News Flash:

Amenzi USTURATOARE pentru angajatorii PRIVATI care nu ofera ZI LIBERA salariatilor pe 2 iunie

29 Mai 2017
1677 Vizualizari | 0 Comentarii
liber
In contextul in care Guvernul a stabilit recent ca bugetarii vor sta acasa in data de 2 iunie, pentru a lega o sarbatoare legala nelucratoare de weekend si de o alta sarbatoare legala nelucratoare, este bine de stiut ca angajatorii din mediul privat pot lua, la nivel individual, o decizie asemanatoare.

Bugetarii vor sta acasa in data de 2 iunie, potrivit unei hotarari de Guvern adoptate joi, pentru a lega 1 iunie (Ziua Copilului si sarbatoare legala nelucratoare) de 3 (zi de weekend), 4 (prima zi de Rusalii si sarbatoare legala nelucratoare) si 5 iunie (a doua zi de Rusalii si sarbatoare legala nelucratoare).

Astfel, persoanele care lucreaza in domeniul public se vor bucura de o minivacanta de cinci zile intre 1 si 5 iunie 2017, adica de joi si pana luni. Desi salariatii din mediul privat nu sunt vizati de decizia Executivului, angajatorii acestora au posibilitatea legala de a le da liber in data de 2 iunie 2017.

Concret, fiecare angajator din mediul privat poate stabili, printr-o decizie la nivel intern, sa acorde liber propriilor salariati in data de 2 iunie 2017, astfel incat acestia sa se bucure de o minivacanta intre 1 si 5 iunie 2017. Posibilitatea respectiva ne-a fost prezentata, cu o alta ocazie asemanatoare, de Miruna Stanescu, avocata partenera la Stanescu si Iordache.

Practic, pentru o asemenea situatie, legislatia muncii nu impune vreo procedura speciala pe care angajatorii privati ar trebui sa o respecte, a subliniat specialista, si nici anumite cerinte de forma pentru decizia interna. Cu toate acestea, „decizia angajatorului ar trebui sa reglementeze toate aspectele si consecintele ce decurg dintr-o astfel de masura, spre exemplu daca si in ce conditii se va recupera aceasta zi libera", ne-a spus Miruna Stanescu.

Referitor la recuperarea timpului liber acordat in data de 2 iunie 2017 in domeniul privat, angajatorii ar putea sa apeleze, cel putin teoretic, la variantele folosite de Guvern. Astfel, ziua de 2 iunie 2017 ar putea fi recuperata intr-o zi de sambata, cum ar fi chiar cea de dupa minivacanta de cinci zile (10 iunie 2017). Alternativa ar fi recuperarea treptata a celor opt ore de munca aferente zilei de 2 iunie 2017 prin prelungirea programului zilnic de lucru. De exemplu, salariatii ar putea recupera cate o ora pe zi in intervalul 6 - 15 iunie 2017.

Aici, bine de precizat este ca, daca vor acest lucru, angajatorii pot renunta la ideea de a recupera orele de munca neprestate aferente zilei de 2 iunie 2017. Decizia aceasta este insa strict la latitudinea angajatorilor privati, din moment ce este, cel putin teoretic, in dezavantajul lor.

Toti salariatii (cu anumite exceptii), indiferent ca lucreaza in mediul public sau in mediul privat, trebuie sa primeasca liber de Ziua Copilului si de Rusalii, deoarece acestea sunt, potrivit Codului muncii, sarbatori legale nelucratoare. Incepand din acest an, numarul liberelor legale a crescut la 14, lista completa fiind disponibila aici.

Atentie! Angajatorii care nu dau liber salariatilor in zilele nelucratoare de sarbatoare legala risca sa fie sanctionati de inspectorii muncii cu amenzi cuprinse intre 5.000 si 10.000 de lei.

sursa: RomaniaTV

2 iunie minivacanta mediul privat liber
Distribuie:  

Din aceeasi categorie

© 2024 - BZT.ro - Toate drepturile rezervate
Page time :0.1188 (s) | 32 queries | Mysql time :0.005042 (s)