Prima pagina

 Ultima ora

 Actualitate

 Expres

 Magazin

 Economic

 Sport

 National

 International

 Sanatate

 Advertoriale

 Poza zilei

 Bancul zilei

 BZT.ro

 BZC.ro

 BZV.ro

Titlul Zilei

26 Aprilie 2024
 41    0

Sute de banateni au participat la hramul Manastirii Dobresti, ctitorie a Patriarhului Daniel

manastire
Manastirea Dobresti din judetul Timis, ctitorie a Preafericitului Parinte Patriarh Daniel, a imbracat haine de sarbatoare, cinstindu-si ocrotitorul spiritual, Sfantul Voievod Stefan cel Mare, sambata 2 iulie. 
La eveniment au participat sute de pelerini, veniti din Timisoara, Lugoj si din satele aflate in proximitatea manastirii. De asemenea, a fost prezent si IPSS Ioan, arhiepiscopul Timisoarei si mitropolitul Banatului, care a savarsit, in subsolul noii biserici a locasului monahal, Sfanta Liturghie, impreuna cu un sobor de preoti si diaconi. Din sobor au facut parte clerici de la Centrul eparhial, protopopi, stareti, preoti si diaconi de la manastirile si parohiile din imprejurimi.
In cuvantul de invatatura, rostit cu acest prilej, Inaltpreasfintia Sa a vorbit credinciosilor prezenti la Sfanta Liturghie despre viata si lucrarea Sfantului Stefan cel Mare in sustinerea Bisericii lui Hristos din Moldova, Tara Romaneasca si Transilvania, precum si din spatiul balcanic. Inaltpreasfintia Sa a mentionat ca “Stefan cel Mare a fost fiul lui Bogdan al II-lea al Moldovei, iar Bogdan al II-lea a fost fiul lui Alexandru cel Bun si al sotiei sale Oltea Doamna. Tatal lui Stefan a pierit de sabie, fiind ucis de catre fratele sau vitreg, Petru Aron, in localitatea Reuseni din judetul Suceava, cand Stefan era in frageda pruncie. Stefan urca pe tronul Moldovei, in 1457, la 17 ani, luand destinul unui popor, deja amenintat din toate partile. Timp de 47 de ani, din 1457 si pana in 2 iulie 1504, Stefan nu a lasat ca, in Moldova, sa patrunda alte neamuri si alte credinte, mai ales ca, in timpul domniei sfantului voievod, turcii ocupau tot Sud-Estul Europei. Oare cum arata astazi Moldova si cate manastiri ar mai fi fost acolo sau cati ar mai fi fost crestini daca nu era acest mare voievod? Ca atare, Sfantul Stefan a pastrat credinta crestina in popor, ridicand dupa fiecare batalie un altar, unde erau pomeniti ostasii care au umplut vaile Moldovei cu osemintele lor”.

Citeste si...

Comentarii

+ Adauga Comentariu