Prima pagina

 Ultima ora

 Actualitate

 Expres

 Magazin

 Economic

 Sport

 National

 International

 Sanatate

 Advertoriale

 Poza zilei

 Bancul zilei

 BZT.ro

 BZC.ro

 BZV.ro

Titlul Zilei

26 Aprilie 2024
 63    0

Cum sa previi formarea mucegaiului si a igrasiei - Sfaturi de la gospodine

mucegai

Igrasia consta in formarea petelor de umezeala in anumite zone pe pereti, de obicei in spatii slab ventilate, precum in spatele mobilierului. Igrasia distruge nu doar stratul de vopsea, ci si tencuiala, placile din gips-carton sau orice alt material poros aflat in calea sa. Daca zona respectiva pastreaza umezeala mai mult timp, se ivesc “vietatile“ (mucegai, alge, ciuperci, bacterii), care arata ca niste pete de culoare inchisa. Acestea nu numai ca arata si miros neplacut, dar reprezinta si un risc pentru sanatatea locuitorilor casei. Iata cum feresti peretii de igrasie si mucegai pentru protejarea casei si sanatatii locatarilor.

Prima masura de prevenire o reprezinta modul in care este proiectata si construita locuinta, in asa fel incat orientarea camerelor una fata de alta sau fata de punctele cardinale sa nu atraga aceste probleme. De exemplu, nu este indicat ca baia si bucataria, zonele cele mai expuse umezelii, sa fie orientate catre nord, iar in ceea ce priveste modul cum comunica camerele intre ele, este importanta favorizarea unei ventilatii naturale in toate incaperile.


Cum feresti peretii de igrasie si mucegai. Termoizolatia si vopseaua
Un al doilea pas il reprezinta termoizolatia casei, o proasta izolare fiind de asemenea un factor care face posibila aparitia igrasiei si a mucegaiului.  Exista, insa si alte solutii, foarte eficiente, cum ar vopseaua lavabila special creata pentru zone predispuse la umezeala, care lasa peretele sa respire si previne aparitia mucegaiului. Pentru un rezultat cat mai bun, este recomandata utilizarea sa impreuna cu o amorsa cu rezistenta la mucegai.

Exista echipamente care te pot ajuta sa controlezi nivelul de umiditate din casa. Astfel folosirea unei hote cand gatesti si a unui sistem de ventilatie in baie dupa ce faci dus va impiedica cresterea umiditatii din aceste doua surse majore.
Daca insa stai intr-o zona cu umiditate mare, ar fi bine sa investesti intr-un dezumidificator care va regla permanent nivelul apei din aer.

Iata si cateva obiceiuri care iti vor proteja locuinta de umezeala si efectele ei nefaste:
Lasa lumina naturala sa patrunda in casa in timpul zilei
Aeriseste in fiecare zi
Tine usile inchise la bucatarie si baie
Evita sa usuci rufe in casa

Aspira si sterge praful regulat pentru a elimina potentialii spori de mucegai
Curata si dezinfecteaza suprafetele din baie si bucatarie
Dezinfecteaza si suprafetele din lemn
Spala tesaturile
Inlocuieste periodic cutiile de carton in care depozitezi
Trateaza-ti plantele din interior sa nu faca mucegai.
 

Citeste si...

Comentarii

+ Adauga Comentariu