros, adaugati o treime de nisip de rau grunjos ca si substrat. Se va potrivi cu majoritatea soiurilor.

Atentie la udat! Lavanda adora seceta, asa ca nu o uda prea des, de maxim 2-3 ori pe saptamana, dar nu lasa apa sub ghiveci. Este o planta care nu stie sa inoate si se ineaca intr-un deget de apa lasat pe fundul farfuriei. De aceea se goleste apa din farfuria de sub ghiveci la maxim 30 minute de la udare, chiar si pe perioada verii.

Tunderea lavandei
Pentru a pastra un aspect frumos, pentru a stimula cresterea regulata si pentru a obtine flori din abundenta este necesar sa tunzi lavanda cu regularitate, dupa ce infloreste. Astfel, nu doar ca-i pastrezi forma rotunda, dar eviti ca planta sa se intareasca. De asemenea, taierea incetineste si imbatranirea plantei.

Taierea clasica se face atunci cand planta a inflorit si presupune reducerea tuturor ramurelelor proaspat crescute la trei sferturi din lungime.

Plantarea lavandei
Atunci cand te-ai hotarat si vrei sa plantezi lavanda, trebuie sa te hotarasti ce anume vrei sa obtii:
– daca vrei un gard viu din lavanda, atunci trebuie sa plantezi la o distanta intre plante de 25-40 cm, in functie de soi
– daca vrei o tufa de lavanda, atunci distanta de plantare ar trebui sa fie intre 80 – 120 cm, in functie de soi
Este foarte important sa lasati loc de acces la plante, pentru a le putea tunde, cel putin 1 data pe an.

Ingrijirea si intretinerea lavandei
Lavanda este o planta nepretentioasa, care nu are nevoie de o ingrijire deosebita, rezista la secetea si nu prea are daunatori.

Lavanda plantata in gradina, necesita doar tunderea tijelor florale,in perioada de inflorire sau imediat dupa. Se recomanda tunderea tufelor, la jumatate sau cel putin la 2/3 din inaltime, astfel tufele vor ramane compacte si se stimuleaza ramificarea si cresterea sanatoasa.

Modalitati de intrebuintare a lavandei
Lavanda este o planta folosita foarte des in aromaterapie, datorita efectului sau calmant, atat vizual, dar si prin parfumul sau. Daca plantezi lavanda in gradina, o poti face in jurul tufelor de trandafiri,pentru ca vor alunga insectele si furnicile, protejandu-l astfel de daunatori

Florile de lavanda sunt utilizate la scara larga, in special ca antiinsecte (molii, tantari, afide, etc…), ca odorizant, ca planta medicinala, aranjamente florale proaspete sau uscate, etc.
O poti folosi inclusiv la realizarea uleiurilor esentiale facute in casa. Vezi AICI cum faci uleiuri esentiale,

Daca vrei sa usuci florile de lavanda dupa tundere, atunci trebuie sa le legi sub forma de legaturi si sa le atarni cu capul in jos, la umbra si in locatii bine aerisite. Florile isi vor pastra culoarea si dupa uscare, astfel vor impodobi casa mult timp, alungand insectele daunatoare.

SFAT: poti pune o legatura de lavanda in sifonier, pentru a tine moliile la distanta.

sursa: idei pentru casa

Citeste si...

Comentarii

+ Adauga Comentariu