Prima pagina

 Ultima ora

 Actualitate

 Expres

 Magazin

 Economic

 Sport

 National

 International

 Sanatate

 Advertoriale

 Poza zilei

 Bancul zilei

 BZT.ro

 BZC.ro

 BZV.ro

Titlul Zilei

26 Aprilie 2024
 41    0

Ministrul Finantelor, la sedinta BNR unde se discuta si despre ROBOR. Indicele isi continua ascensiunea si ajunge marti la 1,8%, cu 5,2% peste nivelul de luni

misa
Ionut Misa, ministrul Finantelor se afla la sedinta BNR de politica monetara, au precizat, pentru MEDIAFAX, surse din cadrul ministerului.
"Domnul ministru este acum la sedinta de la BNR. A plecat in jurul orei 10 de la minister. Pana la acea ora nu se stia exact daca va participa sau nu la sedinta", au precizat, pentru MEDIAFAX, surse din cadrul ministerului.
Marti, pe 3 octombrie, Consiliul de Administratie al BNR are sedinta de politica monetara, unde se va discuta, printre altele despre inflatie si despre cresterea ROBOR.
Indicele Robor cu scadenta la 3 luni, in functie de care se calculeaza costul creditelor in lei cu dobanda variabila, a urcat marti la 1,8%, de la 1,71% ieri.
Indicele a depasit astfel dobanda de politica monetara a BNR, de 1,75%
La inceputul lunii septembrie, indicele era cotat la 0,92 %.
Si indicele Robor la 6 luni, folosit in calculul dobanzilor la creditele ipotecare, a ajuns marti la 1,89%, fata de 1,78% cu o zi in urma.
Ascensiunea rapida a Robor este pusa de analisti pe seama restrangerii lichiditatii din piata, dar si a anticipatiilor inflationiste si de inasprire a politicii monetare a BNR, care se intruneste pentru o noua decizie astazi. Un alt factor care a determinat cresterea dobanzilor au fost interventiile BNR pe piata valutara pentru mentinerea cursului, in conditiile in care leul s-a mentinut stabil, in timp ce monedele din regiune s-au depreciat alert.
Cresterea Robor a fost mai accelerata in septembrie, dupa mai multe luni de stabilitate.
Robor reprezinta rata medie a dobanzii la care bancile romanesti se imprumuta intre ele in lei. El se stabileste zilnic de BNR ca medie aritmetica a cotatiilor practicate de 10 banci selectate de Banca Nationala. 
Reamintim ca, primul ministru, Mihai Tudose, a declarat recent ca : „ROBOR – aici, sincer, cred ca colegii nostri de la BNR au fost un pic plecati de acasa. Pentru ca asta era rolul BNR sa aiba grija sa nu creasca. BNR trebuie sa reglementeze. Si ar trebui sa intervina".
”Nu am avut o discutie cu guvernatorul si s-ar putea sa am o discutie saptamana viitoare, pentru ca chiar vreau sa il intreb pe guvernator daca domnul Vasilescu chiar reprezinta BNR cand iese cu declaratii. Daca vorbeste in nume propriu, e problema domniei lui, dar sa-si puna tricou pe care sa scrie privat. Daca iese in tricou cu BNR, avem alta discutie. Dar macar sa stim: mai e Banca Nationala a Romaniei sau e o structura de zei care se ocupa de propria lor existenta, foarte buna de altfel”, a mai declarat premierul.

Citeste si...

2 Octombrie 2017
 924    0

Comentarii

+ Adauga Comentariu