Prima pagina

 Ultima ora

 Actualitate

 Expres

 Magazin

 Economic

 Sport

 National

 International

 Sanatate

 Advertoriale

 Poza zilei

 Bancul zilei

 BZT.ro

 BZC.ro

 BZV.ro

Titlul Zilei

26 Aprilie 2024
 48    0

Vrei sa prepari acasa COZONACUL pentru Revelion? Iata o reteta simpla, cu nuca

cozonac

Cozonacul pentru Revelion merita o atentie si un "regim" deosebit. De aceea, iti sugeram o reteta speciala, cu umplutura din nuca macinata si decorat cu caramel.

 

Ingrediente

 

750 grame faina

 

1 cana lapte

 

5 linguri zahar

 

40 grame drojdie

 

3 oua

 

1 margarina

 

1 galbenus ou pentru uns cozonacii

 

putin unt pentru uns tava

 

Umplutura

 

500 grame nuca macinata

 

zahar dupa gust

 

Caramel

 

400 grame zahar

 

150 grame unt

 

300 ml smantana pentru frisca (30 % grasime)

 

Mod de preparare

 

1. Amesteca usor ingredientele uscate, adauga laptele caldut, in care ai dizolvat drojdia, apoi ouale usor batute si mizate cu maragrina topita. Framanta pana obtii un aluat elastic si pufos. Lasa-l la dospit 30-40 minute.

 

2. Intre timp, pregateste caramelul: pune zaharul la topit pe foc mic, amestecand din cand in cand cu o spatula. Cand se inchide la culoare, amesteca de la margine spre mijlocul cratitei, pentru a nu-i da timp sa se lipesca. Lasa pe foc pana se topeste bine tot zaharul sau pana cand devine auriu si fluid.

 

3. Ia cratita de pe foc, adauga untul, amestecand pana se topeste, iar apoi frisca. Pune inapoi pe foc si amesteca pana ce se ingroasa putin, dar nu foarte tare, fiindca se va mai inchega odata cu racirea. Sunt suficiente 5-7 minute din momentul in care pui cratita pe foc.

 

4. Imparte aluatul acestei retete de Craciun in zece parti egale si intinde fiecare parte intr-o foaie foarte subtire. Unge foaia cu un strat fin de caramel, iar apoi presara nuca macinata si amestecata cu zaharul.

 

5. Ruleaza fiecare foaie si aseaza-le prin suprapunere in tava de cozonac unsa cu unt (cate cinci "rulade"). Vor iesi doi cozonaci. Unge-i cu albus si da-i la cuptorul preincalzit, la foc potrivit, pana devin aurii.

 

6. Cand sunt copti, scoate-i din cuptor, lasa-i sa se raceasca si toarna peste ei caramelul pe care, in prealabil, il incalzesti putin la microunde ca sa devina mai fluid. Pentru a conferi un aspect placut si festiv acestei retete de Craciun, decoreaza cozonacii cu nuca intreaga sau macinata.

Citeste si...

Comentarii

+ Adauga Comentariu