Prima pagina

 Ultima ora

 Actualitate

 Expres

 Magazin

 Economic

 Sport

 National

 International

 Sanatate

 Advertoriale

 Poza zilei

 Bancul zilei

 BZT.ro

 BZC.ro

 BZV.ro

Titlul Zilei

Acum 14 ore
 34    0

Cum se mananca sparanghelul si de ce este atat de sanatos

sparanghel
Sparanghelul este o leguma versatila, ce poate fi folosita ca si garnitura la fripturi, dar care este delicioasa si in supe creme si chiar direct pe gratar. Sezonul sparanghelului este foarte scurt, incepand in mai si terminandu-se la finalul lunii iunie.  Sparanghelul este o leguma foarte perisabila si iti recomandam sa  cumperi din cel proaspat cules

Pentru a identifica sparanghelul proaspat, iata cateva indicii: tulpina ferma, varfurile strans inchise; varful trebuie sa fie verde aprins si sa nu aiba pete de galben sau maroniu. Daca sparanghelul se gaseste in manuchi mai mare, aveti grija ca toate firele sa fie egal de groase, pentru a avea acelasi timp de fierbere. Se poate pastra si la frigider, invelit intr-un prosop de bucatarie, curat si subtire, dar dupa maxim 4 zile pastrat in acest fel trebuie neaparat consumat.

Sparanghelul contine o multitudine de vitamine, minerale si substante benefice pentru organism. El are efect diuretic si este un ingredient potrivit atat pentru curele de slabire (continut ridicat de fibre si calorii putine).  Sparanghelul este bogat in antioxidanti si astfel previne aparitia cataractei si imbatranirea timpurie.

Glutationul este un substanta alcatuita din 3 aminoacizi esentiali fiind un puternic agent antioxidant in organism, luptand impotriva radicalilor liberi. Sparanghelul are proprietati antiinflamatorii si antioxidante, ce ii confera rolul de luptator impotriva cancerului, iar depozitele de vitamina B complex sunt benefice pentru sanatatea sistemului cardiovascular.

Sparanghelul contine la o portie de 100 g, 263 mcg de folati esentiali pentru diviziunea celulara normala, iar acidul folic, cel care permite transcrierea corecta a ADN-ului si transformarea serotoninei in adrenalina si a noradrenalinei in adrenalina se gaseste in sparanghel in cantitati generoase (22%  din doza zilnica recomandata per 100 grame sparanghel). 

Vitamina C, zincul, manganul si seleniul continute in sparanghel lupta impotriva radicalilor liberi impreuna cu glutationul, iar complexul de vitamine B echilibreaza nivelurile de zahar din sange, prin metabolizarea completa si corecta a zaharurilor si a amidonului.

Desi sparanghelul este o leguma practic lipsita de grasimi, are in componenta sa cantitati crescute de acizi grasi Omega 3. Inulina, un carbohidrat special si benefic pentru flora bacteriana din sistemul nostru digestiv, se regaseste de asemenea in sparanghel.

Iata si doua retete delicioase cu sparanghel, idei pentru a-l include in dieta voastra!

Supa crema de sparanghel

Se prepara dintr-un morcov,  doi cartofi, o ceapa, o tulpina de telina, doua fire de  usturoi verde, ulei de masline, sare, un amestec de condimente care contine: oregano, rozmarin, busuioc si fenicul. Pentru a prepara supa mai aveti nevoie de 200 grame branza mascarpone si 100 grame parmezan. Legumele se pun la fiert, iar usturoiul se caleste in uleiul de masline, iar cand acesta este  gata, se adauga peste piureul de legume. Jumatate din cantitatea de sparanghel se mixeaza impreuna cu legumele, iar jumatate se adauga taiat in bucati mai mari. Cele 200 grame de mascarpone se incorporeaza in piureul de legume diluat cu zeama lor, iar mai apoi se prepara crutoane din parmezan care se adauga deasupra. Pentru a le prepara, radeti parmezan pe o hartie de copt intr-o tava, introducem pentru 10 minute la 180 grade, scoatem sa se raceasca apoi rupem bucatele din parmezan si presaram peste supa crema.
Sandvisuri cu sparanghel

Pentru a prepara aceasta reteta aveti nevoie de 24 fire de sparanghel, 4 felii de sunca, 50 g unt moale, suc de lamaie si 12 baghete mici.

Sparanghelul se fierbe 1-2 minute in apa clocotita cu sare, si apoi se scoate la scurs pe un servet curat. Cate doua fire de sparanghel se grupeaza intr-o felie de sunca si se pozitioneaza intr-un buzunar realizat in fiecare bagheta. Untul se paseaza cu piper negru si cu sucul de la lamaie. Bagheta se unge cu acest unt inainte de a aseza sparanghelul in sunca.

 

Citeste si...

17 Noiembrie 2015
 2314    0
16 Noiembrie 2015
 1668    0
15 Noiembrie 2015
 1485    0
15 Noiembrie 2015
 1214    0

Comentarii

+ Adauga Comentariu