Prima pagina

 Ultima ora

 Actualitate

 Expres

 Magazin

 Economic

 Sport

 National

 International

 Sanatate

 Advertoriale

 Poza zilei

 Bancul zilei

 BZT.ro

 BZC.ro

 BZV.ro

Titlul Zilei

26 Aprilie 2024
 61    0

Cele 5 lucruri pe care le faci zilnic, despre care NU stiai ca sunt pacate

rugaciune

Cele 5 pacate din lista de mai jos sunt pacate pe care nu toti constientizeaza ca le savarsesc, dar care ne pot indeparta cu usurinta de Dumnezeu si Harul Sau:

1. CLEVETIREA -
Din pacate, intre crestini sunt multi vorbitori de rau, multi oameni care isi clevetesc aproapele. Iar Sfantul Apostol Pavel, vorbind de cei ce nu vor mosteni imparatia Cerurilor – de hoti, adulteri, inchinatori la idoli – ii pune in rand cu acestia si pe vorbitorii de rau: Vorbitorii de rau nu vor mosteni imparatia lui Dumnezeu (1 Cor. 6, 10). (Sfantul Ierarh Luca al Crimeei)

2. TRUFIA - "Patima slavei desarte e nesfarsit de felurita. Cu totii ne slavim in desert: unii cu frumusetea trupeasca, cu bogatia si luxul hainelor, cu vilele, cu forta fizica; altii cu profunzimea cugetarii, cu educatia multilaterala si cu talentele. Cel bolnav de slava desarta devine negresit trufas: el se pune mai presus de toti, i se pare ca toti sunt mai rai." (Sfantul Ierarh Luca al Crimeei)

3. TINEREA DE MINTE A RAULUI - Una dintre patimile care ne bantuie viata noastra este mania si cearta, conflictele care ajung uneori la niste stadii foarte inaintate. Ca urmare a maniei, daca nu reusim sa ne impacam in aceeasi zi cand ne-am certat cu cineva, apoi se asaza in noi o patima foarte periculoasa: tinerea de minte a raului. Si mergi cu aceasta tinere de minte a raului (…), nu te poti ruga, esti mereu in dialog cu acela cu care te-ai certat. Si de fapt si celalalt este suparat pe tine si are si el manie. Ori se uita in alta parte, ori se uita in jos, ii e jena sau ii e scarba sa se uite la tine, ca l-ai jignit — si tu la fel. Aceasta patima care se numeste, tinerea de minte a raului este un rod indracit al maniei. „Netinerea de minte a raului este semnul adevaratei pocainte, iar cel ce tine dusmanie si pare ca se pocaieste, este asemenea celui caruia i se pare ca alearga in vis“. (Par. Sofian de la Antim)


4. INVIDIA - Una dintre marile boli ale sufletului este boala invidiei. Invidia este in principal tristetea pentru fericirea aproapelui nostru si bucuria pentru nefericirea lui. Dupa cum noteaza Sfantul Vasile cel Mare, invidia este "tristetea pentru succesul aproapelui". Aceasta produce mare rau sufletului omului, este si cauza unei mari nefericiri si altora. Cel stapanit de patima invidiei nu tine cont de prieteni, rude, binefacatori. Cel invidios este stapanit de o mare tristete si dificultatea bolii acesteia este ca, asa cum spune Sfantul Vasile cel Mare, "nu poate s-o marturiseasca, ci tine capul plecat si este mohorat si este tulburat si este dominat si este distrus de rau". In mod obisnuit invidiosul nu vrea sa dezvaluie boala lui, rana sufletului sau si astfel toata ziua este mohorat.

5. NECUMPATAREA - "Oamenii de astazi sunt neinfranati. Cai fara frau, [...] ei se afunda in pacate. Nu se gandesc nici la moarte, nici la judecata, nici la rasplata, la nimic! Sunt interesati doar de bunuri, de trup, de placeri, si de onoruri. Rari sunt cei ce au adevarate interese duhovnicesti, si totusi pentru acestia putini, Dumnezeu nu distruge lumea. (Cuviosul Filothei Zervakos)

Citeste si...

Comentarii

+ Adauga Comentariu