Prima pagina

 Ultima ora

 Actualitate

 Expres

 Magazin

 Economic

 Sport

 National

 International

 Sanatate

 Advertoriale

 Poza zilei

 Bancul zilei

 BZT.ro

 BZC.ro

 BZV.ro

Titlul Zilei

26 Aprilie 2024
 57    0

Castelul Nako din Sannicolau Mare a fost redat proprietatii publice

Clădire emblematică pentru orașul Sannicolau Mare, Castelul Nako nu este doar un imobil plin de istorie, ci și unul cu rezonanță pentru viața comunității. Achiziționat la o licitație în 1781 de către frații Nako, nobili maghiari de la acea vreme, castelul nu a fost doar un monument arhitectural, ci și un veritabil muzeu cu obiecte de mare valoare ale familiei, de la picturile realizate de Nákó Kálmán sau cele aparținand maeștrilor Lenbach și Schrottsberg, la dulapuri sculptate și cu incrustații din Țările de Jos, o statuetă Carducci din Veneția și altele.

Familia Nako avea, de asemenea, o sală cu trofee de vanătoare, aduse după o expediție în Africa. După Primul Război Mondial, familia Nako s-a mutat în Ungaria, vasta sa proprietate fiind vandută pe bucăți. Pe la început de secol XX, clădirea golită de valorile de care aminteam a servit drept prima școală agricolă din Romania, iar în timpul celui de-al Doilea Război Mondial, a folosit ca sediu al gărzii fasciste, cazarmă și depozit de armament.

In anii '50 din secolul trecut, aici a funcționat școala de tractoriști, iar apoi, din nou, școala agricolă. In 1975, castelul a fost preluat de primărie, care a amenajat în incinta acestuia Muzeul “Bela Bartok”, inaugurat în 1981.

După revoluție, conform unei monografii a orașului, în castel au mai funcționat o discotecă, o sală de forță și un club de calculatoare. In prezent, imobilul adăpostește casa de cultură și muzeul orașului. In anul 2001, o parte din clădire a fost retrocedată unor persoane fizice, pentru o altă parte primăria fiind antrenată într-un litigiu în justiție.

De ani buni, autoritatea publică caută soluții pentru a răscumpăra partea retrocedată din castel, considerand că locul acestei clădiri este acela de a fi în proprietatea orașului, pentru a servi cetățenilor săi. Iată că de două-trei săptămani, acest deziderat local s-a îndeplinit, primăria despăgubindu-i pe proprietarii privați și reintrand în posesia întregului imobil.

Mai mult de atat, fondurile de despăgubire provin dintr-un proiect transfrontalier care prevede lucrări de reabilitate pentru ca acest monument simbol al orașului să reintre în circuitul turistic și să-și ducă mai departe menirea culturală peste timp.

Sursa: Renasterea.ro

Citeste si...

18 Octombrie 2013
 1374    0

Comentarii

+ Adauga Comentariu