News Flash:

Concertul de Anul Nou va fi sustinut de trei ori la Filarmonica de stat din Oradea

10 Ianuarie 2018
1015 Vizualizari | 0 Comentarii
filarmonica2

Concertul de Anul Nou al Filarmonicii de stat din Oradea va fi sustinut joi, vineri si sambata cu casa inchisa, sub bagheta dirijorului japonez Shinya Ozaki, fiind al patrulea an consecutiv cand acest concert este prezentat de trei ori.

Potrivit directorului artistic Vasile Foica, programul deosebit de variat si colorat, cu lucrari semnate de compozitorul vienez Johann Strauss si fragmente din opere celebre, va aduce "voie buna, optimism si dragoste pentru frumos" in sufletele ascultatorilor inca de la inceputul anului.

Invitata in concert este soprana Diana Tugui, solista Operei Nationale Romane din Cluj-Napoca. Ea va interpreta cinci arii de opereta si fragmente din opere franceze sau italiene, piese din repertoriul liric alese impreuna cu maestrul Shinya Ozaki.

"Pentru mine este prima ocazie de a canta aici in Concertul de Anul Nou. Am lucrat foarte bine cu orchestra la Rigoletto, la prima mea venire, se vede ca sunt cu totii profesionisti. Ce-mi place foarte mult aici este ca oamenii zambesc si le place sa faca muzica. Unii mi-au spus chiar ca sunt fericiti. Este atat de rar sa auzi asa ceva!", a spus, intr-o conferinta de presa, soprana Diana Tugui.

Isi va mai da concursul flautista Nagy Éva, din cadrul filarmonicii oradene, interpretand la piccolo, in prima auditie, cea mai cunoscuta piesa a compozitorului Eugene Damaré, "The Wren polka". "Acest instrument mic cu sunet mare" - piccolo-ul, fratele mai mic al flautului - a constituit tema lucrarii sale de doctorat, cu care tanara Nagy Eva a obtinut, in 2014, diploma de doctor, cu mentiunea "Summa cum laude".

Maestrul Shinya Ozaki nu este la prima colaborare cu orchestra filarmonicii oradene, pe care, conform acestuia, "pur si simplu" o "iubeste" si simte ca face "parte din ea". Cariera sa de dirijor a inceput la Philadelphia (SUA), fiind invitat apoi in diverse orase din Statele Unite ale Americii, Japonia si Europa. Sub conducerea sa au evoluat si diverse ansambluri corale precum Corul Filarmonicii Nationale Ungare si Osaka Choral Society, iar la noi in tara a dirijat numeroase orchestre printre care si Orchestra Filarmonicii "George Enescu" din Bucuresti. Din 1994 pana in prezent este dirijor permanent al orchestrei simfonice a Filarmonicii de Stat Targu Mures si al ansamblului "Camerata Transilvanica".

Concertul de Anul Nou a inceput sa fie repetat la Oradea in anul 2012, dupa care, in 2013 si 2014, au avut loc cate doua reprezentatii, pentru ca in anul 2015 sa fie sustinut de trei ori, asa cum s-a intamplat si in 2016 si 2017. AGERPRES

Distribuie:  

Din aceeasi categorie

© 2024 - BZT.ro - Toate drepturile rezervate
Page time :0.1136 (s) | 32 queries | Mysql time :0.005294 (s)