Prima pagina

 Ultima ora

 Actualitate

 Expres

 Magazin

 Economic

 Sport

 National

 International

 Sanatate

 Advertoriale

 Poza zilei

 Bancul zilei

 BZT.ro

 BZC.ro

 BZV.ro

Titlul Zilei

26 Aprilie 2024
 65    0

Mereu m-am intrebat de ce ouale mele au un “fir” albicios in interior. Cand am aflat CE ESTE, m-am ingrozit!

oua

Ouale sunt unul dintre alimentele de baza in numeroase zone ale lumii. Uneori le mancam ca atare, fierte, prajite sau omleta, iar alteori le folosim pentru a prepara aluaturi, blaturi pentru prajituri si alte minunatii.

De cate ori spargi un ou pentru a-l prepara, e imposibil sa nu te intrebi ce e chestia aceea albicioasa care arata ca un snur si sta lipita de galbenus. Suntem aici sa te lamurim: se numeste chalaza si, in ciuda aspectului, nu este un cordon ombilical.

Scopul principal al acestui “snur” este sa pastreze galbenusul in centrul oului, functionand ca o ancora.
Chalaza este uneori conectata atat cu albusul, cat si cu galbenusul, lucru care te va enerva cumplit daca ti-ai propus sa le separi pentru a le folosi pentru pandispanuri sau alte preparate care necesita doar albus sau doar galbenus.

In ciuda faptului ca arata destul de bizar, ca sa nu zicem gretos, chalaza este comestibila. De fapt, ar trebui sa te bucuri atunci cand ea este mai vizibila, pentru ca iti indica faptul ca oul este proaspat; odata cu “imbatranirea” acestuia, ea dispare.
 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Ouale sunt unul dintre alimentele de baza in numeroase zone ale lumii. Uneori le mancam ca atare, fierte, prajite sau omleta, iar alteori le folosim pentru a prepara aluaturi, blaturi pentru prajituri si alte minunatii.

De cate ori spargi un ou pentru a-l prepara, e imposibil sa nu te intrebi ce e chestia aceea albicioasa care arata ca un snur si sta lipita de galbenus. Suntem aici sa te lamurim: se numeste chalaza si, in ciuda aspectului, nu este un cordon ombilical.

Scopul principal al acestui “snur” este sa pastreze galbenusul in centrul oului, functionand ca o ancora.
Chalaza este uneori conectata atat cu albusul, cat si cu galbenusul, lucru care te va enerva cumplit daca ti-ai propus sa le separi pentru a le folosi pentru pandispanuri sau alte preparate care necesita doar albus sau doar galbenus.

In ciuda faptului ca arata destul de bizar, ca sa nu zicem gretos, chalaza este comestibila. De fapt, ar trebui sa te bucuri atunci cand ea este mai vizibila, pentru ca iti indica faptul ca oul este proaspat; odata cu “imbatranirea” acestuia, ea dispare.
Ouale sunt unul dintre alimentele de baza in numeroase zone ale lumii. Uneori le mancam ca atare, fierte, prajite sau omleta, iar alteori le folosim pentru a prepara aluaturi, blaturi pentru prajituri si alte minunatii.

De cate ori spargi un ou pentru a-l prepara, e imposibil sa nu te intrebi ce e chestia aceea albicioasa care arata ca un snur si sta lipita de galbenus. Suntem aici sa te lamurim: se numeste chalaza si, in ciuda aspectului, nu este un cordon ombilical.

Scopul principal al acestui “snur” este sa pastreze galbenusul in centrul oului, functionand ca o ancora.
Chalaza este uneori conectata atat cu albusul, cat si cu galbenusul, lucru care te va enerva cumplit daca ti-ai propus sa le separi pentru a le folosi pentru pandispanuri sau alte preparate care necesita doar albus sau doar galbenus.

In ciuda faptului ca arata destul de bizar, ca sa nu zicem gretos, chalaza este comestibila. De fapt, ar trebui sa te bucuri atunci cand ea este mai vizibila, pentru ca iti indica faptul ca oul este proaspat; odata cu “imbatranirea” acestuia, ea dispare.
 

Citeste si...

8 Februarie 2018
 1279    0

Comentarii

+ Adauga Comentariu