Prima pagina

 Ultima ora

 Actualitate

 Expres

 Magazin

 Economic

 Sport

 National

 International

 Sanatate

 Advertoriale

 Poza zilei

 Bancul zilei

 BZT.ro

 BZC.ro

 BZV.ro

Titlul Zilei

Acum 8 ore
 35    0

Laborator pentru descoperirea timpurie a cancerului mamar, la Timisoara

doctor1
Universitatea de Medicina si Farmacie Timisoara a investit peste un milion de euro in aparatura de cel mai inalt nivel. Una dintre unitatile de cercetare cele mai bine puse la punct este cea de diagnostic molecular. Acesta ofera posibilitatea descoperirii genelor care pot conduce la aparitia cancerului mamar.
Universitatea de Medicina si Farmacie Timisoara a investit peste un milion de euro in aparatura de cel mai inalt nivel. Una dintre unitatile de cercetare cel mai bine puse la punct este cel de diagnostic molecular. Acesta ofera posibilitatea descoperirii genelor care pot conduce la aparitia cancerului mamar, de exemplu.
„Este un demers in folosul bolnavilor de cancer. In 30 martie a fost emisa o Ordonanta de Urgenta a Guvernului, care a stabilit coordonatele programelor nationale de sanatate, de depistare a cancerului de col uterin, colorectal si de san. Toate acestea vor fi implementate ca programe pilot”, a declarat Andrei Motoc, purtator de cuvant al UMFT.
Primele cercetari in domeniul genotipului au fost facute la universitatea timisoreana in anul 1999, un domeniu destul de putin cunoscut in acei ani. In 2000 se realiza primul test de genotip, aceasta cu seful FBI din SUA. De atunci toate testele de identitate din tara au fost efectuate efectuate aici, pana in 2007, iar la Timisoara se realizau si testele criminaliste. Aparatura e importanta in domeniul cercetarii, dar mai importanti sunt oamenii, spun medicii. Din pacate, au fost si situatii in care personalul medical instruit la Timisoara a ales sa plece in strainatate, fiind inregistrate sase astfel de cazuri.
Exact capitalul uman a fost cel care a contat enorm la dezvoltarea cercetarii de la Universitatea de Medicina Timisoara.
In centrul cercetarii realizate aici se afla, alaturi de alti specialisti de prima mana, Ovidiu Sarbu, cercetator cu o cariera la cel mai inalt nivel in strainatate, dar care, surprinzator, a ales sa se intoarca in Romania. El a lucrat timp de patru ani in cercetare in California, ulterior, lucrand alti patru ani in Germania, la Ulm. Doi ani de zile a beneficiat de finantari de la nivel guvernamental, ulterior legislatia fiind modificata in sens negativ. A ramas in continuare la Universitatea de Medicina si Farmacie Timisoara si acum realizeaza cercetare avansata in domeniul cancerului. Prin intermediul unui laborator performant ajuta la depistarea anomaliilor genetice care conduc la aparitia cancerului mamar, cercetari extrem de utile pentru prevenirea extinderii acestuia, scrie tion.ro.
„In 2012 am decis sa ma intorc in tara. Lista proiectelor oferite beneficiare de finantare era una foarte buna. In Germania exista o lista comparabila. Am revenit, in primul an totul a mers excelent, a existat finantare, ca ulterior in 2013 sa se schimbe legea finantarii”, ne-a declarat Ovidiu Sarbu.
In acest moment el lucraza in laboratoarele UMFT la o tehnica noua, este vorba de secventarea ADN: „Ne uitam pe secvente de ADN, in total am reusit sa cercetam 12 cazuri genotipate de posibilitate de aparitie a cancerului mamar. Noi cercetam, dam un rezultat, acolo am gasit o mutatie si oferim rezultatele oncologului. Aceasta mutatie este asociata aparitiei cancerului la san. De acolo intervin oncologii, geneticianul care trebuie sa explice pacientului, ce inseamna aceasta mutatie descoperita”, ne-a mai declarat Ovidiu Sarbu.
Medicina nu e matematica, nu se poate da un rezultat complet sigur, mai spune cercetatorul. 

Citeste si...

20 Mai 2015
 1367    0

Comentarii

+ Adauga Comentariu