Prima pagina

 Ultima ora

 Actualitate

 Expres

 Magazin

 Economic

 Sport

 National

 International

 Sanatate

 Advertoriale

 Poza zilei

 Bancul zilei

 BZT.ro

 BZC.ro

 BZV.ro

Titlul Zilei

26 Aprilie 2024
 46    0

De ce se ti se usuca florile - Nu are legatura cu apa, ci cu starea ta psihica

flori uscate

Academicianul Ovidiu Bojor, supranumit “imparatul plantelor”, sustine ca starea trupului este reflectarea inimii, iar credinta, obiceiurile alimentare si zambetul ne dau tinerete fara batranete.

La 91 de ani, el vorbeste, intr-un interviu pentru Adevarul, despre ce inseamna daruirea si jertfa, aratand ca oamenii suparati usuca florile “din jurul lor cu gandurile pe care le au”.

“Edward Bach a avut o intuitie fantastica atunci cand a instituit terapia lui cu flori. Florile au o sensibilitate extraordinara, care a fost deja dovedita de nenumarate experimente. Se stie azi ca gandurile noastre le influenteaza direct. N-ati observat cum oamenii depresivi usca florile din jurul lor cu gandurile pe care le au? Am avea multe de invatat de la ele, dar in primul rand despre ce inseamna daruirea si jertfa. Imi amintesc vorbele Monseniorului Ghika: ‘Florile parfumeaza mainile care le strivesc’. (…)Trebuie sa invatam sa daruim si sa ne jertfim mai mult. Tot Monseniorul Ghika spunea foarte frumos ‘Dieu donne a ceux qui se donnent/ Dumnezeu daruieste celor care se daruiesc’. Sa daruiesti ce poti: daca ai o haina, o haina, daca poti da un sfat, un sfat, o imbratisare, un ajutor, un zambet macar. Si ce vei darui se va intoarce inzecit. Universul e o oglinda. Daca zambesti, iti zambeste si el!”, explica longevivul academician.

El povesteste cum l-a facut viata sa inteleaga ca Dumnezeu este prezent pretutindeni si ca in Himalaya, in timpul unei expeditii, s-a simtit cel mai aproape de Dumnezeu.

“Am mers foarte mult pe munti, am facut zeci de mii de kilometri pe jos, sa cartez flora Romaniei. Eram zile intregi singur, doar eu cu iarba, cu cerul, cu animalele salbatice, dar nu mi-era teama, stiau ca nu le fac niciun rau. In 1983, am ajuns in Himalaya. Conduceam ultima din cele patru expeditii stiintifice, in care colaboram cu colegi nepalezi pentru cartografiere, evaluare si creare a unei mici industrii de prelucrare a plantelor. Acolo sus m-am simtit cel mai aproape de Dumnezeu. Tin minte o zi cand m-am trezit si am iesit din cort. Era trecut de miezul noptii, sus bolta era instelata si luna plina. Niciodata nu m-am simtit mai aproape de Dumnezeu. Era peste tot, printre stele. Dumnezeu care le-a facut pe toate, cele vazute si nevazute”, a spus Ovidiu Bojor, pentru ampress.ro.

Recomandari pentru viata date de Ovidiu Bojor

Nu fi invidios! Un filosof antic spunea ca invidia roade pe invidios precum rugina roade fierul. Maxima aceasta spune tot despre efectul acestui sentiment.

Nu lupta neloial pentru existenta! In prezent, indivizii mai putin inzestrati intelectual ii rapun pe cei dotati superior sub aspect intelectual.

Nu fugi dupa bani! In caz contrar, vei ajunge sa ai un stil de viata alert care antreneaza dupa sine o alimentatie improvizata si vei face exces de stimulente si de excitante.

Nu-ti schimba brusc modul de viata! Se pot produce dereglari cu repercursiuni majore asupra organismului.

Nu te otravi! Nu fuma, nu consuma alcool si evita alimentele produse prin mijloace chimice.

Nu te indeparta de natura! Nesocotirea conceptelor de baza ale celor zece porunci inseamna indepartarea creatie de Creator.

Nu gresi sub aspect etic si religios! Aceste greseli se rasfrang asupra noastra si ne scurteaza viata.

Citeste si...

Comentarii

+ Adauga Comentariu